Σαφάρι ελέγχων για την τήρηση ή μη των διατάξεων του αντικαπνιστικού νόμου πραγματοποιήθηκε εκ νέου το Σαββατοκύριακο σε καταστήματα καφεστίασης της Πτολεμαΐδας, από κλιμάκιο ελεγκτών των Υγειονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, το οποίο συνοδευόταν μάλιστα κι από αστυνομικούς, το οποίο επέβαλε και τα προβλεπόμενα πρόστιμα των 500 ευρώ στους παραβάτες καταστηματάρχες που επέτρεπαν σε πελάτες τους να καπνίζουν, όσο και σε πελάτες που συνελήφθησαν να καπνίζουν.

Δεν πρόλαβαν καλά καλά να περάσουν οι γιορτές, που από ό,τι φάνηκε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είχαν ατονήσει τους ελέγχους, και νέοι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη για την τήρηση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Στο στόχαστρο βρέθηκαν καφετέριες, μπαρ και καφενεία στο κέντρο της πόλης, είδηση που έκανε αμέσως το γύρο στα κεντρικά καταστήματα καφεστίασης, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν αμέσως τα σταχτοδοχεία από τα τραπέζια αλλά και τα ανθοδοχεία που παίζουν σε πολλές περιπτώσεις το ρόλο των σταχτοδοχείων. Ιδιαίτερα που σύμφωνα με το νόμο σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί υπότροπος προβλέπεται διπλασιασμός του προστίμου, ενώ προβλέπεται ακόμη και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.

Το ευτύχημα ήταν ότι βοήθησε ο καιρός, με αποτέλεσμα να γεμίσουν τα τραπεζάκια όσων καταστημάτων είχαν προνοήσει να βγάλουν από τώρα τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους, οπότε έβλεπε κανείς τους θαμώνες αρκετών καταστημάτων να πίνουν τον καφέ τους στο ύπαιθρο.

Βέβαια οι επαγγελματίες του κλάδου διαμαρτύρονται, καθώς όπως δήλωσε ένας ιδιοκτήτης καταστήματος, ο κ. Σίμος Καλαϊτζόπουλος, η οικονομική κρίση ήδη έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό το τζίρο των καταστημάτων, ενώ σε συνδυασμό και με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου πολλαπλασιάζονται οι επιπτώσεις στη λειτουργία των καταστημάτων τους και απειλούνται νέα λουκέτα.
Όσοι επαγγελματίες τέλος δεν έχουν προνοήσει να δημιουργήσουν ημιυπαίθριους χώρους για τους καπνιστές πελάτες τους, εύχονται να κρατήσει ο καιρός γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μειωθεί περαιτέρω η κίνηση στα καταστήματά τους.

ρόη βασβατέκη στον πτολεμαίο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.