Όχι στην παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο

Εν λευκώ παραδίνεται η χρυσοφόρα διαχείριση των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο, αφού έχει ήδη ανακοινωθεί ότι το έργο αναλαμβάνει η κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ», με την κατασκευή και διαχείριση του έργου για τουλάχιστον 25 χρόνια. Έτσι μπήκε στην τελική ευθεία το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Δ. Μακεδονία, κόστους 46 εκατομμυρίων ευρώ, με την έγκριση του επί της αρχής, για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με την μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Με το συγκεκριμένο έργο προχωράει ακόμα περισσότερο η ιδιωτικοποίηση αυτού το τομέα. Την ώρα που ο ιδιώτης θα κάνει μπίζνες με τα σκουπίδια, ο λαός θα πληρώνει ακόμα περισσότερα για υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται χωρίς καμιά επιβάρυνση από το κράτος, αφού η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πρώτα και κύρια ζήτημα δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις το έργο είναι ανοιχτό στην επιλογή της τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιώτες θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν την τεχνολογία που τους βολεύει, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να σεβαστούν το περιβάλλον αν μπαίνει εμπόδιο στην κερδοφορία τους.

Με βάση την πολιτική που εφαρμόζεται από την συγκυβέρνηση, είναι ξεκάθαρο ότι οι λαϊκές οικογένειες στην Δυτική Μακεδονία είναι αυτές που θα πληρώνουν πολλαπλάσια τέλη καθαριότητας σε σχέση με τα ήδη πανάκριβα που πληρώνουν σήμερα.

Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν δεν αποτελούν λόγο για πανηγυρισμούς σε σχέση με την αντιμετώπιση του εκρηκτικού προβλήματος της ανεργίας ενώ το μεροκάματο των εργατών, οι όροι εργασίας τους θα καθορίζονται στην βάση της σωρείας αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια και έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση.

Το ΚΚΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό της Δυτικής Μακεδονίας να απορρίψει κατηγορηματικά την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, της παραχώρησης στο μεγάλο κεφάλαιο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Να εναντιωθεί σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας. Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν νέο πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά να γίνεται με δημόσιους πόρους, μόνο από τις υπηρεσίες των δήμων, με εργαζόμενους που θα απασχολούνται με σταθερή και μόνιμη δουλειά και με αξιοπρεπείς μισθούς και όχι μισθούς πείνας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να απορρίψουν την συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά και την πολιτική των άλλων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ. ΕΛ), τα οποία διαφωνούν με το συγκεκριμένο μίγμα διαχείρισης, αλλά στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου. Αυτή η πολιτική οδήγησε στην οικονομική κρίση και στα δεινά που τραβάει σήμερα ο λαός. Καλούμε τους εργαζόμενους να στρατευτούν με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, η οποία είναι η μοναδική ρεαλιστική πρόταση που συμφέρει το λαό. Να παλέψουν για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει στο κέντρο της προσοχής του την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.

Γρεβενά 8/1/2014

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.