Βαρύ κλίμα επικρατεί στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας – Η μάχη στον Βορρά

ΚΑΚΛΑΜΑΗΣ - ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΒαρύ κλίμα επικρατεί στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας για τον εμφύλιο στον Δήμο Αθηναίων που επηρεάζει πολιτικά και επικοινωνιακά, μετά την ανακοίνωση των δυο «γαλάζιων» υποψηφιοτήτων, της επίσημης του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου και του «αντάρτη» κ. Ν. Κακλαμάνη.

Η ηγεσία της ΝΔ μην καταφέρνοντας να διαχειριστεί αποτελεσματικά την πολύπλοκη κατάσταση στον πρώτο δήμο της χώρας και να αποτρέψει ενδεχόμενη «αντάρτικη» υποψηφιότητα, επέλεξε να δώσει το «πράσινο φως» στον κ. Σπηλιωτόπουλο, που έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τους άλλους συνυποψήφιούς του και τον κ. Κακλαμάνη που άφησε αμέσως αιχμές, μιλώντας για ευκαιριακή αγάπη για τον Δήμο Αθηναίων.

Τα λάθη των προηγούμενων εβδομάδων επηρέασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στον πρώτο δήμο της χώρας, με τον εμφύλιο πόλεμο της ΝΔ να επισκιάζει μέχρι αυτή τη στιγμή, κάθε άλλη πολιτική κίνηση.

Οι χειρισμοί για τον Δήμο της Αθήνας έγιναν τις τελευταίες ημέρες σε ανώτατο επίπεδο και το Μέγαρο Μαξίμου είχε άμεση εμπλοκή, αφού τις προηγούμενες ημέρες έγιναν κατ’ ιδίαν ξεχωριστές συναντήσεις του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με τους κκ. Κακλαμάνη και Σπηλιωτόπουλου.

Ο κ. Σαμαράς θέλησε να συνομιλήσει και με τους δύο για να διαπιστώσει τις πραγματικές τους προθέσεις και να καταλάβει δια ζώσης τι ακριβώς επιδιώκουν. Σε καμία πάντως συνάντηση, όπως πληροφορείται το «Βήμα», δεν έδωσε σαφή απάντηση για τον ποιον στηρίζει ή όχι.

Μάλιστα, στον κ. Κακλαμάνη φέρεται να του είπε να περιμένει 8-10 μέρες, πριν κάνει την οποιαδήποτε κίνηση, απάντηση που δεν ικανοποίησε τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων που λέγεται ότι αντέδρασε έντονα.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα όμως η πλάστιγγα έγειρε προς τον κ. Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος και δέχθηκε χθες νωρίς το απόγευμα τηλεφώνημα από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος του είπε να προχωρήσει και να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Ο κ. Σπηλιωτόπολος έχοντας την βεβαιότητα ότι αυτός είναι τελικά ο «εκλεκτός» του Μεγάρου Μαξίμου και της ΝΔ άρχισε να ετοιμάζει την δήλωσή του. Η είδηση σιγά-σιγά άρχισε να κυκλοφορεί στην πολιτική και δημοσιογραφική αγορά και μόλις την πληροφορήθηκε και ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος είχε δεχθεί νωρίτερα και τηλεφώνημα από τον κ. Κ. Μπούρα, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού.

Η οργή ήταν κυρίαρχη στο στρατόπεδο του κ. Κακλαμάνη που γνωρίζει πολύ καλά τον κ. Σαμαρά από τα πρώτα του βήματα στην πολιτική, ενώ ήταν από τους πιο πιστούς του συνοδοιπόρους την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης.

Δεύτερη σκέψη δεν υπήρξε και αμέσως δόθηκε στα ΜΜΕ η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, μια κίνηση που αιφνιδίασε και τον κ. Σπηλιωτόπουλο, που ανέμενε ότι τελικά ο πρώην δήμαρχος, εκ των εκφραστών της «λαϊκής δεξιάς», δεν θα προχωρούσε.

«Η αγάπη μου για την Αθήνα δεν είναι ευκαιριακή. Για μένα ήταν, είναι και θα είναι “Πρώτα η Αθήνα”», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης και το καρφί ήταν σαφές για τον κ. Σπηλιωτόπουλο, ενώ αμέσως μετά έφυγε για τον Άγιο Παντελεήμονα σε μια συμβολική κίνηση, όπου και βρέθηκε με κατοίκους της περιοχής για να συνομιλήσει.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Σπηλιωτόπουλος, εκφραστής του «μεσαίου χώρου», πρέπει πλέον να αντιμετωπίσει και ορισμένα πολιτικά γραφεία της Α΄ Αθηνών με τα οποία δεν έχει καλή σχέση από την εποχή που πρόεδρος της ΝΔ ήταν ο κ. Κ. Καραμανλής.

«Δηλώνω παρών στην πρόσκληση/πρόκληση για μια Αθήνα αυξημένης αισθητικής, όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της θα αισθάνονται ασφάλεια, μια Αθήνα ικανή να τροφοδοτήσει τις δημιουργικές δυνάμεις όλων μας… Για μια Αθήνα που αγαπάμε και θέλουμε να κερδίσει τη θέση που της αξίζει», τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος που πρέπει να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να διαμορφώσει όρους νίκης.

Κυρίως θα πρέπει ο ίδιος να διορθώσει ένα πολιτικό περιβάλλον, όσο αυτό είναι εφικτό, το οποίο έχει επιβαρύνει η μνημονιακή πολιτική, αλλά και να αντιμετωπίσει την κακή προετοιμασία της ΝΔ και τα λάθη στρατηγικής που έγιναν.

Εξάλλου, η κατάσταση περιπλέκεται και δημιουργούνται συνθήκες ήττας, καθώς εκτός από την δύναμη που έχει η Χρυσή Αυγή (υποψήφιός της δήλωσε πως θα είναι ο βουλευτής κ. Ηλ. Κασιδιάρης) στον Δήμο Αθηναίων, υπάρχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με υποψήφιο τον βουλευτή και δικηγόρο κ. Β. Καπερνάρο, αλλά και το νέο κόμμα «Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι κινήσεις του κ. Βυρ. Πολύδωρα που βολιδοσκοπεί –όπως αποκάλυψε χθες το Βήμα- την κυρία Αλεξία Έβερτ, την κόρη του πρώην προέδρου της ΝΔ, Μιλτιάδη Έβερτ. Μάλιστα, γίνονται κινήσεις στο παρασκήνιο με ενεργή συμμετοχή του κ. Χρ. Ζώη που έχει εξουσιοδοτηθεί από τον κ. Πολύδωρα, ο οποίος τονίζει ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η κυρία Έβερτ, αν και διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Κακλαμάνη.

Ο Πρωθυπουργός που διαπιστώνει προβλήματα σε πολλές περιοχές, αν και ρωτήθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή, απέφυγε να σχολιάσει την εξέλιξη της διπλής γαλάζιας υποψηφιότητας στην Αθήνα.

«Όποιος καταθέτει (υποψηφιότητα), καταθέτει» περιορίστηκε να πει, ενδεικτική τοποθέτηση της αμηχανίας που υπάρχει στον κεντρικό πυρήνα εξουσίας, αφού πλέον δημιουργούνται προϋποθέσεις πολιτικής και επικοινωνιακής ήττας.

Μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει ακόμα και η περιφέρεια Αττικής, όπου δεν έχει βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο να πάει απέναντι στον νυν περιφερειάρχη κ. Ι. Σγουρό, ο οποίος έχει συμμαχήσει με βασικούς δημάρχους της ΝΔ στο Λεκανοπέδιο που τον στηρίζουν.

Κάποια στιγμή συζητήθηκε το όνομα του κ. Ανδρ. Παχατουρίδη, ο οποίος όμως με μια δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι τον ενδιαφέρει να μείνει στον Δήμο Περιστερίου, ενώ έχει και πολύ αντιμνημονιακό τόνο στον λόγο του. Ως εκ τούτου τις τελευταίες ώρες επανήλθαν εισηγήσεις για αναιμικές υποψηφιότητες, όπως π.χ. της βουλευτού της Β΄ Αθηνών, κυρίας Άννα Καραμανλή.

Εμφύλιος και στον Βορρά

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση και στον Βορρά, με επίκεντρο την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ο νυν περιφερειάρχης κ. Απ. Τζιτζικώστας δεν κάνει πίσω, παρά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Ι. Ιωαννίδη που έχει την στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου.

Και εδώ έγιναν πολλά λάθη με εμπλοκή, ανώτερων κυβερνητικών στελεχών που χειρίστηκαν την υπόθεση και πλέον το κλίμα είναι πολύ βαρύ.

Ο κ. Τζιτζικώστας εμμένει και το μεσημέρι της Τετάρτης θα κάνει και σχετικές επίσημες ανακοινώσεις, έχοντας και την στήριξη δυνάμεων από τον χώρο της ΝΔ και εκ δεξιών της, όπως πιθανότητα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του κόμματος του κ. Πολύδωρα, ενώ δεν αποκλείεται να υποστηριχθεί και από στελέχη του κ. Π. Ψωμιάδη.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο νυν δήμαρχος κ. Ι. Μπουτάρης παραμένει ο ισχυρός παίκτης και θεωρείται σχεδόν βέβαιο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ότι απέναντί του από πλευράς ΝΔ θα είναι ο κ. Στ. Καλαφάτης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής ύπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο κ. Καλαφάτης ένα από τα πιο μετριοπαθή και σοβαρά στελέχη της ΝΔ, θεωρούνταν εξ αρχής το μόνο πρόσωπο που μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τον κ. Μπουτάρη, καθώς μπορεί να επαναφέρει στις τάξεις της ΝΔ, το αστικό κομμάτι της κεντροδεξιάς που στηρίζει τελευταία τον νυν δήμαρχο.

 

Ραβανός Αρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.