Συμβουλές για το πώς να κόβετε, να μαγειρεύετε και να καταναλώνετε συγκεκριμένες τροφές, για να πάρετε από αυτές τα περισσότερα οφέλη για την υγεία σας

Το να προτιμάμε τις φρέσκες τροφές, αντί για τα συμπληρώματα ή τα επεξεργασμένα τρόφιμα, γνωρίζουμε ότι έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Αλλά το πώς πρέπει να τις καταναλώνουμε για να απολαμβάνουμε τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία μας, δεν είναι πάντα τόσο προφανές.

Μπορούμε να φτιάχνουμε τη σαλάτα μας για όλη την εβδομάδα; Είναι καλό να προτιμάμε νωπά ή κατεψυγμένα φρούτα για τα smoothie μας; Ποιο είναι το ιδανικό μαγείρεμα για τα λαχανικά: στον ατμό ή βρασμένα;

Μια γενική απάντηση είναι ότι η πιο υγιεινή μέθοδος μαγειρέματος και προετοιμασίας δεν είναι ίδια για κάθε τροφή. Η ζέστη, το νερό, η αποθήκευση και η έκθεση στον αέρα, μπορεί να οδηγήσουν ορισμένα τρόφιμα στο να χάσουν τα θρεπτικά συστατικά τους.
Διαβάστε μερικές σημαντικές συμβουλές…

 

Λαχανικά

Η λάθος προετοιμασία: στο φούρνο μικροκυμάτων ή βραστά
Η σωστή: στον ατμό
Η εξήγηση: Το μαγείρεμα στον ατμό, βοηθά τις θρεπτικές ουσίες στο μπρόκολο, που καταπολεμούν τον καρκίνο, να διατηρούνται, πολύ καλύτερα από ό,τι άλλες μέθοδοι μαγειρέματος, αναφέρει μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois.
Η σουλφοραφάνη, μια ένωση με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και η ρόκα. Το ένζυμο μυροζινάση είναι αναγκαίο για την απελευθέρωση αυτής της ένωσης, αλλά οι περισσότερες μέθοδοι μαγειρέματος, το καταστρέψουν.
Το μαγείρεμα στον ατμό είναι πιο αργό, σε πιο ήπια θερμοκρασία και δεν είναι αρκετά έντονο για να σκοτώσει τη μυροζινάση. Μαγειρέψτε το μπρόκολο στον ατμό για 3 έως 4 λεπτά, για να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο θρεπτικά συστατικά του.

Φράουλες

Η λάθος προετοιμασία: να τις κόβουμε πριν τις φάμε

Η σωστή: να τι τρώμε ολόκληρες
Η εξήγηση: Όταν τρώμε τις φράουλες ολόκληρες, εξασφαλίζουμε 8-12% περισσότερη βιταμίνη C από ό,τι αν τις κόβουμε, σύμφωνα με μια βραζιλιάνικη μελέτη του 2011. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη C καταστρέφεται όταν εκτίθεται στο φως και το οξυγόνο. Για τη μεγαλύτερη πρόσληψη της βιταμίνης C, αποθηκεύστε ολόκληρες τις φράουλες στο ψυγείο –οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν επίσης στη διατήρηση της βιταμίνης C, αναφέρει η ίδια μελέτη.

Κρασί
Η λάθος τακτική: να αφήνετε το μπουκάλι να «αναπνέει»
Η σωστή: να πίνετε από ένα μπουκάλι που ανοίξατε πριν λίγο
Η εξήγηση: Όταν το κόκκινο κρασί μένει ανοιχτό για μεγάλο χρονικό διάστημα (περίπου 12 ώρες), τα οργανικά οξέα και οι πολυφαινόλες που περιέχει, αρχίζουν να καταστρέφονται, σύμφωνα με μια κινεζική μελέτη του 2012. Όταν λοιπόν αφήνετε ανοιχτό ένα μπουκάλι κρασί κατά τη διάρκεια της νύχτας, χάνετε τα συνηθισμένα πλεονεκτήματα που προσφέρει η κατανάλωσή του, όπως το ότι καταπολεμά την κατάθλιψη, αυξάνει την τεστοστερόνη και βοηθά στην υγεία της καρδιάς.

Ντομάτες

Η λάθος κατανάλωση: να τις τρώτε ωμές
Η σωστή: να τις μαγειρεύετε
Η εξήγηση: Οι ντομάτες έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου στους άντρες και της εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη, αλλά και με τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Όταν ζεσταίνουμε τις ντομάτες, αυξάνονται σημαντικά τα επίπεδα της λυκοπένης, της χημικής ουσίας που αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Μια πρόσφατη μελέτη στο British Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν κυρίως μη μαγειρεμένες τροφές, είχαν ανεπάρκεια σε λυκοπένιο. Μαγειρέψτε τις ντομάτες σε ελαιόλαδο για ακόμη πιο πολλές θρεπτικές ουσίες. Η λυκοπένη είναι λιποδιαλυτή, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να συνδυάζεται με κάποιο λίπος για να απορροφηθεί σωστά από τον οργανισμό μας.

Κατεψυγμένα προϊόντα

Το λάθος σας: Συνήθως αποφεύγετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα
Το σωστό: Να τα προτιμάτε
Η εξήγηση: Οι περισσότεροι νομίζουν ότι μόνο οι νωπές τροφές είναι θρεπτικές, αλλά αυτό είναι μια τεράστια παρανόηση. Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε δύο στις τρεις περιπτώσεις, τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, είχαν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες, η βιταμίνη C και η βήτα καροτίνη, από ό,τι τα φρέσκα.
Καθώς περνάει ο χρόνος, τα θρεπτικά συστατικά των τροφών αρχίζουν να καταστρέφονται και να αλλάζουν. Είναι λοιπόν προτιμότερη μια τροφή που είχε παγώσει την κατάλληλη στιγμή, κρατώντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά της ανέπαφα, αντί για φρέσκα προϊόντα εβδομάδων, που δεν έχουν πλέον την ίδια ευεργετική χημική σύνθεση.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.