xoimosΗ κακή διατροφή και η κούραση μπορεί να ρίξουν τις άμυνες του οργανισμού σου. Φρόντισε, λοιπόν, να εντάξεις στην διατροφή σου τις παρακάτω τροφές, οι οποίες υπόσχονται να… ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

«Πιες την πορτοκαλάδα σου να μην αρρωστήσεις» σου φώναζε η μητέρα σου και οι επιστήμονες έρχονται, έστω και μερικά χρόνια μετά να τη δικαιώσουν απόλυτα. Εκτός όμως από το δυναμωτικό πορτοκάλι, προτείνουν και μια σειρά από άλλες, γνωστές αλλά και λιγότερο αναμενώμενες τροφές που μπορούν να σε θωρακίζουν απέναντι στις ιώσεις του χειμώνα. Ποιες είναι αυτές;

Βρώμη (κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, φώσφορος)
Ισχυρό τονωτικό για την καρδιά και το αίμα και ένα καλό φυτικό φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης. Η βρώμη, εκτός των άλλων, δυναμώνει το νευρικό σύστημα και βοηθά στην καλή μυϊκή λειτουργία κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Κοτόπουλο (βιταμίνες Β6, Β12, Β13, σίδηρος, ψευδάργυρος)
Αν και υπάρχουν αρκετοί τρόποι μαγειρέματος, τις κρύες ημέρες προτίμησε να το καταναλώσεις σε μορφή σούπας. Η προσθήκη μυρωδικών, όπως σκόρδο, κρεμμύδι, αυξάνει την ευεργετική επίδραση της κοτόσουπας στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το κοτόπουλο αποτελεί ιδανική λύση για την πρόσληψη πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, αποφεύγοντας έτσι την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, το οποίο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος και χοληστερίνη.

Γιαούρτι (ασβέστιο, βιταμίνες Β2, Β12, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φώσφορος)
Ιδανική λύση για πρωινό, επιδόρπιο ή ελαφρύ βραδινό, σε συνδυασμό με φρυγανιές ή δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα ή μέλι. Το γιαούρτι υπόσχεται να σε προστατέψει από τους παθογόνους μικροοργανισμούς και να σε τονώσει.

Κουνουπίδι (βιταμίνες C, Β6, Κ, κάλιο, σίδηρο)
Θα σου δώσει λίγες θερμίδες αλλά πολλές βιταμίνες. Τα συστατικά που περιέχει αυξάνουν την αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες και τις λοιμώξεις κι ενισχύουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού.

Λεμόνι (βιταμίνες Α, C, κάλιο)

Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, βοήθα στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου. Παράλληλα, ο χυμός λεμονιού μεταβάλει το Ph του σώματος, κάνοντάς το δυνητικά λιγότερο φιλόξενο στους ιστούς και τα βακτήρια. Οι καθαριστικές και αντισηπτικές του ιδιότητες είναι πολύτιμες στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων και του πυρετού.

Πορτοκάλι (ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσια, φυτικές ίνες, βιταμίνη C)
Η βιταμίνη C, που περιέχει, τονώνει τον οργανισμό, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενώ επιπλέον αυξάνει τα επίπεδα της ιντερφερόνης, μιας συγκεκριμένης ουσίας του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία καταπολεμά τους ιούς και τα μικρόβια.

Σκόρδο (αλισίνη, βιταμίνη C, κάλιο, σίδηρο)
Ένα από τα πολλά ενεργητικά συστατικά που περιέχουν οι σκελίδες του σκόρδου, είναι η αλισίνη, η οποία μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, ενισχύει το αναπνευστικό σύστημα, εμποδίζοντας το βήχα και τα μικρόβια να αναπτυχθούν. Το σκόρδο είναι επίσης αντιμικροβιακό, αποχρεμπτικό και βοηθάει στην αποβολή του φλέματος.

Σπανάκι (ασβέστιο, β-καροτένιο, βιταμίνες Β1, Β2, Β6, C, E, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, φυτικές ίνες)
Η περιεκτικότητα του σε β-καροτένιο συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς αυξάνει τη δραστικότητα των φονικών κυττάρων (ΝΚ κύτταρα), τα οποία έχουν την ικανότητα να επιτίθενται σε κύτταρα που έχουν προσβληθεί από ιούς.

Τόνος (κάλιο, σελήνιο, φώσφορος, Ω-3 λιπαρά)
Το σελήνιο που περιέχει βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να παράγουν κυτταροκίνες, πρωτεΐνες που απομακρύνουν τους ιούς της γρίπης από τον οργανισμό.

Ηλιόσποροι (βιταμίνες Β2, Β3, Β6, Ε, κάλιο, ψευδάργυρος)
Η θεραπευτική τους δράση βασίζεται στον ψευδάργυρο που περιέχουν. Το συγκεκριμένο στοιχείο βελτιώνει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, προλαμβάνει την εκδήλωση άλλων συμπτωμάτων και βοήθα στην ταχύτερη ανάρρωση.

faysbook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.