TSIGAROΟλοκληρωμένη αυτή τη φορά κατατέθηκε η τροπολογία που προβλέπει την αύξηση του φόρου στα προϊόντα καπνού, καθώς συμπεριλήφθηκαν πούρα και πουράκια, τα οποία άγνωστο για ποιον λόγο είχαν κατ’ αρχήν εξαιρεθεί.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι εξ αυτού του λόγου τα προσδοκώμενα έσοδα υπολογίζονται πλέον στα 50,7 εκατ. ευρώ, έναντι των 48 εκατ. ευρώ της αρχικής διατύπωσης της επίμαχης τροπολογίας.

Ειδικότερα, σε αντιστάθμισμα της κατάργησης από 7 Ιανουαρίου της υποχρέωσης καταβολής 25 ευρώ για εισαγωγή σε νοσοκομείο, αυξάνεται η φορολογία στα καπνικά ως εξής:

  • αυξάνεται το ποσό του πάγιου φόρου των τσιγάρων από τα 80 στα 82,50 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα
  • και αντιστοίχως το ελάχιστο ποσό ΕΦΚ από τα 115 στα 117,50 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα
  • στα πούρα και στα πουράκια ο συντελεστής του ΕΦΚ αναπροσαρμόζεται από το 34% στο 35% της κατά χιλιόγραμμο τιμής λιανικής τιμής πώλησης τους
  • αυξάνεται ο ΕΦΚ από τα 153 στα 156,70 ευρώ ανά χιλιόγραμμο, στο λεπτοκομμένο καπνό για τη κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων

Με βάση την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, προκαλείται αύξηση 5 λεπτών ανά πακέτο τσιγάρων, 7 λεπτών στις συσκευασίες καπνού των 20 γραμμαρίων και 1 ευρώ στις συσκευασίες πούρων αξίας 100 ευρώ.

Διαβάστε την τροπολογία εδώ

Γιώργος Παππούς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.