Θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις
Μνημόνιο ESM θα συνοδεύει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ΕλλάδαςΣυνδεδεμένο με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις θα είναι το τρίτο δάνειο που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη για την περίοδο 2015-2016.

Αν και πηγές του υπουργείου Οικονομικών άφηναν χθες ανοικτό το ενδεχόμενο η νέα χρηματοδότηση τη Ελλάδας από τους εταίρους να παρασχεθεί χωρίς νέο Μνημόνιο ωστόσο αυτό απαγορεύεται από τις ίδιες τις ευρωπαϊκές συνθήκες. «Όταν έχεις ήδη δεσμευθεί για τόσο υψηλούς στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, τι άλλα μέτρα μπορεί να σου ζητηθούν;», σχολίαζαν χαρακτηριστικά ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε πως εάν η Ελλάδα ζητήσει προσθετή χρηματοδότηση αυτή θα παρασχεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και οι σχετικοί όροι και προϋπόθεσης για τη χορήγηση της διέπονται από τη συνθήκης για τη θέσπιση του ESM.

«Η συνθήκη ξεκάθαρα αναφέρει πως εφόσον είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της και των κρατών μελών της, ο ESM δύναται να παρέχει στήριξη σταθερότητας σε κάτω από αυστηρούς όρους, κατάλληλους για το επιλεγμένο μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Οι εν λόγω όροι μπορούν να καλύπτουν το φάσμα από ένα πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής έως τη συνεχή τήρηση προκαθορισμένων όρων επιλεξιμότητας», είπε ο Κοινοτικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα την Ισπανία, λέγοντας πως η χώρα στα τέλη Δεκεμβρίου 2013 βγήκε επισήμως από το πρόγραμμα αρωγής των τραπεζών της, για το οποίο ο ESM κατέβαλε 41,3 δισ. ευρώ στην ισπανική κυβέρνηση, ωστόσο ο ESM θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με την ισπανική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την πλήρη αποπληρωμή του χρέους εντός των προθεσμιών.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.