Λιμενικό και βατραχάνθρωποι ενισχύουν τη φρουρά – Καθυστερεί η μετατροπή των Φυλακών Δομοκού σε… Αλκατράζ

korydalosΒατραχάνθρωποι του Λιμενικού Σώματος (ΜΥΑ) και στελέχη της ΕΚΑΜ (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα), έχουν θέσει σε κλοιό ασφαλείας τις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού, υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος με παράλληλη απόδραση βαρυποινιτών κρατουμένων.

Η φύλαξη από τις ειδικές δυνάμεις είναι πιο ισχυρή τις νυχτερινές ώρες, ενώ την ημέρα υπάρχει και η εναέρια εποπτεία ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ. Αφορμή αυτού του αντιτρομοκρατικού συναγερμού, οι υπουργικές εξαγγελίες για τη μετατροπή του σωφρονιστικού καταστήματος Δομοκού σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, σε… 100 μέρες.

Φοβούνται απόδραση

Η «μετατροπή» όμως φαίνεται να καθυστερεί από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως επεσήμανε σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Καθημερινή», κάτι που έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια στελεχών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που ανησυχούν για το ενδεχόμενο επικίνδυνοι βαρυποινίτες κρατούμενοι, ακόμη και φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, να θέσουν σε εφαρμογή σχέδιο απόδρασης από τις φυλακές.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, θυμούνται την «πολεμική επίθεση» με βροχή από σφαίρες πολεμικών καλάσνικοφ και ρίψεις δεκάδων χειροβομβίδων εναντίον των φυλακών Τρικάλων τον Μάρτιο του 2013, όταν και απέδρασαν 11 επικίνδυνοι κακοποιοί, με τη γνωστή θανατηφόρα συνέχεια.

Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, να επιχειρηθεί κάτι ανάλογο κατά των φυλακών Κορυδαλλού με σκοπό την απόδραση κρατουμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για τον εμπρησμό του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, η οργάνωση «Μηδενική Ανοχή» καλούσε σε «μπαράζ επιθέσεων εναντίον όσων άμεσα ή έμμεσα συμμετέχουν στο σχέδιο μετατροπής των φυλακών Δομοκού σε φυλακές υψίστης ασφαλείας».

Καθυστερεί το ελληνικό… Αλκατράζ

Η υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει νομικά ζητήματα της μετατροπής των φυλακών Δομοκού σε κατάστημα Γ΄ Τύπου (υψίστης ασφαλείας), δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Πολλές διατάξεις της δεν έχουν ακόμη συνταχθεί, και όσες έχουν αποτυπωθεί σε χαρτί, τέθηκαν υπόψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο εσωτερικής διαβούλευσης.

Θυμίζουμε πως την φύλαξη της εισόδου, του εφοδιασμού και την εξωτερική φύλαξη θα αναλάβουν στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Μάλιστα για την εξωτερική φρούρηση έχει εγκριθεί η προμήθεια θωρακισμένων οχημάτων από τον Στρατό. Παράλληλα, έχει εγκριθεί η προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού για το «μπλοκάρισμα» επικοινωνιών μέσω κινητών τηλεφώνων.

Στο σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού έχουν τοποθετηθεί συρματοπλέγματα στον χώρο προαυλισμού, ενώ πλέον υπάρχουν και αλεξίσφαιρα τζάμια στις σκοπιές στην περίμετρο της φυλακής.

Σημειώνεται ότι η επιλογή του σωφρονιστικού καταστήματος Δομοκού για μετατροπή του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας προκρίθηκε έπειτα από μελέτη τρωτότητας της ΕΛ.ΑΣ. για τις φυλακές Μαλανδρίνου, Τρικάλων και Δομοκού.

Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι αντιδράσεις των υπαλλήλων της Εξωτερικής Φρουράς του υπουργείου Δικαιοσύνης. Καταγγέλλουν ότι στόχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι να αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ. την εξωτερική φύλαξη της φυλακής καθώς και τις μεταγωγές κρατουμένων σε νοσοκομεία και δικαστήρια.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας εξωτερικής φύλαξης, μάλιστα, δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα με τον κ. Αθανασίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο ο πλήρης έλεγχος της φυλακής να περάσει στην ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Δίωξη εναντίον δημοσιογράφου

Η συμμετοχή «βατραχανθρώπων» του Λιμενικού Σώματος στη περιφρούρηση των φυλακών Κορυδαλλού αποκαλύφθηκε σε ιστοσελίδα που διατηρούν δημοσιογράφοι του πειραϊκού ρεπορτάζ και προκάλεσε την «παράξενη» παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Π. Φάκου διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αντικείμενο τη διαρροή στρατιωτικών μυστικών από δράστες μη στρατιωτικούς, την οποία ανέλαβε να διενεργήσει η Διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εισαγγελίας η έρευνα διατάχθηκε «με αφορμή αναρτηθέν στο διαδίκτυο δημοσίευμα (Πειρατικό Ρεπορτάζ, 10-2-2014, Οι βατραχάνθρωποι του Λ.Σ σε φύλαξη στόχων εκτός χώρου Λ.Σ με τον νόμο) ..» ενώ τα προς διερεύνηση αδικήματα αφορούν:

(α) της μετάδοσης στρατιωτικών μυστικών και

(β) της μετάδοσης μυστικών πληροφοριών στρατιωτικής σημασίας.

Στην ανακοίνωση, σημειώνεται ότι «σύμφωνα με το Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα, υφίσταται αρμοδιότητα των κοινών ποινικών δικαστηρίων για τους μη στρατιωτικούς δράστες». Στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών αυτοί που διέρρευσαν την πληροφορία στο διαδίκτυο.

Μία εκ των βασικών διαχειριστών της ιστοσελίδας, η δημοσιογράφος Πόπη Χριστοδουλίδου κλήθηκε να καταθέσει στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας για το συγκεκριμένο δημοσίευμα, το οποίο είχε στηρίξει με τον δημοσιευμένο νόμο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η δημοσιογράφος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Κέντρα εξουσίας που εξαπέλυσαν μία “τρομοκρατική” επίθεση ενάντια στο peiratiko reportaz και σε εμένα προσωπικά, με στόχο να σιωπήσουμε και να σταματήσουμε να κάνουμε την δουλειά μας εκτός συστήματος και χωρίς να κάνουμε ρεπορτάζ στα γραφεία των υπουργών…

Από Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ πληροφορήθηκα, όμως, πως ελέγχεται το δημοσίευμα, γιατί υπάρχει σε αυτό “διαβαθμισμένο στρατιωτικό έγγραφο”…

Το ΦΕΚ του νόμου….”ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΈΝΟ ΚΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΕΓΓΓΡΑΦΟ”…»

Παναγιώτης Σπυρόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.