Παραιτείται την Παρασκευή ο Ενρίκο Λέτα

italiaΤο δρόμο για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ματέο Ρέντσι άνοιξε η κεντρική επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd), στηρίζοντας με μεγάλη πλειοψηφία την πρότασή του για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης με τον ίδιο στα ηνία και τετραετή θητεία.

Η πρόταση που φέρνει τους τίτλους τέλους της διακυβέρνησης Λέτα εγκρίθηκε με 136 θετικές ψήφους, 16 αρνητικές και δύο αποχές στην κρίσμη συνεδρίαση των Δημοκρατικών, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ενρίκο Λέτα ανήγγειλε σε ανακοίνωσή του ότι την Παρασκευή μεταβαίνει στο Κυρηνάλιο Μέγαρο για την επίσημη επίδοση της παραίτησής του στον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, ο οποίος εν συνεχεία αναμένεται να καλέσει τον Ρέντσι να σχηματίσει την τρίτη κυβέρνηση σε λιγότερο από έναν χρόνο στην Ιταλία.

Αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία, ο Ρέντσι θα είναι ο τρίτος κατά σειρά μη εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ιταλίας μετά τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι και τον Ενρίκο Λέτα, ο οποίος διορίστηκε στην πρωθυπουργία τον περασμένο Απρίλιο έπειτα από εβδομάδες άκαρπων μετεκλογικών διαβουλεύσεων.

Ο Ρέντσι, νυν δήμαρχος της Φλωρεντίας, δεν είναι μέλος του ιταλικού Κοινοβουλίου και δεν έχει θέσει υποψηφιότητα σε εθνικές εκλογές. Μέχρι πρότινος έλεγε πως θα ήθελε να αναλάβει πρωθυπουργός μόνο με καθαρή εντολή των ψηφοφόρων.

Στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων αναμένεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου από τον γραμματέα της Νέας Κεντροδεξιάς και αντιπροέδρο της κυβέρνησης Λέτα, Αντζελίνο Αλφάνο, ενώ το βράδυ συνεδριάζει και η ηγετική ομάδα της μπερλουσκονικής Forza Italia.

«Η Ιταλία δεν μπορεί να ζει σε κατάσταση αβεβαιότητας και αστάθειας. Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι» δήλωσε ο 39χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας ενώπιον των 140 συνέδρων των Δημοκρατικών, ζητώντας τους να ανάψουν το πράσινο φως για μία νέα πιο φιλόδοξη κυβέρνηση προκειμένου να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό τέλμα.

«Έχουν κατηγορήσει εμένα και το Δημοκρατικό Κόμμα για υπέρμετρη φιλοδοξία. Δεν το αρνούμαι. Πρέπει να το έχουμε αυτό, από εμένα έως το τελευταίο μέλος του κόμματος. Σας ζητώ να με βοηθήσετε να βγάλουμε την Ιταλία από το βάλτο» είπε στη συνεδρίαση -στην οποία ο Ενρίκο Λέτα επέλεξε να μην παραστεί.

Η εντεινόμενη κριτική για τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων άφησε ολοένα και πιο απομονωμένο στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος τον Ενρίκο Λέτα, μετριοπαθές στέλεχος μέσου βεληνεκούς των Δημοκρατικών που κλήθηκε να αναλάβει επικεφαλής στην αναγκαστική συγκατοίκηση κεντροριστεράς και κεντροδεξιάς μετά το μετεκλογικό αδιέξοδο.

Στην ομιλία του ο Ρέντσι αναγνώρισε πως ο εξαναγκασμός Λέτα να αποχωρήσει και η συγκρότηση νέας κυβέρνησης με τους υπάρχοντες εταίρους ενέχει κινδύνους τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τον ίδιο προσωπικό, όμως επέμεινε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.

το βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.