Αιτήματα εγκαίρως για κάλυψη αναγκών 2014 λόγω παγώματος προσλήψεων

Το υπουργείο Εσωτερικών κινητοποιεί τους δήμους για προσλήψεις έκτακτου προσωπικούΚινητοποιεί δημάρχους και περιφερειάρχες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης ώστε να στείλουν εγκαίρως τα αιτήματά τους για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού για το 2014. Και αυτό με δεδομένο ότι αναστέλλονται οι πάσης φύσεως προσλήψεις και υπηρεσιακές μεταβολές για το δίμηνο χρονικό διάστημα που προηγείται των αυτοδιοικητικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων αιρετών οργάνων.

Έτσι, απέστειλε την Πέμπτη (30.1.2014) προς τους αρμόδιους φορείς έγγραφο με τίτλο «Προγραμματισμός προσλήψεων έκτακτου προσωπικού έτους 2014 στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και τα ΝΠΙΔ της Αυτοδιοίκησης».

Τους ενημερώνει πως λαμβάνοντας υπόψη ότι το «πάγωμα» αφορά αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών «θα πρέπει να έχουν ήδη στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό για την κάλυψη εποχικών, παροδικών ή πρόσκαιρων αναγκών, για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων έργων, καθώς και στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων πριν από την έναρξη της εκλογικής περιόδου».

Έτσι, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, ΝΠΙΔ αυτών, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ), η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και τα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης καλούνται να υποβάλουν ορθώς και εγκαίρως τα αιτήματά τους για το έτος 2014, αξιολογώντας τις ανάγκες τους και «λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιονομική κατάσταση και την περιστολή των κρατικών δαπανών».

Άλλωστε, διατάξεις μνημονιακών νομοθετημάτων προβλέπουν ότι οι εγκρίσεις για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και για τη σύναψη συμβάσεων έργου στους φορείς αρμοδιότητας της αυτοδιοίκησης θα είναι μειωμένες κατά 20% για το 2014 σε σχέση με το 2013.

Από τον περιορισμό αυτό εξαιρείται το προσωπικό ανταποδοτικού χαρακτήρα, το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και οι συμβασιούχοι έργου που αμείβονται αποκλειστικά από έσοδα υπό τη μορφή αντιτίμου και το προσωπικό που απασχολείται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων κοινοτικών προγραμμάτων, κατά το σκέλος που δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός ή οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι.

Προθεσμίες και οδηγίες προς… ναυτιλλομένους

Ζητείται από τους φορείς να αποστείλουν τα αιτήματά τους, για το προσωπικό ορισμένου χρόνου το αργότερο έως 10.2.2014 στο υπουργείο Εσωτερικών και για τις συμβάσεις μίσθωσης έργου ως 17.2.2014 στο ΑΣΕΠ.

Παράλληλα, συνιστάται στους φορείς να προβαίνουν στην υλοποίηση ευρωπαϊκών και λοιπών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, ιδίως αν πρόκειται για προγράμματα με χρονικό ορίζοντα πέραν του έτους, με την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου και όχι με τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου. Και αυτό με δεδομένο ότι στις συμβάσεις αυτές δεν επιτρέπεται ανανέωση ή παράτασή τους.

Για την άμεση κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν σε περίπτωση αποχώρησης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου από ευρωπαϊκά προγράμματα παρέχεται η δυνατότητα αναπλήρωσής τους με την πρόσληψη του αμέσως επόμενου στη σειρά των πινάκων κατάταξης που είχαν εκδοθεί για τον σκοπό αυτό.

Διευκρινίζεται επίσης ότι οι δήμοι θα πρέπει να αποστέλλουν στο υπουργείο Παιδείας -και όχι στο υπουργείο Εσωτερικών- τα αιτήματα προσλήψεων πτυχιούχων φυσικής αγωγής για το Πρόγραμμα «Άθληση για Όλους» και σύναψης συμβάσεων έργου για σχολικές καθαρίστριες.

Όσο για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», σημειώνεται ότι έχει παραταθεί εκ νέου η διάρκεια των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου προσωπικού έως 30.9.2014 και επομένως δεν απαιτείται η χορήγηση έγκρισης της ΠΥΣ 33/2006 όπως ισχύει.

Μπίτσικα Παναγιώτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.