Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 10 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα και τον κόσμο (Αρχείο ΕΡΤ)

1992 arxhgoi1258
οι Μογγόλοι καταλαμβάνουν την Βαγδάτη και καταρρέει το χαλιφάτο του Αμπασίντ.
1355
ανήμερα της εορτής της Αγίας Σχολαστικής ξεσπούν επεισόδια στην Οξφόρδη μεταξύ φοιτητών και ντόπιων. Αιτία, η ποιότητα της μπύρας σε μία παμπ και τα προσβλητικά σχόλια κάποιων φοιτητών για τους ντόπιους. Οι ταραχές θα λήξουν την επόμενη μέρα με 63 νεκρούς φοιτητές και 30 πολίτες.
1634
ο Γαλιλαίος απαρνείται μπροστά στους ιεροεξεταστές τη θεωρία του ως αιρετική και λαθεμένη και δέχεται ότι η Γη είναι επίπεδη και ακίνητη. Λέγεται ότι την ίδια στιγμή σιγομουρμούρισε: «Και όμως κινείται!».
1755
πεθαίνει ο Σαρλ Ντε Μοντεσκιέ, Γάλλος πολιτικός φιλόσοφος. Ανέπτυξε τη θεωρία του διαχωρισμού των εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική), η οποία επικράτησε και περιλαμβάνεται στα Συντάγματα σχεδόν όλων των δημοκρατικών χωρών του κόσμου. (Γεν. 18/1/1689)
1828
ο Ιμπραήμ καταστρέφει την Τριπολιτσά, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του ’21.
1913
πεθαίνει σε ηλικία μόλις 25 ετών,  ο άλτης Κώστας Τσικλητήρας, ολυμπιονίκης. Προσβλήθηκε από οξεία μηνιγγίτιδα, ενώ υπηρετούσε στο μέτωπο ως λοχία.
1938
συλλαμβάνεται και εξορίζεται στην Πάρο από τη δικτατορία Μεταξά ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, παρ’ όλο που είναι ασθενής.
1947
τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων.
1975
πεθαίνει ο Νίκος Καββαδίας, ποιητής και ναυτικός. Είχε γεννηθεί τον Ιανουάριο του 1910
1992
συγκαλείται το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή για το Μακεδονικό. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς εισηγείται να μη γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή τα παράγωγά της. Το Συμβούλιο επικυρώνει την εισήγηση Σαμαρά.
2002
πεθαίνει η γραμματέας του Χίτλερ, Τράουντλ Γιούνγκερ γνωστή και για το βιβλίο της «Μέχρι το τέλος».
2005
η Βόρειος Κορέα ανακοινώνει ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα.

onalert


Δείτε όλα τα σημαντικά γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στον 20ο αιώνα στην Ελλάδα κι όλο τον κόσμο, σε ένα μοναδικό βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ:

Τα Σκόπια και η σύσκεψη των αρχηγών

1992 arxhgoi

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η απομάκρυνση Σαμαρά και η στάση του Κ. Μητσοτάκη

«Ελπίζω ότι οι σύμμαχοι και συνεταίροι μας θα καταλάβουν επιτέλους ότι δεν υπάρχει παρά μόνο μία Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι ελληνική.Αυτά τούς τα είπα και τους τα έχω γράψει» είχε πει φανερά συγκινημένος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, περί τα τέλη Απριλίου του 1992, όταν ήταν στο επίκεντρο το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και τα συλλαλητήρια είχαν την τιμητική τους. Είχε προηγηθεί στις αρχές του ιδίου έτους η επιστολή του στους τότε ηγέτες της ΕΟΚ, στην οποία κυριάρχησε η εξής φράση: «Η αναγνώριση της αυτοαποκαλουμένης “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” έχει θεμελιώδη σημασία για την Ελλάδα και το γνωρίζω καλύτερα από κάθε άλλον, αφού είμαι ο ίδιος Μακεδών.Η Δημοκρατία αυτή δεν έχει δικαίωμα ούτε εθνολογικά ούτε ιστορικά να λέγεται Μακεδονία». Ακολούθησε στις 13 Απριλίου η περίφημη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του, για τα πρακτικά της οποίας τις τελευταίες ημέρες γίνεται μεγάλη συζήτηση. Ο τότε πρωθυπουργός και νυν επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκης έθεσε προχθές το θέμα των πρακτικών, αποδεχόμενος με ανακοίνωσή του ότι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών του 1992- που πρότεινεείχε συμφωνήσει να εμμείνει η χώρα μας στην πολιτική ότι «δεν θα υπάρξει η λέξη “Μακεδονία”». Με την ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι επεδίωξε να συγκληθεί εκ νέου το συμβούλιο για να αλλάξει την απόφασή του, αλλά αυτό- όπως αναφέρει- «κατέστη αδύνατον λόγω της απολύτου αρνήσεως του Ανδρέα Παπανδρέου» .

Στον Τύπο δημοσιεύθηκαν πολλές πληροφορίες, τόσο την εποχή εκείνη όσο και μετέπειτα, εφόσον τα πρακτικά προβλέφθηκε να μη δοθούν στη δημοσιότητα. Στη σύσκεψη μετείχαν οι τότε πολιτικοί αρχηγοί: ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ανδρέας Παπανδρέου, η πρόεδρος του Συνασπισμού κυρία Μαρία Δαμα νάκη και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα , ενώ στην αρχή παρέστη και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος απομακρύνθηκε λίγες ώρες μετά.

Μετά τη λήξη της συσκέψεως έγινε η ακόλουθη δήλωση από τον τότε γενικό γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τον πρώην υπουργό κ. Π.Μολυβιάτη : «Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων,η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον αν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ, στις 16 Δεκεμβρίου 1991,με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη “Μακεδονία”». Στην τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Σαμαράς τονίζει, παρουσία του κ. Μητσοτάκη: «Ο καθένας γράφει την ιστορία του. Και είμαι και εγώ τώρα σε αυτό το σημείο.Και εγώ που φεύγω και εσείς που έρχεστε». Ο Ανδρέας Παπανδρέου με δηλώσεις του είχε επισημάνει ότι η διγλωσσία πρέπει να αποφεύγεται, σημείωσε ότι «έπρεπε να λυθεί με τον α΄ ή τον β΄ τρόπο» και συνέχισε: «Οι σημερινές θέσεις του κ.Σαμαρά ανταποκρίνονται στις θέσεις τις δικές μας (σ.σ. του ΠαΣοΚ) ».

Λίγο αργότερα στη γραπτή του δήλωση ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Χαίρομαι που έστω και καθυστερημέναο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός υιοθέτησαν επιτέλους δημόσια ότι η ουσία του τρίτου όρου είναι να φύγει η ιερή λέξη “Μακεδονία”από το όνομα των Σκοπίων. Δεν θα ασχοληθώ τώρα με την πρωτοφανή απόφασηυιοθέτησης των θέσεων ενός υπουργού με την ταυτόχρονη απόλυσή του.Εύχομαι να υπάρξει δυναμική στήριξη της απόφασης.Αλλιώς θα εκφυλισθεί σε μια σιωπηρή συγκατάθεση,στη χυδαιότερη πλαστογραφία που γνώρισε ποτέ ο Ελληνισμός.Και θα συμβεί αυτό που είπα κάποτε,να βαφτίσουμε τον συμβιβασμό ως επιτυχία».

Οι σημειώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου

Ι διαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποσπάσματα από τις σημειώσεις που κράτησε ο Ανδρέας Παπανδρέου στις συσκέψεις που έγιναν για τα εθνικά θέματα και δημοσιεύθηκαν στο βιβλίο της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου με τίτλο «Δέκα χρόνια και πενήντα τέσσερις μέρες».

Στις σημειώσεις αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής για το Σκοπιανό:

Κ. Καραμανλής: Κριτήριο οι συνέπειες κάθε απόφασης για το μέλλον του έθνους.

Κ. Μητσοτάκης: Συμφωνία στις κυρώσεις. Στόχος δεν πρέπει να είναι η ανατροπή του Μιλόσεβιτς. Δεν υπάρχουν πιθανότητες να φύγει η λέξη «Μακεδονία». Μπορούμε να περάσουμε επιθετικό προσδιορισμό και τροποποίηση του Συντάγματος κτλ. (καμία όμως αναφορά σε μειονότητα). Φόρμουλα των δύο ονομάτων, «Δημοκρατία των Σκοπίων», με ελεύθερη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια (μικρές πιθανότητες). Αναβολή σημαίνει αναγνώριση.

Μαρία Δαμανάκη: Ναυτικός αποκλεισμός (όχι). Αλέκα Παπαρήγα: Καταλήξαμε πάλι στα ίδια. Κ. Καραμανλής: Αρραγές εθνικό μέτωπο. «Οχι» σε δόγ ματα και κομματικά οφέλη. Κ. Μητσοτάκης: Δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις σχέσεις τους ως προς την Ελλάδα. Κράτος αδύναμο: Διαμελισμός ή ύπαρξη (το έθεσε ο Μιλόσεβιτς). Πλήρης ικανοποίηση στους δύο πρώτους όρους. Ο τρίτος είναι πάρα πολύ δύσκολος.

Μαρία Δαμανάκη: Να καταλήξουμε κάπως. Να μη δίνουμε την εικόνα ότι απειλούμεθα από παντού. Ανάγκη εθνικής αφύπνισης.

Αλέκα Παπαρήγα: Μπορεί να αναγνωρίσουμε το όνομα αν ικανοποιηθούν ορισμένοι όροι.

Α. Παπανδρέου: Μη αναγνώριση με κλείσιμο συνόρων.

Αλέκα Παπαρήγα: Χρειαζόταν προετοιμασία. Το θέμα έκλεισε. Επίθεση κατά ΕΟΚ. Δεν θεωρεί το θέμα του ονόματος πρωτίστης σημασίας.

Κ. Καραμανλής: Αλίμονο αν φύγουμε από την ΕΟΚ. Μαρία Δαμανάκη: Χρειαζόταν προετοιμασία. Να θέσουμε το θέμα του ονόματος- ασκώντας ακόμη και βέτο.

Κ. Μητσοτάκης: Να παλέψουμε, αλλά να μην πάμε στον χορό του Ζαλόγγου.

το βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.