Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα και τον κόσμο (video – αρχείο ΕΡΤ)
nekroi καραϊσκακη νεκροι451
ο Κωνστάντιος Γ γίνεται συναυτοκράτορας της Δυτικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
1238
οι Μογγόλοι καίνε την ρωσική πόλη, Βλάντιμιρ.
1405
γεννιέται ο Κωνσταντίνος 11ος Δραγάσης Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Θαν. 29/5/1453)
1587
αποκεφαλίζεται στην Αγγλία η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκοτίας, για την ανάμιξή της σε συνωμοσία για τη δολοφονία της βασίλισσας Ελισάβετ Α.
1600
η Ιερά Εξέταση καταδικάζει σε θάνατον τον φιλόσοφο και ιερέα του τάγματος των Δομινικανών, Τζορντάνο Μπρούνο, λόγω των αιρετικών απόψεών του, καθώς υποστήριζε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου. Εκτελείται λίγες ημέρες αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου.
1692
ένα γιατρός στο χωριό Σάλεμ, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, κατηγορεί δύο νέα κορίτσια, την Αμπιγκέιλ Γουίλιαμ και τη Μπέττυ Πάρις, ότι εξασκούν τη μαγεία, αρχίζοντας έτσι μια σειρά δικών και εκτελέσεων “μαγισσών”.
1725
πεθαίνει ο Μέγας Πέτρος, τσάρος της Ρωσίας από το 1696. Η βασιλεία του χαρακτηρίστηκε από σαρωτικές στρατιωτικές, πολιτικές και πολιτιστικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα.
1828
γεννιέται ο Ιούλιος Βερν, ο “πατέρας” της επιστημονικής φαντασίας. Στα βιβλία του, ο Βερν προέβλεψε με αξιοσημείωτη ακρίβεια πολλά από τα επιστημονικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα.
1828
με διάταγμα του Ιωάννη Καποδίστρια καθορίζονται οι ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων με το γρόσι, το οποίο αποτελεί ακόμη το κύριο νόμισμα συναλλαγών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το διάταγμα, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να πατάξει την αισχροκέρδεια, μία λίρα στερλίνα ισοδυναμεί με 73 γρόσια κι ένα γαλλικό πεντόφραγκο με 13,30 γρόσια.
1904
αρχίζει ο Ρωσο-ιαπωνικός πόλεμος με την καίρια επίθεση, που εξαπολύει ο ιαπωνικός στόλος στο Πορτ Αρθουρ, στην Κίνα, αποδεκατίζοντας τον ρωσικό στόλο.
1921
πεθαίνει ένας από τους κορυφαίους θεωρητικούς του αναρχισμού, ο πρίγκιπας Πέτερ Αλεξέγιεβιτς Κροπότκιν, σε ηλικία 79 ετών. Ο Κροπότκιν ήταν υπέρμαχος του μοντέλου, που πρεσβεύει την κατάργηση του κράτους. Κάποιοι τον αποκαλούσαν και “ο Αναρχικός Πρίγκιπας”, λόγω του τίτλου, που έφερε.
1924
πραγματοποιείται η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση απ άκρου εις άκρον των ΗΠΑ. Η ομιλία του αντιπροέδρου της εταιρείας Bell Telephone σε ξενοδοχείο του Σικάγο, αναμεταδόθηκε στην Πρόβιντενς, τη Ν. Υόρκη, την Ουάσιγκτον, το Όκλαντ και το Σαν Φρανσίσκο και την άκουσαν περίπου 50.000.000 άνθρωποι.
1941
γεννιέται στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ ο ηθοποιός Νικ Νόλτε. Το 1975 βραβεύτηκε με Έμμι ενώ έχει προταθεί και για Όσκαρ. Ο Νόλτε έχει απασχολήσει πολλές φορές την αστυνομία, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.
1945
οι συμμαχικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Δρέσδη, με αποτέλεσμα περίπου 135.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, παρά το γεγονός ότι, είναι ολοφάνερο, πως πλησιάζει το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
1949
στο Λονδίνο, οι διπλωματικές αντιπροσωπείες Βρετανίας, Γαλλίας, ΕΣΣΔ και ΗΠΑ συναντώνται για τον καθορισμό των συνθηκών της συμφωνίας ειρήνης με την Αυστρία.
1952
η Ελισάβετ η δεύτερη αναγορεύεται βασίλισσα της Αγγλίας.
1955
στην ΕΣΣΔ, ο Μπουλγκάνιν διαδέχεται τον Μαλένκοφ στη θέση του πρωθυπουργού.

1959
ο Σαρλ ντε Γκολ, ο πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Γαλλικής Δημοκρατίας, αναλαμβάνει καθήκοντα.
1965
στις ΗΠΑ, 84 άνθρωποι σκοτώνονται κατά τη συντριβή ενός αεροσκάφους DC-7 στο Τζόουνς Μπιτς.
1972
πεθαίνει ο μεγάλος ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης.
1974
στις ΗΠΑ, οι τρεις αστροναύτες του Σκάιλαμπ επιστρέφουν από ταξίδι ρεκόρ, διάρκειας 84 ημερών σε τροχιά γύρω από τη Γη.
1979
οι ΗΠΑ διακόπτουν τη στρατιωτική τους συνεργασία με τη Νικαράγουα, μετά την άρνηση του Προέδρου Σομόζα να δεχθεί ειρηνευτική πρόταση για τερματισμό του εμφυλίου.
1980
πεθαίνει ο Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής, Νίκος Ξυλούρης, σε ηλικία 44 ετών, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.
1981
σε τραγωδία καταλήγει το ποδοσφαιρικό ντέρμπυ Ολυμπιακού-ΑΕΚ, στο γήπεδο Καραϊσκάκη στον Πειραιά. Δεκαεννέα άτομα, τα περισσότερα νεαρής ηλικίας, πεθαίνουν από ασφυξία όταν, για αδιευκρίνιστους λόγους, στριμώχνονται, στην έξοδο της Θύρας 7 κι άρχισαν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο, γράφοντας μία από τις τραγικότερες σελίδας.
1983
απαγάγουν το άλογο του Αγά Χαν “Σεργκάρ”, ζητώντας λύτρα ύψους 5 εκατ. λιρών. Λίγες ημέρες αργότερα, σκοτώνουν το άλογο. Οι απαγωγείς φέρονται να είναι μέλη του IRA.
1991
στο όρος Όθρυς εντοπίζονται τα συντρίμμια του αγνοούμενου αεροσκάφους C130, στο οποίο επέβαιναν 63 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και σμηνίτες. Το σκάφος προσέκρουσε στο όρος τρεις ημέρες νωρίτερα.
1993
στο Ιράν, 131 επιβάτες χάνουν τη ζωή τους, όταν αεροσκάφος συγκρούεται στον αέρα με στρατιωτικό αεροπλάνο.
1994
απορρίπτονται ομόφωνα από το Συμβούλιο Χαρίτων, οι αιτήσεις απονομής χάριτος των Παττακού, Μακαρέζου, Λαδά και Ζωιτάκη, πρωταιτίων της Δικτατορίας 1967-74.
1995
σεισμός πλήττει την Κολομβία, προκαλώντας τον θάνατο 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 230.

onalert

Δείτε όλα τα σημαντικά γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στον 20ο αιώνα στην Ελλάδα κι όλο τον κόσμο, σε ένα μοναδικό βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.