Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η γερμανική έκδοση της Wall Street Journal
Υπαρκτός ο κίνδυνος ενός GrexitΟ κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το 2014 είναι υπαρκτός αναφέρει σε δημοσίευμα της η γερμανική έκδοση της Wall Street Journal, η οποία υπογραμμίζει ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν έχει αποσοβηθεί, απλά έχει αναβληθεί.

«Το ερώτημα-κλειδί για τους οικονομολόγους, κατά πόσο η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, βρίσκεται στη σχέση εξάρτησης της χώρας από τους δανειστές της.

Το 2012 και το 2013 η επιστροφή στη δραχμή απέτυχε επειδή η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μόνη της.

Το 2014 όμως οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα και το θετικό εμπορικό ισοζύγιο θα διαθέτει τα οικονομικά αποθέματα για να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Εάν δε υπάρξει πλειοψηφία στην Ελλάδα για αυτό το βήμα, τότε η χρονική στιγμή θα ήταν στις αρχές του 2014. Τα επιχειρήματα υπέρ ενός Grexit είναι προφανή: η Ελλάδα εισέρχεται στην 6η χρονιά οικονομικής ύφεσης και δεν υπάρχουν μηνύματα για την επιστροφή της ανάπτυξης σε θετικό πρόσημο…» υπογραμμίζει χαρακτηρίζει το δημοσίευμα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής Wall Street Journal, η αισιοδοξία που διαπνέει την ελληνική κυβέρνηση για οικονομική ανάκαμψη δεν βρίσκει ανταπόκριση, καθώς ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ύφεση θα συνεχιστεί.

Την ίδια στιγμή, όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, οι Έλληνες έχουν χάσει από καιρό κάθε ελπίδα και δεδομένου ότι θεωρούν πολύ μακρινό το τέλος της οικονομικής κρίσης, έχουν αφεθεί στη μοίρα τους.

Πάντως, η γερμανική Wall Street Journal εκθειάζει το πρωτογενές πλεόνασμα που υπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση ότι θα επιτύχει το νέο χρόνο και υπογραμμίζει ότι τώρα, που η Ελλάδα μπορεί να καλύπτει μόνη της τις βασικές της ανάγκες, θα ήταν η ώρα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στη νέα δραχμή που θα ήταν ένα σταθερό νόμισμα και θα έλυνε πολλά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

«Αλλά με ένα δικό της νόμισμα θα αυξάνονταν οι προοπτικές για μεγαλύτερη αύξηση του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών, σε μικρό διάστημα η δραχμή θα υποτιμούνταν δραματικά και η ανταγωνιστικότητα της χώρας κυρίως στον τουρισμό θα ήταν πολύ καλύτερη», τονίζει το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας πως θεωρείται ρεαλιστικό το σενάριο οι Έλληνες να ανταλλάξουν το ευρώ με μια νέα δραχμή.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το δημοσίευμα και στο ενδεχόμενο να αναλάβει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Σε περίπτωση που το κόμμα αποκτήσει την εξουσία, μια κλιμάκωση των σχέσεων με την τρόικα θεωρείται στο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που αρχές του 2014 η Ελλάδα υποχρεωθεί να διαπραγματευτεί νέο μνημόνιο με την τρόικα, τότε αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το εναρκτήριο λάκτισμα για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Αυτή η προοπτική ισχύει ακόμη περισσότερο, εάν η Γερμανία συνεχίσει να επιμένει στην τήρηση των αυστηρών μεταρρυθμίσεων. Η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν ένα τεράστιο σοκ για τις αγορές» καταλήγει το δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης της Wall Street Journal.

newsbeast

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.