Αγωνία για το μέλλον της Ευρώπης εκφράστηκε σε συνέδριο στην Αθήνα

Σταθερές δομές και εκπαίδευση για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέωνΣε τρομακτικά υψηλά επίπεδα κινείται η ανεργία, όχι μόνο για τη χώρα μας που βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Περίπου 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ 7,5 εκατομμύρια νέοι, ηλικίας 15 – 24 ετών, βρίσκονται δίχως απασχόληση, εκπαίδευση ή κατάρτιση. Ο μέσος όρος της ανεργίας των νέων στα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι 24,4% με την χώρα μας να κατακτά την δυσάρεστη πρωτιά με το δυσθεώρητο ποσοστό του 60%.

Με θέμα «Ανεργία των νέων: Βελτιώνοντας το παρόν, διασφαλίζοντας το μέλλον», το Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο που διεξήχθη την Παρασκευή στην Αθήνα ανέδειξε προοπτικές και δυνατότητες για την καταπολέμηση αυτού της ανεργίας σε τοπικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιχειρηματικότητα, καινοτομία, αναζωογόνηση της πόλης είναι οι τρεις άξονες βάσει των οποίων ο Δήμος Αθηναίων προσπαθεί να δώσει τη δική του απάντηση στην ανεργία σε μια πόλη που πληρώνει πολύ ακριβά το τίμημα της κρίσης. «Εξαρχής, παράλληλα με την αλληλοβοήθεια, στοχεύσαμε στην περιφρούρηση της οικονομικής δραστηριότητας. Αναζητήσαμε τρόπους, μέσα και καινούργια εργαλεία για την προώθηση της καινοτομίας, την αναζωογόνηση της επιχειρηματικότητας και την επανεκκίνηση της πολυπόθητης ανάπτυξης» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, παρουσιάζοντας τις δυνατότητες που ανοίγονται για την μητροπολιτική περιοχή των Αθηνών χάρη στους ευρωπαϊκούς πόρους.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Έργο Αθήνα», η οποία περιλαμβάνει 72 έργα με προϋπολογισμό που μπορεί να φτάσει τα 161 εκατ. ευρώ, 270 νεοφυείς επιχειρήσεις ωφελούνται από τις υποδομές που δημιουργούνται, δημιουργώντας 750 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, 350 μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποστηρίζονται με παροχή υπηρεσιών και διασύνδεση με εθνικά προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων και 1.600 εγγεγραμμένοι άνεργοι ευπαθών κοινωνικά ομάδων ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης μέσα από προγράμματα του ΕΚΤ. Ακόμη, παρέχεται στοχευμένη στήριξη ευπαθών ομάδων μέσα από την προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Δομές φροντίδας, με 1.200 άτομα να βρίσκονται ήδη στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης για την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

«INNOVATHENS»

Δύο ακόμη ενδιαφέρουσες δράσεις έχουν ήδη τεθεί σε τροχιά υλοποίησης υπό την ομπρέλα του «Έργο Αθήνα». Σε έναν κατ’ εξοχήν αγαπημένο χώρο των νέων, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, θα ξεκινήσει στο τέλος Φεβρουαρίου η λειτουργία  του Κόμβου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «INNOVATHENS». Στόχος του κόμβου είναι να στηρίξει 10.000 νέους της πόλης μας με τη σύμπραξη 300 καινοτόμων επιχειρήσεων, που θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους. Αυτό θα γίνει με τη διοργάνωση εκθέσεων και φεστιβάλ καινοτομίας, με την παροχή ολοκληρωμένης κατάρτισης σε 50 νεανικές ομάδες με τη βοήθεια καταξιωμένων επιχειρηματιών της πόλης, καθώς και με σεμινάρια σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου.

Επιπλέον, σε φάση σχεδιασμού βρίσκεται το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων με προϋπολογισμό 4.452.600 ευρώ. Βασική λειτουργία του είναι να παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του δήμου, καθοδηγώντας και αξιολογώντας την εφαρμογή επιχειρηματικών σχεδίων.

Μια εγγύηση για τη νεολαία της Ευρώπης

Χαιρετίζοντας το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Αργύρης Περουλάκης, σχολίασε ότι «η Ευρώπη των κρατών-μελών πρέπει να γίνει Ευρώπη των πολιτών», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη της Περιφέρειας. Όπως επισήμανε, οι έρευνες δείχνουν ότι παρά τη μεγάλη ανεργία, σήμερα πολλοί εργοδότες στην Ευρώπη δεν μπορούν να βρουν υποψήφιους με τα απαραίτητα προσόντα για τις θέσεις που θέλουν να καλύψουν. Στην χώρα μας μάλιστα, ο αριθμός αυτών των περιπτώσεων είναι ο μεγαλύτερος στην ΕΕ, με έναν στους τρεις εργοδότες να αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Προτεραιότητα λοιπόν θα πρέπει να είναι η κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση των ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει από μικρή ηλικία να γνωρίζουν πια ότι θα απαιτηθεί ευελιξία στην διάρκεια του εργασιακού τους βίου, καθώς μέσα στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον δεν θα μπορούν να κάνουν μια ζωή την ίδια δουλειά. Για τον λόγο αυτό, η ΕΕ έχει ξεκινήσει σε θέματα εργασίας να αναζητεί νέα μοντέλα εργασίας, όπως τη flexicurity, δηλαδή «σταθερή ευελιξία» ή «σταθερότητα και συγχρόνως ευελιξία». Χρειάζονται λοιπόν ισχυρές δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, οι οποίες θα διευκολύνουν τη μετάβαση από μια εργασία σε μια άλλη, με εξατομικευμένη προσέγγιση.

Μικρομεσαίοι και πρόγραμμα «Εγγύηση»

Ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) με τον διπλασιασμό των διαθέσιμων κονδυλίων, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγχρόνως, ένας νέος τομέας επιχειρηματικότητας έρχεται στο προσκήνιο, αυτός της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, που βρίσκεται στην σφαίρα ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Είναι ένας κλάδος δημοφιλής στην Ευρώπη, που ξεπερνά το 10% των ΜμΕ, ενώ στη χώρα μας καλύπτει μόλις το 2-3%.

Τέλος, το πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία» αποτελεί μια νέα πρόκληση, ιδιαίτερα για τις χώρες του Νότου, που πλήττονται περισσότερο από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει τη σύσταση ενός νέου ταμείου, του οποίου ο προϋπολογισμός θα ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ, με στόχο να «εγγυάται» στους νέους Ευρωπαίους πολίτες, ότι εντός διαστήματος τεσσάρων μηνών από την αποφοίτησή τους από πανεπιστήμιο ή τεχνική σχολή ή από τη στιγμή που έχασαν τη δουλειά τους θα έχουν μαι ευκαιρία για μετεκπαίδευση, πρακτική άσκηση ή απασχόληση.

Ημερίδα για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Τις προτάσεις τους, για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο εφιάλτης της ανεργίας που στους νέους ξεπερνά το 50%, κατέθεσαν το Σάββατο το πρωί σε ειδική ημερίδα για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, που διοργάνωσαν το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και ο δήμος Πειραιά, στην ελληνογαλλική σχολή του Saint Paul, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημοσίων οργανισμών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάποια στιγμή υπήρξε ένταση, όταν μέλη αριστερών οργανώσεων άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά των «πολιτικών» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναρτώντας και πανό. Τελικά αποχώρησαν από την αίθουσα και η ημερίδα ολοκληρώθηκε χωρίς πρόβλημα.

«Χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας και το μυστικό για την αντιμετώπισή της κρύβεται στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ευνοϊκότερο τρόπο από το κράτος» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Στέφανος Χρήστου. Πρόσθεσε, δε, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να παίξει σε αυτό το γεγονός σημαντικό ρόλο, αλλά αυτή τη στιγμή ακόμα «αμύνεται».

Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Δημήτρης Κατσικάρης, από την πλευρά του, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται δεκάδες έργα στα νησιά και δίνεται βάση στην απασχόληση των νέων και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια κοινωνική συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Εξέφρασε, επίσης, πικρία για το ότι «τις περασμένες δεκαετίες απορροφήθηκαν Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης από τη χώρα, αλλά στον Πειραιά δεν έγιναν έργα και υπήρξε αποβιομηχάνιση».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης, είπε ότι τα λιμάνια είναι μηχανές ανάπτυξης που θα πρέπει να είναι ανοιχτά στη συνεργασία τους με τους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόσθεσε επίσης ότι μέσα από την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών σε αυτά μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Η πάταξη της ανεργίας για την πατρίδα μας, που στους νέους ξεπερνά το 50%, αλλά και την Ευρώπη, είναι το μέγα ζητούμενο. Η μάχη κατά του εφιάλτη της ανεργίας είναι για την Ελλάδα το εθνικό στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει, δήλωσε στην ομιλία του ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Τόνισε ότι ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων με στόχο τη δημιουργία 440.000 ευκαιριών απασχόλησης για τη διετία 2014-2015 και ότι το 80% αυτών αφορά τον ιδιωτικό τομέα και μόνο το 20% το δημόσιο.

Ανέφερε επίσης ότι όλα τα προγράμματα απασχόλησης για τους μακροχρόνια ανέργους θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ, που θα πρέπει να αξιοποιηθούν.

Διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ελληνική προεδρία θα έχει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα της ανεργίας και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα έχει τον Μάιο τη δική της ευκαιρία για να πείσει τους πολίτες στις ευρωεκλογές να μη ψηφίσουν με βάση την πίκρα τους, ούτε με βάση τον θυμό τους.

«Απαιτούμε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σεβαστούν την ιστορία των Ελλήνων» δήλωσε ο δήμαρχος Πειραιά και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε ενωμένη Ευρώπη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς».

Αναφερόμενος στο λιμάνι του Πειραιά, το χαρακτήρισε κορυφαίο κόμβο του ευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, στον οποίο θα πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές του. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έπειτα από χρόνια ολοκληρώνει στρατηγικά δίκτυα υποδομών που επιτρέπουν και απελευθερώνουν επενδύσεις και δίνουν δικαίωμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Πρέπει να υπάρξει σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και όχι μεμονωμένες ενέργειες, τόνισε από την πλευρά της το μέλος του ευρωπαϊκού κονοβουλίου, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, και πρόσθεσε ότι για να μπορέσει μια χώρα να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα πρέπει να βοηθήσει τις υπάρχουσες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να εκσυγχρονιστούν, αλλά και να δημιουργηθούν νέες.

Για να γίνουν αυτά, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρχει ένα καλό επενδυτικό περιβάλλον που να προσφέρει ασφάλεια και προοπτική, σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα, νέες υποδομές, αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, είπε αυτή τη στιγμή το χρηματοπιστωτικό της σύστημα θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στις διεθνείς αγορές και να βγει να δανειστεί και πρόσθεσε ότι η χώρα σε αυτόν τον τομέα είναι σε καλό δρόμο, καθώς οι ελληνικές τράπεζες ολοκληρώνουν την ανακεφαλαιοποίηση και σύντομα θα γίνουν μοχλός της ανάπτυξης.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε η κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ετοιμάζει νέα επενδυτικά εργαλεία που θα δώσουν πόρους στην αγορά από σχήματα που θα προκύψουν από νέους θεσμικούς επενδυτές, όπως είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι μικροεπενδυτές. Για να γίνει η χώρα μας επενδυτικός προορισμός υπογράμμισε θα πρέπει να έχει σταθερή διακυβέρνηση, ως μια ελεύθερη οικονομία, φιλική στις επενδύσεις ντόπιες και ξένες, σταθεροποιημένη μέσα στην ευρωζώνη, αλλά και καθαρή πολιτική κατεύθυνση και όχι ταλαντεύσεις.

Είπε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια, ώστε η χώρα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα και να μπορεί να διαπραγματευθεί τη βιωσιμότητα του χρέους. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ που για πρώτη φορά κατευθύνονται κατά 75% στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στη διάρκεια της ημερίδας ακολούθησε διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων και του πάνελ των ομιλητών.

 

 

Κλώντζα Ολγα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.