Ποια τα οφέλη για γεωργούς, εταιρεία και ελληνική οικονομία, ιδίως εν μέσω οικονομικής κρίσης

Έλληνες παραγωγοί κριθαριού βρίσκουν “σύμμαχο” στην προσπάθειά τους, εν μέσω οικονομικής κρίσης, την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, που από το 2003 τους στηρίζει με το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας.

Άλλοι νέοι στο επάγγελμα, άλλοι συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, συνδέονται μέσω του προγράμματος με την εταιρεία, που μετρά φέτος 50 χρόνια λειτουργίας, με μία σχέση αλληλοϋποστήριξης και εμπιστοσύνης.

Με το πρόγραμμα της συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού, ο γεωργός γνωρίζει, πριν ακόμη σπείρει το χωράφι του, ότι το σύνολο του προϊόντος που θα παραχθεί, θα δοθεί έναντι συγκεκριμένης τιμής στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Μάλιστα, εξασφαλίζει την πλήρη διάθεση και απορρόφηση του προϊόντος, ακόμη κι αν κάποια χρονιά υπάρξει υπερπαραγωγή.

Η συμβολαιακή καλλιέργεια παρέχει στον παραγωγό συγκεκριμένη ποικιλία σπόρου, αποδοτική και όσον αφορά στην παραγωγή και όσον αφορά στη ζυθοποίηση, ενώ γεωπόνοι παρακολουθούν την καλλιέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, παρέχοντάς τους τις ανάλογες συμβουλές.


Αγρότες: Είμαστε εδώ από CDemo83

Γιατί Έλληνες παραγωγοί;

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται με Έλληνες παραγωγούς, διότι η ίδια είναι παραγωγός μπίρας στα τρία ζυθοποιία της στην Ελλάδα και βύνης στα δύο βυνοποιεία της, στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη, χωρίς  να χρειάζεται να την εισάγει από το εξωτερικό.

Η Ελλάδα έχει τις αντικειμενικές συνθήκες για παραγωγή ποιοτικών ποικιλιών κριθαριού, με την κατάλληλη υποστήριξη και τεχνογνωσία, ενώ το πρόγραμμα παρουσιάζει προοπτική για οικονομικά οφέλη λόγω μείωσης κόστους εισαγωγών και δημιουργία οικονομιών κλίμακας.

Θετικά και υψηλής ποιότητας αποτελέσματα από το 2008

Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού συνεχίζεται για 6η συνεχόμενη χρονιά.

Αρχής γενομένης από το 2008, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προμηθεύεται ελληνικό κριθάρι από τοπικούς παραγωγούς της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας, για την παραγωγή των προϊόντων Amstel, ΑΛΦΑ & ΒΙΟΣ 5.

Επιπλέον, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε συνεργασία με ελληνικά ινστιτούτα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Έλληνες επιστήμονες, αναπτύσσει νέες ποικιλίες κριθαριού, προς όφελος της εθνικής έρευνας και τεχνογνωσίας.

Επιλέγοντας σαν πρώτη ύλη κριθάρι από την ελληνική γη, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δίνει έτσι μία πολύτιμη “ανάσα” στην αγροτική ανάπτυξη, υποστηρίζοντας τις θέσεις απασχόλησης στις τοπικές αγροτικές κοινωνίες, αλλά και συνολικά την ελληνική οικονομία.

Οι 5 Πειραματικοί Αγροί για την ανάπτυξη νέων ποικιλιώνΗ Αθηναϊκή Ζυθοποιία από το 2011 ξεκίνησε τη δημιουργία Πειραματικών Αγρών για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών βυνοποιήσιμου κριθαριού και σήμερα λειτουργούν 5 Πειραματικοί Αγροί στη Νιγρίτα Σερρών, στη Νίκαια Λάρισας, στη Λιβαδειά, στην Πάτρα, καθώς και στα Σπάτα Αττικής υπό την αιγίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στους Πειραματικούς Αγρούς επιλέγονται και δοκιμάζονται ποικιλίες που προσαρμόζονται καλύτερα στο ελληνικό κλίμα και παρουσιάζουν καλή συμπεριφορά κατά τη διαδικασία της βυνοποίησης και της ζυθοποίησης, δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις για αποδοτικότερη παραγωγή.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επεκτείνει το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού στην περιοχή της Θράκης, στους νομούς Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης, προσελκύοντας ακόμα περισσότερους παραγωγούς βυνοποιήσιμου κριθαριού.

Δείτε στον χάρτη που ακολουθεί πού βρίσκονται οι κύριες περιοχές παραγωγής κριθαριού; (με καφέ χρώμα τα εργοστάσια της εταιρίας)

Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας σε αριθμούς:

  • Προμήθεια 180.000 τόνων υψηλής ποιότητας ελληνικού κριθαριού από το 2008 για την παραγωγή των μαρκών Amstel και ΑΛΦΑ, ΒΙΟΣ 5 αξίας που ξεπερνά τα €20.000.000
  • Συνεργασία με 3.000 Έλληνες παραγωγούς, μέσα από 23 αγροτικούς συνεταιρισμούς
  • Προστιθέμενη αξία για την ελληνική κοινωνία που ξεπερνάει τα € 3.000.000
  • 320 νέες θέσεις εργασίας – οι 265 αποκλειστικά στον αγροτικό τομέα (βάσει Μελέτης της Triple Value, 2008). Περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας αποκλειστικά στον αγροτικό τομέα.

 

 

Σχέδια και στόχοι για το μέλλον

Το 2013, ήταν μια εξαιρετικά παραγωγική χρονιά για το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, καθώς η εταιρία προμηθεύτηκε 38.100 τόνους ελληνικό κριθάρι από εγχώριους παραγωγούς για την παραγωγή της μπίρας Amstel, ΑΛΦΑ και ΒΙΟΣ 5.

Για το 2014 έχουν ήδη δοθεί 4.600 τόνοι σπόρων κριθαριού στους Έλληνες παραγωγούς, με στόχο την προμήθεια 65.000 τόνων ελληνικού κριθαριού, καλύπτοντας έτσι εξ ολοκλήρου τις ανάγκες παραγωγής τους.

Στόχος της Αθηναϊκή Ζυθοποιίας είναι η συγκομιδή 65.000 τόνων ελληνικού κριθαριού μέχρι το 2014, καλύπτοντας έτσι εξ ολοκλήρου τις ανάγκες της.

Μεταξύ των στόχων της εταιρείας, είναι η ενίσχυση των δεσμών της με την ελληνική παραγωγή, οικονομία και κοινωνία, διατηρώντας ιδίως εν μέσω κρίσης την ελληνική ταυτότητα και παράδοση.

Ακόμη, η εταιρεία στοχεύει στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας κριθαριού (σε συνεργασία με ελληνικά ινστιτούτα, Έλληνες επιστήμονες και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στους 5 Πειραματικούς Αγρούς), στην παροχή τεχνογνωσίας στους συνεργάτες και παραγωγούς, και τη στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης.


Αθηναϊκή Ζυθοποιία — 50 Χρόνια Είμαστε Εδώ από Miss-Jessy-Lays

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με μία “ματιά”

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι μία από τις σημαντικότερες εταιρίες παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα και αποτελεί μέλος του Ομίλου Heineken N.V.

Φέτος, συμπληρώνονται 50 χρόνια λειτουργίας της και από το 1963, έτος ίδρυσής της, κερδίζει την προτίμηση των καταναλωτών στην Ελλάδα, ενώ συνεχώς αυξάνει τους φίλους της στο εξωτερικό.

Το πρώτο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για την παραγωγή μπίρας λειτούργησε στην Αθήνα το 1965 και παρήγαγε την μπίρα Amstel. Το δεύτερο εργοστάσιο λειτούργησε στη Θεσσαλονίκη το 1975 και το τρίτο εργοστάσιο λειτούργησε το 1985 στην Πάτρα. Το 1993 εγκαινιάστηκε η μονάδα εμφιάλωσης του Φυσικού Μεταλλικού Νερού Ιόλη στη Λαμία.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία απασχολεί 1.000 εργαζόμενους. Εξάγει σε 20 χώρες παγκοσμίως.

Μερικές από τις πιο διάσημες μπίρες παράγονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία:

AMSTEL, AMSTEL Pils, AMSTEL Radler, AMSTEL Bock, HEINEKEN, ΑΛΦΑ, FISCHER, ΒΙΟΣ 5, BUCKLER, αλλά και το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ. Παράλληλα, εισάγει τις SOL, Mc Farland, Erdinger, Murphy’s, Duvel, Chimay, Moretti, Krusovice και άλλες.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο www.athenianbrewery.gr και στο www.responsibeerity.gr.

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.