ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΟΡΔΑΝΙΔΗΣΗ κατάθεση του σχεδίου νόμου για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και οι διαδικασίες για τον διαχωρισμό, την σύσταση και εν συνεχεία ιδιωτικοποίηση μιας «μικρής ΔΕΗ», αποτελεί άμεσο πλήγμα στην εθνική οικονομία. Αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Οι λόγοι ίδρυσης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού δεν έχουν εκλείψει. Πολλώ δε μάλλον που η μακροχρόνια κρίση και η ανάγκη παραγωγικής αναδιάρθρωσης της χώρας απαιτούν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα στη φθηνότερη δυνατή τιμή.

Η ένταξη της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και των θυγατρικών της στις μνημονιακές υποχρεώσεις και τις ανάγκες δημοσιονομικής προσαρμογής μόνο στόχο έχουν να εξασφαλίσουν την αυτονόμηση των συμφερόντων και της οικονομικής ζωής από τον δημοκρατικό έλεγχο.

Μέχρι σήμερα, αμέτοχοι πολίτες πλήρωναν, πληρώνουν και θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν κοντόφθαλμες κυβερνητικές επιλογές. Ως εδώ!Σε μια περίοδο μειωμένου ενδιαφέροντος για την πολιτική, απαξίωσης των πολιτικών θεσμών και ελλείμματος δημοκρατικής νομιμοποίησης, η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών στα δρώμενα και την τύχη της χώρας, αποτελεί ζωτικό στοιχείο ανανέωσης της Δημοκρατίας μας.

Καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να υποθηκεύσει το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας, την ίδια στιγμή, μάλιστα που η ίδια αναγνωρίζει την σημασία διέλευσης ενεργειακών δικτύων από την ελληνική επικράτεια.

Γι’ αυτό οφείλουμε να αποφασίσουμε κατ’ αρχήν τί Ελλάδα θέλουμε.
Θέλουμε μια Ελλάδα ατελών διελεύσεων ενεργειακών δικτύων ή μια Ελλάδα ενεργειακό κόμβο, παραγωγό και διαχειριστή παγίων υψηλής αξίας;

Θέλουμε μια Ελλάδα «έρμαιο της μοίρας της» ή μια Ελλάδα υπερήφανη που αλληλεπιδρά και συνδιαμορφώνει το περιβάλλον της;

Και, κατά δεύτερον, τί Δ.Ε.Η. θέλουμε; Θέλουμε μια ΔΕΗ εθνικό πρωταθλητή, στρατηγικό εταίρο της εθνικής οικονομίας και εργαλείο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής ή θέλουμε ένα ασημικό, θυσία σε πρόσκαιρες δημοσιονομικές ανάγκες;

Το Σύνταγμα (άρθρο 44, παρ. 2) και το νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4023/2011) δίνουν την δυνατότητα στους πολίτες να απαντήσουν αυθεντικά. Διότι, δίχως άλλο, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού είναι θέμα μείζονος εθνικής σημασίας.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε από το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προς την Κυβέρνηση, για την πρόκληση διεξαγωγής δημοψηφίσματος με θέμα την ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και των θυγατρικών της.

Γιάννης Παπαϊορδανίδης

Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας,             

Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών & μέλος του Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.