Με ακόμη μία τεχνολογική πρωτιά φλερτάρει η πιο «προχωρημένη» πόλη της Ελλάδας

Μετά το δωρεάν δημοτικό Wi-Fi, το δίκτυο τηλεπρόνοιας και πολλές άλλες ψηφιακές καινοτομίες, τα Τρίκαλα διεκδικούν να γίνουν μία από τις πέντε πόλεις σε όλη την Ευρώπη όπου θα δοκιμαστεί στην πράξη το πρώτο σύστημα κυκλοφορίας «έξυπνων» οχημάτων, που κινούνται δηλαδή χωρίς οδηγό!

Η θεσσαλική πόλη υποδέχτηκε την περασμένη Τετάρτη τους ελεγκτές του ευρωπαϊκού προγράμματος Citymobil 2, που θα κρίνουν αν τα Τρίκαλα πληρούν τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσουν επί έξι μήνες τα «cybercars», τα οποία δημιουργήθηκαν με τη συνεργασία πολλών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και άλλων οργανισμών στο πλαίσιο του πρώτου ομώνυμου εγχειρήματος (Citymobil 1).

Τα συγκεκριμένα οχήματα είναι μέσα μαζικής μεταφοράς σχεδιασμένα για ήπιες μετακινήσεις στο κέντρο των πόλεων, όπου καθήκοντα οδηγού εκτελεί ένα σύστημα υπολογιστών και διάφορων αισθητήρων.

Οι δοκιμές που έχουν γίνει σε ελεγχόμενο περιβάλλον εγγυώνται την ασφάλειά τους, όμως η πρόκληση είναι να δοκιμαστούν και σε πραγματικές συνθήκες μέσα στον αστικό ιστό.

«Είναι τιμή για την πόλη των Τρικάλων και για την Ελλάδα να συμμετέχει σε ένα τόσο πρωτοποριακό ευρωπαϊκό έργο με το οποίο θα διερευνηθεί η δυνατότητα να αλλάξει η κινητικότητα στις πόλεις» δηλώνει στην «Espresso» ο Οδυσσέας Ράπτης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας e-Trikala, που μαζί με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι οι δύο εγχώριοι φορείς που συμμετέχουν στο Citymobil 2.

Ο κ. Ράπτης αισιοδοξεί ότι τα Τρίκαλα θα είναι τελικά μεταξύ των πέντε πόλεων που θα φιλοξενήσουν τη δοκιμή.

Οι άλλες υποψήφιες πόλεις είναι οι εξής: Βρυξέλλες (Βέλγιο), Μιλάνο, Οριστάνο και η περιοχή της Καλαβρίας (Ιταλία), Σαν Σεμπαστιάν και Λεόν (Ισπανία), Βάνταα (Φινλανδία), Σοφία Αντίπολις και Λα Ροσέλ (Γαλλία), Λοζάνη (Ελβετία) και το πειραματικό κέντρο CERN (σύνορα Ελβετίας – Γαλλίας).

espressonews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.