Ότι «το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία» το γνωρίζουμε. Αλλά και αν δεν το γνωρίζαμε, φρόντισαν οι καπνοβιομηχανίες να μας το υπενθυμίζουν με τις αντίστοιχες ανακοινώσεις πάνω στα πακέτα.

Σε γενικές γραμμές, όλοι ξέρουμε ποιές είναι οι ασθένειες που μπορεί να προκαλέσει το τσιγάρο. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά την ομολογουμένως μακάβρια αυτή λίστα.

Στην κορυφή δεσπόζει ο καρκίνος του πνεύμονα. Μάλιστα η Αντικαρκινική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει στα στοιχεία της ότι περίπου 30.000 βρετανοί κάθε χρόνο νοσούν από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ 8 στις 10 περιπτώσεις σχετίζονται άμεσα με το τσιγάρο.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)γνωστή και ως νόσος των καπνιστών προκαλεί θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο ενώ περισσότεροι από 8 στους 10 από αυτούς τους θανάτους συνδέονται άμεσα με το κάπνισμα. Οι άνθρωποι που πεθαίνουν από ΧΑΠ συνήθως νοσούν αρκετά χρόνια πριν το θάνατο.

Καρδιακή νόσος.Αυτή είναι η μεγαλύτερη ασθένεια- δολοφόνος παγκοσμίως και μάλιστα 6 στις 10 περιπτώσεις οφείλονται στο κάπνισμα.

Σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως είναι του στόματος, της μύτης, του λαιμού, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του παγκρέατος, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας, του αίματος (λευχαιμία) και των νεφρών, το κοινό γνώρισμα των ασθενών που καταλήγουν, είναι το κάπνισμα.

Παράλληλα, οι χημικές ουσίες στον καπνό μπορεί να βλάψουν την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων και να επηρεάσουν το επίπεδο των λιπιδίων (λίπη) στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο του σχηματισμού αθηρώματος (μερικές φορές ονομάζεται σκλήρυνση των αρτηριών).

Το αθήρωμα είναι η κύρια αιτία των καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων, της περιφερικής αγγειακής νόσου (κακή κυκλοφορία των σκελών) αλλά  και των ανευρυσμάτων. Όλες αυτές οι ασθένειες έχουν κοινό παρονομαστή το κάπνισμα.

Μελέτες αναφέρουν ακόμη ότι οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να παρουσιάσουν σεξουαλική ανικανότητα ή δυσκολία στην διατήρηση της στύσης στη μέση ηλικία. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται σε βλάβη των αιμοφόρων αγγείων στο πέος, που σχετίζεται με το κάπνισμα.

Ακόμη, το κάπνισμα είναι γνωστό ότι είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Μια ερευνητική μελέτη εκτιμά ότι το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για περίπου 1 σε 5 περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Οι καπνιστές έχουν επίσης την τάση να αναπτύξουν περισσότερο τις γραμμές στο πρόσωπό τους σε νεαρότερη ηλικία από ό,τι οι μη καπνιστές. Αυτό καθιστά συχνά τους καπνιστές να φαίνονται μεγαλύτεροι ηλικιακά από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει το κάπνισμα είναι αυτός της γονιμότητας,που εμφανίζει κάμψη σε άνδρες και γυναίκες ενώ στην περίπτωση των γυναικών όσες καπνίζουν, υπολογίζεται ότι έχουν εμμηνόπαυση κατά μέσο όρο δύο χρόνια νωρίτερα από τις μη καπνίστριες.

Άλλες συνθήκες όπου το κάπνισμα επιδεινώνει τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: άσθμα, κρυολόγημα, γρίπη, λοιμώξεις του θώρακα, φυματίωση, χρόνια ρινίτιδα, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, υπερθυρεοειδισμός, σκλήρυνση κατά πλάκας, οπτική νευρίτιδα και νόσο του Crohn.

Εκτός όλων αυτών των δυσμενών συνθηκών υγείας βέβαια, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών όπως: άνοια, οπτική νευροπάθεια, καταρράκτης, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, πνευμονική ίνωση, ψωρίαση, ασθένεια των ούλων, απώλεια των δοντιών, οστεοπόρωση και φαινόμενο Raynaud, μία συνθήκη που προκαλεί επίπονη αλλά παροδική συνήθως αλλαγή στο χρώμα (άσπρο ή μπλε) των δακτύλων των χεριών ή των ποδιών, λόγω διαταραχής της κυκλοφορίας του αίματος στα μικρά αγγεία των άκρων.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.