Η ενίσχυση εξετάζεται να είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, αλλά ο τρόπος που θα δοθεί, αν δηλαδή θα είναι ίδιο ποσό σε όλους ή αν θα είναι ανάλογα με το ύψος της κάθε σύνταξης, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί

συνταξιουχοιΣχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων που λαμβάνουν συνολικές αποδοχές έως 1.000 ευρώ από κύριες, επικουρικές συντάξεις ή μερίσματα επεξεργάζεται η κυβέρνηση εν όψει της απόφασης που αναμένεται στις αρχές Απριλίου από τη Eurostat για το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πιστοποιηθεί για το 2013.

Το σχέδιο, όπως αποκαλύπτει  ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, βρίσκεται ήδη στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και ήδη γίνεται η επεξεργασία των στοιχείων για τους εναλλακτικούς τρόπους ενίσχυσης των συνταξιούχων με όριο τα 1.000 ευρώ.

Το ποσό όμως που θα δοθεί θα εξαρτηθεί από το ύψος του πλεονάσματος. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Ε.Τ.», η ενίσχυση εξετάζεται να είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, αλλά ο τρόπος που θα δοθεί, αν δηλαδή θα είναι ίδιο ποσό σε όλους όσοι έχουν μέχρι 1.000 ευρώ ή αν θα είναι ανάλογα με το ύψος της κάθε σύνταξης, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί.

Το κρίσιμο στοιχείο όμως που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι το πλεόνασμα.

Από την απόφαση αυτή, που αναμένεται αρχές Απριλίου από τη Eurostat, θα κριθεί και το ποσό που θα δοθεί για την ενίσχυση των συνταξιούχων. Η κυβερνητική δέσμευση, πάντως, είναι ότι το 70% του πλεονάσματος του 2013 (όποιο και να είναι αυτό) θα δοθεί για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν προκαλέσει οι απανωτές περικοπές στις συντάξεις.

Αρχικά εξεταζόταν να ενισχυθούν μόνον όσοι παίρνουν μέχρι 800 ευρώ, αλλά τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες περιλαμβάνουν το σύνολο των συνταξιούχων που παίρνουν μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίο ποσό από συντάξεις.

Προς το παρόν και σύμφωνα με τα σενάρια που είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δοθεί μέρος του πλεονάσματος σε όσους παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ. Στην ουσία αποκλείεται σχεδόν το 35% των συνταξιούχων και μάλιστα πρόκειται για τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν υποστεί μεγαλύτερες περικοπές σε σύγκριση με τους συνταξιούχους κάτω των 1.000 ευρώ, καθώς έχουν χάσει όχι μόνο τα Δώρα, όπως συνέβη σε όλους τους συνταξιούχους, αλλά έχουν πληγεί με όλες τις μειώσεις του Μνημονίου οι οποίες επιβλήθηκαν σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ.

Το επιχείρημα, ωστόσο, που προβάλλουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είναι ότι οι η απώλεια των Δώρων για τους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως και οι μειώσεις σε όσους έχουν και επικουρική σύνταξη, τους έχει στερήσει σημαντικούς πόρους για τη διαβίωσή τους αλλά και για την πληρωμή των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Δεν αποκλείεται όμως το ποσό που θα δοθεί να είναι μεγαλύτερο ή εναλλακτικά να ληφθούν ως βάση ενίσχυσης τα 200 ευρώ με μια διεύρυνση των δικαιούχων και πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή όμως το σχέδιο που είναι στο τραπέζι προβλέπει την ενίσχυση ή την αξιολόγηση μέτρων ενίσχυσης των συνταξιούχων έως τα 1.000 ευρώ και με ποσό βάσης τα 200 έως 300 ευρώ.

Μια πρώτη προσέγγιση, πάντως, που έχουν κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και κυρίως του υπουργείου Οικονομίας, δείχνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης θα στηριχθεί σε τουλάχιστον δύο εναλλακτικά σενάρια:

·Πρώτον, στην καταβολή μιας εφάπαξ ενίσχυσης που θα είναι ίδια για όλους τους συνταξιούχους, είτε παίρνουν 600 είτε 1.000 ευρώ.

·Δεύτερον στην κλιμακωτή χορήγηση ενός βοηθήματος ανάλογα με το ποσό σύνταξης.

Στη μεν πρώτη περίπτωση αν αποφασιστεί -υπό την αίρεση των στοιχείων για το πλεόνασμα- ότι μπορεί να ενισχυθούν όλοι ο δικαιούχοι μέχρι τα 1.000 ευρώ, με ένα ποσό της τάξης των 200 ευρώ, τότε θα πρέπει να τους δοθούν περίπου τα 360 εκατ. ευρώ από το συνολικό πλεόνασμα. Αν το ποσό πάει στα 300 ευρώ, τότε απαιτούνται 446 εκατ. ευρώ. Ενδεχόμενο που εξετάζεται επίσης είναι και να δοθεί η όποια ενίσχυση τμηματικά.

Η επιλογή της κυβέρνησης, όπως πληροφορείται ο «Ε.Τ.» από έγκυρη πηγή, είναι να δοθεί ένα μέρος του πλεονάσματος στους συνταξιούχους αλλά με αναλογικό τρόπο. Δηλαδή οι πιο φτωχοί να ενισχυθούν περισσότερο από όσους έχουν μεγαλύτερη σύνταξη.

Σε αυτήν την περίπτωση εξετάζεται να δοθεί ένα ποσό της τάξης των 300 ευρώ σε όσους παίρνουν μέχρι 700 ευρώ και ένα ποσό της τάξης των 200 ευρώ σε όσους έχουν από 700 μέχρι 1.000 ευρώ συνολική σύνταξη.

Το ποσό που θα πρέπει να διατεθεί από το προσδοκώμενο πλεόνασμα σε μια κλιμακωτή βοήθεια 300 και 200 ευρώ προς τους συνταξιούχους υπολογίζεται στα 540 εκατ. ευρώ.

Η όποια βοήθεια αποφασιστεί, πάντως, θα καθοριστεί αφού πρώτα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ύψος του πλεονάσματος και κυρίως αφού επιβεβαιωθούν και από τη Eurostat τα αισιόδοξα μηνύματα που επιμένει να στέλνει το οικονομικό επιτελείο για ένα πλεόνασμα που θα υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στον Προϋπολογισμό του 2013 η εκτίμηση είναι για επίτευξη πλεονάσματος 0,4% επί του ΑΕΠ, ενώ αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για επίτευξη πλεονάσματος ακόμη και στο 0,6% του ΑΕΠ. Άγνωστος X όμως είναι το ΑΕΠ του 2013, που και αυτό θα καθοριστεί στη λήξη του πρώτου τριμήνου του 2014 μαζί με τα στοιχεία του πλεονάσματος. Αν λοιπόν αποτυπωθεί ότι η ύφεση του 2013 είναι μεγαλύτερη από αυτή στην οποία βασίστηκαν οι εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού για το ΑΕΠ, τότε αλλάζουν όλα και φυσικά θα αλλάξει και το πλεόνασμα.

Οι κατηγορίες δικαιούχων από όλα τα Ταμεία με αποδοχές έως 1.000 ευρώ

Με το βλέμμα λοιπόν στο πλεόνασμα, η κυβέρνηση έχει βάλει κάτω τα εναλλακτικά σενάρια για να καταλήξει στις τελικές αποφάσεις της.

Στην κατηγορία αυτή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που προέρχονται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), ανήκουν 1.787.887 συνταξιούχοι όλων των Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ κ.λπ.). Η συλλογή των στοιχείων έχει γίνει πρωτογενώς και μάλιστα έχουν γίνει και οι απαιτούμενες διασταυρώσεις από τις συναρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς ασφάλισης των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

Όπως φαίνεται, η πλειονότητα των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη μέχρι τα 600 ευρώ και αυτό γιατί στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που παίρνουν μέση σύνταξη 450 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχετικό πίνακα με τα ποσά και τον αριθμό των δικαιούχων:

·Συνολική σύνταξη (κύρια, επικουρική, μερίσματα) έως 500 ευρώ το μήνα παίρνουν 678.001 συνταξιούχοι, εκ των οποίων οι 550.000 προέρχονται από τον ΟΓΑ.

·Με συνολική σύνταξη από 500,01 ευρώ έως 600 ευρώ είναι 272.706 συνταξιούχοι.

·Με σύνταξη από 600,01 έως 700 ευρώ είναι 293.075 συνταξιούχοι.

·Με ποσό συνολικής σύνταξης από 700,01 έως 800 ευρώ είναι 303.304 συνταξιούχοι.

·Από 800,01 έως 900 ευρώ παίρνουν138.129 συνταξιούχοι.

·Από 900,01 έως 1.000 ευρώ παίρνουν 102.672 συνταξιούχοι.

Το «αγκάθι» των δικαστικών αποφάσεων

«Αγκάθι», ωστόσο, στο υπό διανομή πλεόνασμα αποτελούν οι αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων, όπως του Συμβουλίου της Επικρατείας, που φέρεται να ακυρώνει τις μειώσεις για τους ένστολους (σ.σ.: η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμη), αλλά και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου υπάρχει εισήγηση-βόμβα για ακύρωση των μειώσεων που έχουν υποστεί οι λειτουργοί του Δημοσίου που αμείβονται με τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή οι πανεπιστημιακοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, ενώ και για τους δικαστικούς υπάρχει ήδη απόφαση του Μισθοδικείου με την οποία αξιώνουν την ακύρωση των μειώσεων και την επαναφορά των αμοιβών τους στα προ Μνημονίου επίπεδα!

Οι αποφάσεις αυτές για να εφαρμοστούν στο σύνολό τους θα χρειαστούν πάνω από 1 δισ. ευρώ χωρίς σε αυτήν την περίπτωση να υπολογιστεί η βοήθεια που θα πρέπει να πάρουν οι συνταξιούχοι κάτω των 1.000 ευρώ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, πάντως, είναι να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση των δικαστικών αποφάσεων και ανάλογα με το τι θα λένε τελικά οι αποφάσεις όταν θα ανακοινωθούν και επίσημα για κάθε μισθολογικό κλάδο που έχει ασκήσει προσφυγή κατά των μειώσεων του Μνημονίου.

Κώστας Κατίκος, στον “Τύπο της Κυριακής”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.