Με το μέτρο διαφωνούν ΕΟΦ, γιατροί, φαρμακοποιοί, επιμένει το Ανάπτυξης
ΕΟΦ: Αυξήσεις σε 859 φάρμακα από την ελεύθερη πώληση στα σούπερ μάρκετ

Αυξήσεις στις τιμές περισσοτέρων των 859 σκευασμάτων όπως αντιβηχικά, αντιφλεγμονώδη και ρινικά σπρέι, που ανήκουν στην κατηγορία των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων αναμένεται να φέρει η ελεύθερη πώλησή τους από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τον ΕΟΦ.

Με το εν λόγω μέτρο δεν συμφωνούν οι φαρμακοποιοί, ούτε το υπουργείο Υγείας, ούτε ο ΕΟΦ, ωστόσο το υπουργείο Ανάπτυξης επικαλούμενο έκθεση του ΟΟΣΑ που κάνει λόγο για στρεβλώσεις στην αγορά είναι έτοιμο να νομοθετήσει το αργότερο μέχρι τις αρχές Φλεβάρη προκειμένου να βγουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στην ελεύθερη αγορά.

Σε έρευνα που έγινε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο διαπιστώθηκε ότι σε χώρες όπου τα φάρμακα αυτά πωλούνται στην ελεύθερη αγορά, η τιμή τους είναι διπλάσια σε σχέση με την Ελλάδα. Επί παραδείγματι, αντιφλεγμονώδης αλοιφή στην Ελλάδα πωλείται με 4,98 ευρώ ενώ στην Ιταλία 11,90 ευρώ και το αντιβηχικό σιρόπι στη χώρα μας κοστίζει 4,93 ευρώ ενώ στην Ιταλία 9,50 ευρώ.

Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει απόφαση για αύξηση του αριθμού των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αυτών δηλαδή που δεν αποζημιώνονται από τα ταμεία με στόχο να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Στην απόφαση προβλέπεται ότι σε περίπτωση που ένα φάρμακο κυκλοφορεί ως μη συνταγογραφούμενο σε πέντε χώρες της Ευρώπης, αυτομάτως θα εντάσσεται στην ίδια κατηγορία και στην Ελλάδα.

Εκτός από τις αυξήσεις στις τιμές, οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι η πώληση των φαρμάκων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ ελλοχεύει κινδύνους για την δημόσια υγεία. Γι’ αυτό τον λόγο ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσουν.

το βήμα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.