Τι προβλέπεται από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Κάμερες στα σχολείαΗ απόφαση για την εγκατάσταση καμερών σε σχολείο λαμβάνεται από το αρμόδιο όργανο αφού όμως ληφθεί υπόψη η γνώμη των διδασκόντων, των μαθητών και των γονέων. Το σύστημα δεν επιτρέπεται να λειτουργεί τις ώρες που το σχολείο είναι σε λειτουργία και όλοι πρέπει να είναι ενήμεροι ότι δεν παρακολουθούνται.

Τα πιο πάνω αναφέρονται από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με τα συστήματα παρακολούθησης σε σχολεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθµούς, είναι δυνατή κατ’ εξαίρεση η λήψη εικόνας από χώρους όπου φιλοξενούνται/κοιµούνται αποκλειστικά βρέφη, µε την προϋπόθεση ότι γίνεται παρακολούθηση σε πραγµατικό χρόνο, ώστε να υπάρχει δυνατότητα άµεσης επέµβασης σε περίπτωση επέλευσης συµβάντος που σχετίζεται µε την ασφάλεια, την υγεία ή τη σωµατική ακεραιότητα του βρέφους. Αυτό όμως που δεν επιτρέπεται είναι η µετάδοση εικόνων των χώρων των βρεφονηπιακών σταθµών ή οικοτροφείων στους γονείς µέσω του διαδικτύου.

Πιο αναλυτικά το άρθρο 18 ορίζει τα ακόλουθα:

1. Η ύπαρξη και µόνο καµερών σε σχολεία και άλλους χώρους όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι (όπως παιδικοί σταθµοί, οικοτροφεία, φροντιστήρια κλπ.) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες που µια τέτοια επεξεργασία µπορεί να έχει για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων.

Συγκεκριµένα, υπάρχει ο κίνδυνος να περιορισθεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από µικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται µέσω καµερών (βλ. και Γνωµοδότηση 2/2009 της Οµάδας Εργασίας του Άρθρου 29, καθώς επίσης και την Απόφαση 77/2009 της Αρχής).

2. Το σύστηµα βιντεοεπιτήρησης επιτρέπεται να λειτουργεί µόνο κατά τις ώρες που το σχολείο δεν λειτουργεί. Οι ώρες λειτουργίας του συστήµατος πρέπει να αναγράφονται µε σαφήνεια στις σχετικές ενηµερωτικές πινακίδες, έτσι ώστε να γνωρίζουν πλήρως όλοι οι µαθητές και οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο/φροντιστήριο δεν παρακολουθούνται.

3. Κατ’ εξαίρεση σε περιπτώσεις σχολικών εγκαταστάσεων µεγάλης έκτασης, όπου δεν είναι πρακτικός ο έλεγχος των αποµακρυσµένων σηµείων των εγκαταστάσεων µε ηπιότερα µέσα (π.χ. φύλακες), είναι δυνατόν να επιτραπεί η λειτουργία των καµερών που εστιάζουν στα αποµακρυσµένα σηµεία και κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, µετά από έγκριση της Αρχής.

4. Τα δεδοµένα που καταγράφουν οι κάµερες πρέπει να διαγράφονται κατά την επόµενη εργάσιµη µέρα. Σε περίπτωση συµβάντος εφαρµόζονται οι παράγραφοι 2, 3 και 4 του άρθρου 8. Η διαχείριση του συστήµατος µπορεί να πραγµατοποιείται µόνο από εξουσιοδοτηµένο πρόσωπο.

5. Η απόφαση για την εγκατάσταση και τη λειτουργία του συστήµατος πρέπει να λαµβάνεται από το αρµόδιο όργανο για τη διοίκηση του σχολείου, αφού ληφθεί υπόψη η γνώµη των εκπροσώπων του διδακτικού προσωπικού, του συλλόγου γονέων και των µαθητικών συλλόγων όπου υπάρχουν.

6. Προτείνεται η λειτουργία του συστήµατος να πραγµατοποιείται κατ’ αρχήν δοκιµαστικά, αφού προηγουµένως γνωστοποιηθεί στην Αρχή, σύµφωνα µε το άρθρο 10 της παρούσας Οδηγίας, προκειµένου να διαπιστωθεί η αποτελεσµατικότητά του σε σχέση µε τον επιδιωκόµενο σκοπό και τις επιπτώσεις του στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και την ιδιωτική ζωή των µαθητών.

Στη συνέχεια η λειτουργία του συστήµατος πρέπει να αξιολογείται από τον υπεύθυνο επεξεργασίας κατά τακτά χρονικά διαστήµατα που δεν µπορούν να υπερβαίνουν το ένα έτος, και να σταθµίζεται κάθε φορά εκ νέου η αναγκαιότητα λειτουργίας του. Τα στοιχεία τα σχετικά µε την αξιολόγηση του συστήµατος πρέπει να είναι διαθέσιµα στην Αρχή. Οι µαθητές, οι γονείς τους, οι εκπαιδευτικοί και οι λοιποί εργαζόµενοι στο σχολείο µπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

7. Οι παραπάνω προϋποθέσεις ισχύουν αναλόγως και για κάθε άλλο χώρο όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι.

8. Ειδικά γα τις περιπτώσεις βρεφονηπιακών σταθµών είναι δυνατή κατ’ εξαίρεση η λήψη εικόνας από χώρους όπου φιλοξενούνται/κοιµούνται αποκλειστικά βρέφη, µε την προϋπόθεση ότι γίνεται παρακολούθηση σε πραγµατικό χρόνο, ώστε να υπάρχει δυνατότητα άµεσης επέµβασης σε περίπτωση επέλευσης συµβάντος που σχετίζεται µε την ασφάλεια, την υγεία ή τη σωµατική ακεραιότητα του βρέφους.

9. ∆εν επιτρέπεται η µετάδοση εικόνων των χώρων των βρεφονηπιακών σταθµών ή οικοτροφείων στους γονείς µέσω του διαδικτύου.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.