Μέχρι στιγμής διακομίστηκαν εννέα άτομα με ελαφρούς τραυματισμούς στο νοσοκομείο Ληξουρίου, στους περισσότερους εκ των οποίων παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πήραν εξιτήριο

Νέα, ισχυρότατη σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,7 βαθμών σημειώθηκε στις 5.10 τα ξημερώματα 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αργοστολίου στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Έγινε αισθητή σε Πάτρα, Ζάκυνθο και Ηγουμενίτσα. Ακολούθησαν 6 μικρότεροι μετασεισμοί, ενώ η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται.
Η πυροσβεστική έχει δεχτεί ήδη κλήσεις από κατοίκους για βοήθεια.

Ο σεισμός είχε περίπου το ίδιο επίκεντρο με τον πρώτο σεισμό, την περασμένη Κυριακή.
Από τον ίδιο εστιακό χώρο ακολούθησε και μια δεύτερη δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών στις 5.16 το πρωί.

«Δεν πρόκειται για νέο σεισμό, είναι κομμάτι της ίδιας σεισμικής ακολουθίας» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Μαρία Σαχπάζη διευκρίνισε ότι ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του Αργοστολίου, προσθέτοντας ότι «μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή Δυτικά της Κεφαλονιάς. Έχει ενεργοποιηθεί ένας ευρύτερος χώρος. Είχαμε πολλούς σεισμούς, το αν ενεργοποίησε το ένα ρήγμα το άλλο, δεν είναι κάτι σημαντικό. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή».

Η κ. Σαχπάζη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που έδωσε το μεγάλο σεισμό του 1953. «Όλα τα μελετάμε» τόνισε.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Ληξουρίου Διονύσης Μαρκάτος είπε στο σταθμό μας ότι μέχρι στιγμής διακομίστηκαν εννέα άτομα με ελαφρούς τραυματισμούς στο νοσοκομείο, στους περισσότερους εκ των οποίων παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πήραν εξιτήριο, και ότι το κτίριο του νοσοκομείου δεν έχει υποστεί καμία ζημία, παρά μόνο έχει καταρρεύσει εξωτερικός μαντρότοιχος του νοσοκομείου ο οποίος καθαρίστηκε.

Νέος ισχυρός σεισμός 5,7R στην Κεφαλονιά

Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στο νησί, έκανε λόγο στο ΣΚΑΪ για μια ισχυρότατη δόνηση, και κάλεσε τους κάτοικους να βγουν από τα σπίτια τους.

«Υπάρχουν τραυματίες» είπε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης.

Έχει ξεκολλήσει η προβλήτα στο Ληξούρι δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης. Έκανε λόγο για φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου.

«Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο που θα έχει καταπονήσει πολύ τα κτίρια» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος. «Ελπίζω να μην έχουμε προβλήματα. Είμαστε επιφυλακτικοί από την αρχή τώρα θα πρέπει να επεκτείνουμε το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να είμαστε σε αναμονή για μετασεισμούς» πρόσθεσε.

Λόγω του νέου ισχυρού σεισμού δεν θα ανοίξουν τα σχολεία. Κλειστός ο δρόμος Αργοστόλι – Ληξούρι λόγω κατολίσθησης, πρόβλημα στις συγκοινωνίες σε ορεινά χωριά του Ληξουρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.