Δέχεται επικρίσεις για το κόστος της πολυτελούς γιορτής των γενεθλίων του

Μουγκάμπε: δικτάτορας ετών 90Επικρίσεις δέχεται ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε για τα σχέδια διοργάνωσης μίας πολυτελούς γιορτής κόστους περίπου 700.000 ευρώ για τα 90ά του γενέθλια που ήταν χθες.

Η γιορτή προς τιμή του γηραιότερου αρχηγού κράτους της Αφρικής – και δεύτερου γηραιότερου στον κόσμο μετά τον Σιμόν Πέρες του Ισραήλ – αναμένεται να ξεπεράσει σε κόστος το περυσινό πάρτι, όταν εκδόθηκαν ειδικά χρυσά νομίσματα για την περίσταση και ο Μουγκάμπε έσβησε κεράκια από μία τούρτα που ζύγιζε 89 κιλά!

Οι φετινοί εορτασμοί για τα γενέθλια του υπερήλικα δικτάτορα συμπίπτουν με μία νέα περίοδο οικονομικής κρίσης στη Ζιμπάμπουε, με απώλεια θέσεων εργασίας, επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης και προβλήματα ρευστότητας, που ξυπνούν αναμνήσεις από την οικονομική κατάρρευση πριν από πέντε χρόνια. Ο Μουγκάμπε αυτή την εβδομάδα ταξίδεψε στη Σιγκαπούρη για εγχείριση καταρράκτη, αλλά αναμένεται να επιστρέψει στη Ζιμπάμπουε για να γιορτάσει τα γενέθλιά του μαζί με χιλιάδες υποστηρικτές του στο στάδιο Ρουντάκα την Κυριακή, δύο ημέρες μετά τα γενέθλιά του.

«Πρόκειται για πολύ ιδιαίτερη γιορτή. Το να γίνεσαι 90 χρόνων δεν είναι και λίγο. Δεν μπορείς να φθάσεις τα 90 χρόνια αν είσαι γυναικάς, αλκοολικός ή καπνιστής. Θα γιορτάσουμε τη ζωή ενός πού σημαντικού ανθρώπου σε μία πολύ ειδική περίσταση» είπε ο Αμπσάλομ Σικοσάνα, υπουργός για θέματα νεολαίας. Η Ζιμπάμπουε δεν έχει γνωρίσει άλλον ηγέτη από την εποχή της ανεξαρτησίας της από τη Βρετανία το 1980. Ακτιβιστές και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για κατασπατάληση χρημάτων σε μία εποχή που οι πολίτες της Ζιμπάμπουε πεινούν.

«Δεν είναι σωστό ένας αρχηγός κράτους να κάνει μία τόσο πολυτελή και δαπανηρή γιορτή όταν η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την καταστροφή των πλημμύρων και την παραπαίουσα οικονομία» είπε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο Ντέβα Μαβχίνγκα, ερευνητής στην οργάνωση Human Rights Watch. Και προσέθεσε: «Κανείς δεν μπορεί να θαυμάσει πραγματικά τις πράξεις του αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν υπάρχει κάτι να γιορτάσουμε για τα γενέθλιά του ή την κληρονομιά του – και υπάρχουν φόβοι ότι αν κάτι του συμβεί ή χώρα θα βυθιστεί στο χάος αν δεν υπάρχει ξεκάθαρος μηχανισμός μετάβασης».

Επισήμως, οι πόροι για τον εορτασμό των γενεθλίων του Μουγκάμπε συγκεντρώνονται από τη νεολαία του κόμματος του ZANU-PF και δεν αντλούνται από το κρατικό ταμείο. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Τεντάι Μπίτι, είπε ότι δεν έχει «καμία αμφιβολία ότι θα χρησιμοποιήσουν δημόσια χρήματα αυτή τη φορά». Φήμες θέλουν τον Μουγκάμπε να πάσχει από καρκίνο του προστάτη, ενώ λέγεται ότι τα συχνά του ταξίδια στη Ταϊλάνδη για ιατρικές εξετάσεις γίνονται επειδή υποβάλλεται σε μία μυστηριώδη θεραπεία με μεταγγίσεις αίματος.

το βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.