Κρύος ιδρώτας λούζει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής ύστερα από τις τρεις νέες προφυλακίσεις βουλευτών της που έγιναν αφορμή για να ανοίξει νέος κύκλος συζητήσεων για το κατά πόσο ο Αρειος Πάγος θα κάνει δεχτό ή όχι το ψηφοδέλτιο του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές.

Οι βουλευτές που βρίσκονται στη φυλακή έφτασαν τους έξι (από τους συνολικά 18) με αποτέλεσμα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και να επεξεργάζονται «plan B΄» για την επόμενη ημέρα.

Το «στρίμωγμα» έγινε ακόμα πιο έντονο από τις νέες αποκαλύψεις της περασμένης εβδομάδας με τις φωτογραφίες-ντοκουμέντο που απεικονίζουν χρυσαυγίτες με όπλα να χαιρετούν ναζιστικά. Πληροφορίες του «ΤτΚ» αναφέρουν ότι σε περίπτωση που ο Αρειος Πάγος αποκλείσει το κόμμα, η Χρυσή Αυγή θα εφαρμόσει σχέδιο  που περιλαμβάνει νέο όνομα, νέο σύμβολο και νέο καταστατικό. Το σχέδιο αυτό δεν είναι καινούργιο αλλά ανασύρθηκε από τα συρτάρια. Είχε εκπονηθεί παλιότερα όταν με αφορμή την υπό έρευνα σύνδεση των χρυσαυγιτών με εγκληματικές πράξεις κέρδιζε έδαφος το σενάριο να τεθεί εκτός νόμου το μόρφωμα του κ. Μιχαλολιάκου.

«Έχουμε συγκεκριμένη στρατηγική για το ενδεχόμενο αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κατέβουμε στις εκλογές», απαντά σχετικά στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Ο «εφιάλτης» τους είναι ένας ενδεχόμενος αιφνιδιασμός που θα αφήνει μικρότερα περιθώρια ελιγμών. Αυτός είναι και ο λόγος που για το θέμα έχουν συμβουλευτεί νομικούς προκειμένου να γνωρίζουν τα ακριβή χρονικά περιθώρια για την τυχόν ίδρυση νέου κόμματος και την κατάθεση νέου καταστατικού.

Στο σχηματισμό που θα προκύψει αν εφαρμοστεί το «plan B΄» θα μπορούν να συμμετάσχουν κανονικά τα προφυλακισμένα μέλη της Χρυσής Αυγής, καθώς δεν έχουν χάσει –τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει καταδικαστική απόφαση- τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Περισσότερο ανησυχούν για το τι θα γίνει στις ευρωεκλογές και όχι στις δημοτικές εκλογές. Και αυτό γιατί οι δημοτικές είναι προσωποπαγείς. Έτσι, μπορούν να κατεβάσουν έναν υποψήφιο που ο συνδυασμός του θα στηρίζεται άτυπα –αν και προφανώς θα το γνωρίζουν όλοι- από τη Χρυσή Αυγή, χωρίς αυτό να αποδεικνύει τη σύνδεση ανάμεσά τους.

Για τις ευρωεκλογές σοβαρά εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου ο προφυλακισμένος αρχηγός, Νίκος Μιχαλολιάκος. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν ότι θα συσπειρώσουν τους οπαδούς τους και θα δώσουν τέλος στα σενάρια που κυκλοφορούν και αναφέρουν ότι ο Μιχαλολιάκος αμφισβητείται εκ των έσω.

Οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες επικαλούνται δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και «κρυφές ζυμώσεις» για να εκφράσουν την πεποίθησή τους ότι η κυβέρνηση έχει βάλει για τα καλά μπρος το σχέδιο για να αποκλειστούν από την εκλογική διαδικασία.

Χωρίς, ωστόσο, να έχουν κανένα απτό στοιχείο ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το μόνο που παραθέτουν είναι δημοσιεύματα του Τύπου και μία δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν ο Χρυσή Αυγή θα τεθεί εκτός νόμου είχε δηλώσει σε ραδιοφωνικό σταθμό τον περασμένο Δεκέμβριο ότι «ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει. Εχει, πάντως, στα χέρια του πολλές νομικές δυνατότητες».

Συνταγματολόγοι

Διχογνωμία επικρατεί μεταξύ των συνταγματολόγων για το εάν ο Άρειος Πάγος θα αποκλείσει ή όχι την κάθοδο της Χρυσής Αυγής στις εκλογές του Μαΐου.

Το σίγουρο είναι ότι το θέμα απασχολεί όλο τον πολιτικό κόσμο και πως έχει ήδη ανοίξει νέος γύρος συζητήσεων ύστερα από τις πρόσφατες προφυλακίσεις και τις αποκαλύψεις φωτογραφιών, που σύμφωνα με κάποιους δικαστικούς κύκλους επιβεβαιώνουν την «παραστρατιωτική δομή της οργάνωσης» και φωτίζουν περαιτέρω την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Ένας από τους συνταγματολόγους που υποστηρίζει ότι μπορεί να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Χριστόπουλος. «Στο βαθμό που υπάρχει εκκρεμοδικία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης νομίζω ότι ο Άρειος Πάγος δεν θα επιτρέψει στη Χρυσή Αυγή να τύχει νομικής μεταχείρισης νόμιμου πολιτικού κόμματος. Χρονικά, πάντως, φυσικά θα προλαβαίνουν να φτιάξουν ένα νέο κόμμα με άλλο όνομα και να κατέβουν με αυτό στις εκλογές. Σε αυτό θα μπορούν να συμμετάσχουν και τα προφυλακισμένα μέλη της», εξηγεί στον Τύπο της Κυριακής ο κ. Χριστόπουλος.

Από την άλλη πλευρά συνταγματολόγοι, εξίσου έγκριτοι, απαντούν ότι ο Άρειος Πάγος θα ερευνήσει μόνο την τυπική νομιμότητα των φυσικών προσώπων που απαρτίζουν το κόμμα (δηλαδή αν πληρούν προϋποθέσεις, όπως πολιτικά δικαιώματα και κατάλληλη ηλικία). Έτσι, θα κάνει δεκτή τη συμμετοχή τους στις εκλογές, καθώς κανείς από τους βουλευτές δεν έχει χάσει τα πολιτικά του δικαιώματα αφού δεν έχει προηγηθεί αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση.

Αλέξανδρος Καλαφάτης στον Τύπο της Κυριακής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.