O Κλούνεϊ έβαλε τη “φωτιά” που δίνει νέα πνοή στην υπόθεση των Γλυπτών – Τη σπίθα, όμως, είχε ανάψει πολύ καιρό πριν ο Ρόμπιν Ουίλιαμς με μια δήλωση που σαρώνει ξανά τα social media διεθνώς
robinΕίτε λίγο τυχαία, είτε πολύ συνειδητά – όπως και τελικά αποδεικνύεται – ο Τζορτζ Κλούνεϊ έβαλε τη “φωτιά” που μπορεί να αναζωπυρώσει την διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Κλούνεϊ, όμως, δεν είναι ο μοναδικός σταρ που στρατεύει το όνομά του υπέρ της μεγάλης ελληνικής υπόθεσης και κάνει ξανά τον πλανήτη να μιλά θετικά για τη χώρα μας. Ενας άλλος μεγάλος του παγκόσμιου σινεμά, ο Ρόμπιν Ουίλιαμς έχει μιλήσει ίσως πιο θερμά ακόμη κι από τους ίδιους τους Ελληνες, για την ιστορία μας, σε μια συνέντευξή του που κάνει ξανά αυτές τις μέρες τον γύρο του Διαδικτύου και των social media διεθνώς:
Ο Παρθενώνας δεν φεύγει από την Αθήνα. Είναι εκεί για να υπενθυμίζει ότι όλη αυτή η πρόοδος και η ευημερία μπορούν να επιστρέψουν
«Εχω πάει σε όλα τα ελληνικά νησιά…”, είχε πει ο Ρόμπιν Ουίλιαμς.” Εκεί είδα αρχαιολογικούς χώρους που μ’ έκαναν να σκεφτώ: Δεν μπορώ να πιστέψω πως εδώ αναπαράγονται όλα όσα έχουμε διαβάσει στην ελληνική μυθολογία. Η ελληνική Ιστορία είναι κάτι στο οποίο πρέπει να υποκλιθεί ολόκληρη η ανθρωπότητα. Ισως η οικονομία της Ελλάδας να πηγαίνει κατά διαόλου, αλλά αυτό δε σημαίνει πως είστε αβοήθητοι. Τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και στην Ευρώπη και στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Αυτό που δεν αλλάζει ποτέ, είναι η κληρονομιά, η ταυτότητα σου. Ο Παρθενώνας δεν φεύγει από την Αθήνα. Είναι εκεί για να υπενθυμίζει ότι όλη αυτή η πρόοδος και η ευημερία μπορούν να επιστρέψουν. Σήμερα είμαι στην Αγγλία, για παράδειγμα, και δεν έχω να πάω πουθενά. Τι να δεις; Το παλάτι του Μπάκιγχαμ; Δε με νοιάζει. Οπως κι όταν πάω στη Γερμανία, δε με ενδιαφέρει να δω το Τείχος του Βερολίνου, το οποίο δεν είναι σύμβολο ευημερίας, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Αλλά κανείς δε μπορεί να αγνοήσει τη Δήλο, τον Παρθενώνα και τις Μυκήνες!».

Ολα αυτά για την Ελλάδα τα είχε πει ο Ρόμπιν Ουίλιαμς σε μια συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, που έκτοτε μεταφράστηκε δεκάδες φορές και αναρτήθηκε σε εκατοντάδες sites ανά τον κόσμο. Τις τελευταίες μέρες, και μετά τη θύελλα που ξεσήκωσε παγκοσμίως η παρέμβαση του Τζορτζ Κλούνεϊ, το ίδιο κείμενο κάνει ξανά “θραύση” στα social media κι έρχεται να γίνει ένας ακόμη πρεσβευτής της Ελλάδας. Και μαζί, να ενισχύσει το ρεύμα που φαίνεται να διαμορφώνεται για μια ισχυρή και δυναμική επανεκκίνηση του αιτήματος για την επιστροφή των Μαρμάρων.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.