ΙΣΑ: βόμβα για την δημόσια υγεία η ανεξέλεγκτη πώληση των ΜΥΣΥΦΑ Βόμβα για τη Δημόσια υγεία αποτελεί η ανεξέλεγκτη πώληση των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ εκτός φαρμακείου, υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για εκ του πονηρού  απόφαση, που εξυπηρετεί λογιστικές μικροπολιτικές, με στόχο να μειωθεί η συμμετοχή του ασφαλιστικού φορέα  και να μετακυλιστεί το κόστος  στον ασθενή.

 

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον ΙΣΑ,  ότι η λίστα των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ στη χώρα μας, έχει διευρυνθεί  την τελευταία  τριετία, με διαδικασίες πρόχειρες και αντιεπιστημονικές . Έχουν  εισαχθεί  φάρμακα  για την αγορά των οποίων  μέχρι τότε συμμετείχε ο ασφαλιστικός  φορέας, προκειμένου να τα πληρώνει πλέον εξ ολοκλήρου ο ασθενής.

Και συνεχίζει ο ΙΣΑ: «Έτσι σήμερα  η χώρα μας έχει  μια από τις  πλέον διευρυμένες λίστες Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ σε σχέση με  άλλες χώρες. Τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ όπως και κάθε φάρμακο δυνητικά έχουν παρενέργειες τόσο κατά την χορήγησή τους όσο και κατά την αλληλοεπίδρασή   τους με άλλες φαρμακευτικές ουσίες.

Ουσιαστικά ο ασθενής σπρώχνεται στην αυτοθεραπεία, προκειμένου ο ασφαλιστικός φορέας να μην επιβαρύνεται με το κόστος τόσο της ιατρικής επίσκεψης, όσο και της συμμετοχής στην  αγωγή».

Η  πάγια θέση του Ιατρικού Συλλόγου  είναι ότι κανένα φάρμακο δεν  πρέπει να χορηγείται χωρίς συνταγή  γιατρού  και την επίβλεψη του ειδικού .

Οι επιπλοκές από τέτοιες διαδικασίες  εκτός  από τους  κινδύνους  που εγκυμονούν για τον ασθενή  θα οδηγήσουν  σε ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση  για  το σύστημα.

Ο Ιατρικός  Σύλλογος  Αθηνών ζητά να παραμείνει η πώληση των περισσοτέρων Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ, στο χώρο  του φαρμακείου και να επαναξιολογηθεί η λίστα  τους, με επιστημονικά κριτήρια και όχι Τροϊκανές επιταγές.

Την ευθύνη της θεραπείας του ασθενή την φέρνει μόνο ο γιατρός και κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

onmed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.