«ΒΑΡΒΑΡΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ»

Τουλάχιστον 21 νεκροί από τη χιονοθύελλα στις ΗΠΑΟ ήλιος έκανε την επιστροφή του σήμερα το πρωί στους ουρανούς στις βορειανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπου ωστόσο τα σοβαρά προβλήματα παραμένουν από τις σφοδρές χιονοπτώσεις που έπληξαν χθες την περιοχή, με νέες πολυάριθμες ακυρώσεις πτήσεων και επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης στους δρόμους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους εξαιτίας αυτής της χειμερινής καταιγίδας, οι περισσότεροι σε τροχαία δυστυχήματα.

Μεταξύ των νεκρών ήταν μία έγκυος γυναίκα η οποία παρασύρθηκε από ένα εκχιονιστικό μηχάνημα. Η 36χρονη υπέκυψε στα τραύματά της στο νοσοκομείο, όμως οι γιατροί κατάφεραν να φέρουν στην ζωή το γιο της με καισαρική τομή. Η υγεία του βρέφους παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα σοβαρά προβλήματα συνεχίστηκαν στις αερομεταφορές και οι υπεύθυνοι στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, της Ουάσιγκτον, της Φιλαδέλφειας και της Βοστόνης κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες προκειμένου οι πολυάριθμες πτήσεις στις οποίες είχαν σημειωθεί καθυστερήσεις να καταφέρουν να απογειωθούν.

Περισσότερες από 7.100 πτήσεις ακυρώθηκαν χθες από ή προς τις ΗΠΑ, όταν, για παράδειγμα, στο διεθνές αεροδρόμιο Ουάσιγκτον-Ντάλες το ύψος του χιονιού έφθασε τα 35 εκατοστά. Ο ιστότοπος FlightAware.com κατέγραψε ότι σήμερα ματαιώθηκαν 1.200 και πλέον πτήσεις, ενώ 3.400 πτήσεις καθυστέρησαν.

Προβλήματα σημειώθηκαν επίσης και στα δρομολόγια του σιδηροδρομικού δικτύου στις βορειοανατολικές περιοχές και ο παγετός προκάλεσε πολλές καραμπόλες: στις δύο χειρότερες ενεπλάκησαν συνολικά 100 οχήματα, στην περιοχή της Φιλαδέλφειας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτό, περίπου 525.000 άνθρωποι δεν είχαν ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα το πρωί, έναντι 800.000 και πλέον χθες όταν η χιονοθύελλα σάρωνε την περιοχή.

Στην Ουάσιγκτον, οι δημόσιες υπηρεσίες άνοιξαν και πάλι με δύο ώρες καθυστέρησης προκειμένου οι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν τον χρόνο να φθάσουν έγκαιρα στον χώρο εργασίας τους. Κάποιες λεωφορειακές γραμμές λειτουργούν σήμερα, ωστόσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Στη Νέα Υόρκη, η απόφαση του νέου δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάζιο να μην κλείσει τα δημόσια σχολεία της πόλης αντιθέτως προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις. Οι Νιου Γιορκ Τάιμς έγραψαν ότι μόνο ένα 45% των μαθητών κατάφερε να φθάσει στο σχολείο του χθες. Οι υπεύθυνοι στα καθολικά σχολεία της πόλης είχαν λάβει την απόφαση να παραμείνουν κλειστά.

Η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει με ειρωνικό τόνο ότι να ασκεί κανείς κριτική για τους χειρισμούς των κρίσεων που προκάλεσαν οι πρόσφατες χειμερινές καταιγίδες αποτελεί «το νέο χειμερινό άθλημα που βρίσκεται στη μόδα» στην αμερικανική μεγαλούπολη.

«Ένας βάρβαρος χειμώνας»

Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές Ιανουαρίου κι έχει ήδη έρθει αντιμέτωπος με 6 κλιματικά φαινόμενα τέτοιας εμβέλειας αυτόν τον χειμώνα. Οι χειρισμοί του στις προηγούμενες καταιγίδες έγιναν στόχος επικρίσεων.

Παρότι ο καιρός βελτιώθηκε στα ανατολικά της χώρας σήμερα το πρωί, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεψε ότι αυτή η βελτίωση δεν θα είναι παρά πρόσκαιρη. Αναμένονται νέες χιονοπτώσεις αύριο Σάββατο.

«Έπειτα από αυτό το σύστημα άλλο ένα (. . .) θα φθάσει από τα Απαλάχια Όρη έως τη Νέα Αγγλία» σημείωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Εξήγησε όμως ότι η ποσότητα χιονιού που θα πέσει θα είναι «σημαντικά μικρότερη από εκείνη (που έπεσε) χθες και προχθές».

«Ο χειμώνας ήταν βάρβαρος, ποτέ η θερμοκρασία δεν ανέβηκε αρκετά ώστε το χιόνι και ο πάγος να λιώσουν» παρατήρησε από την πλευρά του ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι.

Οι πολιτείες νοτιότερα, η Βόρεια Καρολίνα, η Νότια Καρολίνα ή η Τζόρτζια είχαν πληγεί πρώτες από τη χιονοθύελλα στα μέσα της εβδομάδας. Ελάχιστα συνηθισμένες σε αυτού του τύπου τα φαινόμενα, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα παρά το ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε επιφυλακή: «Δεν έχουμε ξαναδεί μια χιονοθύελλα όπως αυτή εδώ και δεκαετίες» υπογράμμισε ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Πάτρικ Μακόρι.

Όπως γράφει η “Ημερησία” , χιονοπτώσεις σημειώθηκαν χθες στις 49 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, με εξαίρεση την Φλόριντα, σύμφωνα με έναν χάρτη των αμερικανικών μετεωρολογικών υπηρεσιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.