Διορθώσεις και μειώσεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών μετά τα παράπονα λογιστών και επιχειρηματιών
Οι φοροτεχνικοί αντιδρούν έντονα για τα νέα πρόστιμα

Εξωπραγματικά χαρακτηρίζουν τα πρόστιμα του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών λογιστές και φοροτέχνες, και μάλιστα για πρώτη φορά σκοπεύουν να ασφαλιστούν μαζικά προκειμένου να έχουν οικονομική κάλυψη σε περίπτωση λαθών, γιατί αυτά πλέον στοιχίζουν ακριβά.

Στο υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώνουν τις αντιδράσεις και τα παράπονα των επαγγελματιών, και εξετάζουν να μειώσουν σε ορισμένες περιπτώσεις τα αυστηρά πρόστιμα που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) προχωρεί σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Πέμπτη με μοναδικό αντικείμενο την παρουσίαση των θέσεων του κλάδου των Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών για τα εξωπραγματικά πρόστιμα του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, τα οποία, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, «στρέφονται κατά δικαίων και αδίκων μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους και δεν στοχεύουν στη μείωση της φοροδιαφυγής αλλά στη φυσική εξόντωση των λογιστών που μέσα σε έναν νομοθετικό λαβύρινθο προσπαθούν να προσφέρουν φορολογική κάλυψη στους μικρομεσαίους επαγγελματίες οι οποίοι αδυνατούν εδώ και χρόνια και συμβάλλουν στην κάλυψη της αύξησης του κόστους τήρησης των συνεχώς γραφειοκρατικών απαιτήσεων του Δημοσίου από τις επιχειρήσεις τους». Τα νέα πρόστιμα αφορούν τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας λάβει υπόψη όλα τα παραπάνω μετά τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνο των λογιστών αλλά και του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, εξετάζει να προχωρήσει σε αλλαγές. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης ήδη έχει υποβάλει προς την τρόικα προτάσεις για εξορθολογισμό των εξοντωτικών προστίμων.

Απαντώντας σε ερωτήματα και απορίες λογιστών μέσω του Twitter ο κ. Θεοχάρης επιβεβαίωσε ότι σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ επιβάλλεται πρόστιμο 1.000-2.500 ευρώ, ανάλογα με τα τηρούμενα βιβλία. Αποκάλυψε επίσης ότι ήδη έχει κάνει τις προτάσεις του για εξορθολογισμό των νέων προστίμων και ότι μία από τις προτάσεις αυτές προβλέπει την παροχή μικρού χρονικού περιθωρίου με μικρό πρόστιμο σε όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα δηλώσεις.

Για παράδειγμα, για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδεται, έστω κι αν η αξία της είναι πολύ μικρή, «πέφτει» πρόστιμο 1.000-2.500 ευρώ ανάλογα με τα βιβλία που τηρεί ο παραβάτης. Παράλληλα έχει ενεργοποιηθεί το νέο σύστημα επιβολής προστίμων και τόκων σε όσους φορολογουμένους δεν εξοφλούν στην ώρα τους τα χρέη τους προς το Δημόσιο.

Με το σύστημα αυτό, αν ένας φορολογούμενος καθυστερήσει 2 μήνες να εξοφλήσει την οφειλή του προς την Εφορία θα επιβαρύνεται αυτόματα με πρόστιμο 10%, ενώ για κάθε μήνα καθυστέρησης θα υπολογίζονται και τόκοι 0,73%, οι οποίοι θα επιβάλλονται και επί του προστίμου.

Βαριές καμπάνες για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις

Για κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών αξίας μέχρι 5.000 ευρώ που η Εφορία θα διαπιστώνει ότι δεν εκδόθηκε, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 2.500 ευρώ εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία. Δηλαδή, αν ένας καταστηματάρχης εντοπιστεί από τους φοροελεγκτές να μην έχει κόψει μια απόδειξη αξίας 5 ευρώ θα του επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ. Το ποσό των 1.000 ή των 2.500 ευρώ θα πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των αποδείξεων ή των τιμολογίων που δεν εκδόθηκαν. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Για παράδειγμα, καταστηματάρχης που τηρεί απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β’ κατηγορίας) και εντοπίζεται να μην έχει εκδώσει 30 αποδείξεις, αξίας 10 ευρώ η καθεμία, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την επιβολή προστίμου ύψους 30.000 ευρώ. Αν μάλιστα εντοπιστεί να έχει διαπράξει την ίδια παράβαση εντός 5 ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού, δηλαδή 2.000 ευρώ για κάθε απόδειξη που δεν έχει εκδοθεί, ενώ σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής εντός 5 ετών το πρόστιμο ανέρχεται στο τετραπλάσιο του αρχικού ποσού.

 

Σιωμόπουλος Ντίνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.