Εξήντα κάλυκες περισυλλέγησαν στο σημείο – Καταδικάζει την ενέργεια με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών – Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά με Μέρκελ μετά την επίθεση στο Χαλάνδρι

Πυροβολισμοί έξω από το σπίτι του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν έξω από την οικία του γερμανού πρέσβη κ. Βόλφανγκ Ντολτ, στην Αθήνα, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 52, στο Χαλάνδρι.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό των αγνώστων δραστών οι οποίοι στις 3:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας πυροβόλησαν στον εξωτερικό χώρο της πρεσβείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τέσσερις δράστες, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες, πέρασαν από πυλωτή πολυκατοικίας απέναντι από την πρεσβεία επί της οδού Χίου και από εκεί «γάζωσαν» με Καλάσνικοφ την ικία του γερμανού πρέσβη.

Μέχρι τις οκτώ και μισή το πρωί είχαν γίνει από την αστυνομία έξι προσαγωγές υπόπτων, οι οποίοι εξετάζονται στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Στο σημείο του περιστατικού έχουν περισυλλεγεί 60 κάλυκες των 7,62 χιλιοστών που εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εξετάσεις. Ορισμένοι από τους κάλυκες εντοπίστηκαν στην πόρτα της αυλής.

Οι έρευνες συνεχίζονται σπιθαμή προς σπιθαμή στην περιοχή για τον εντοπισμό στοιχείων όπως DNA που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των δραστών.

Ερευνες έγιναν και στο εσωτερικό της οικίας του γερμανού πρέσβη για να διαπιστωθεί αν κάποιες από τις σφαίρες πέρασαν στο εσωτερικό του σπιτιού.

Επιπλέον, είναι εμφανή τα σημάδια από τους πυροβολισμούς στον τοίχο, εξωτερικά της οικίας του πρέσβη.

Η αστυνομία εκτιμά μετά βεβαιότητας ότι υπήρξε ομάδα υποστήριξης που περίμενε τους δράστες με μοτοσικλέτες.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ενώ από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδια ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος επικοινώνησε με τον γερμανό διπλωμάτη.

Στην οικία του γερμανού πρέσβη υπήρχε αστυνομικός φρουρός ο οποίος ανέφερε ότι οι δράστες ήταν τέσσερα άτομα, τα οποία πυροβόλησαν εναντίον του σπιτιού χωρίς να στοχεύσουν ή να πειράξουν τον ίδιο και οι σφαίρες πήγαν όλες στον τοίχο, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός ή ζημιές στην κατοικία. Eπίσης δήλωσε ότι δεν αντέδρασε, γιατί απέναντι είναι κατοικίες και υπήρχε κίνδυνος για τραυματισμούς πολιτών.

Επίσης εξετάζονται και οι εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας της οικίας αλλά και της γύρω περιοχής η οποία είναι αποκλεισμένη από την αστυνομία.

Η οδός Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι παραμένει αποκλεισμένη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαϊου του 1999 η «Οργάνωση 17Ν» είχε κτυπήσει με ρουκέτα το σπίτι του γερμανού πρέσβη η οποία είχε καταλήξει στην σκεπή.

Καταδικάζει το ΥΠΕΞ

Σχετική με τους πυροβολισμούς στην πρεσβευτική κατοικία ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία:

«Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά, σήμερα, νωρίς το πρωί, με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, κ. Wolfgang Dold και εξέφρασε αφενός μεν την απόλυτη καταδίκη του για το συμβάν της τρομοκρατικής επίθεσης με πυροβολισμούς κατά της πρεσβευτικής κατοικίας στο Χαλάνδρι, αφετέρου δε τα αισθήματα φιλίας και συμπαράστασης προς τον Πρέσβη και την οικογένειά του.

Αυτή την ώρα, κατόπιν εντολών του κ. Βενιζέλου, βρίσκεται στην κατοικία του Γερμανού Πρέσβη ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας.

Όπως ανέφερε στον κ. Dold ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει τον αποτροπιασμό της και την απόλυτη καταδίκη της σημερινής άνανδρης τρομοκρατικής ενέργειας, η οποία είχε ως μόνο και προφανή στόχο την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, λίγες ήμερες πριν την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. Η άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δίνει συντονισμένα και αποτελεσματικά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, θα φέρει τους δράστες σύντομα ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης».

Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά με Μέρκελ μετά την επίθεση στο Χαλάνδρι

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ είχε νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την τρομοκρατική επίθεση στην οικία του γερμανού πρέσβη, στο Χαλάνδρι.

Ο πρωθυπουργός καταδίκασε την επίθεση και διαβεβαίωσε την καγκελάριο ότι οι δράστες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Τρομοκρατική ενέργεια που είχε στόχο να βλάψει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό λίγες ημέρες πριν την έναρξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος την επίθεση με καλάσνικοφ.

Ο Ευ.Βενιζέλος επικοινώνησε και εκείνος τηλεφωνικά με τον γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

Ο γερμανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίηση του Βερολίνου για την άμεση κινητοποίηση των Αρχών με σκοπό τη διαλεύκανση του περιστατικού.

Νωρίτερα, με τον πρεσβευτή της Γερμανίας είχαν επικοινωνήσει ο Αντ.Σαμαράς, ο Ευ.Βενιζέλος και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Ντολτ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε αφενός μεν την απόλυτη καταδίκη του για το συμβάν, αφετέρου δε τα αισθήματα φιλίας και συμπαράστασης προς τον πρεσβευτή και την οικογένειά του.
Όπως ανέφερε στον κ. Ντολτ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, η κυβέρνηση εκφράζει τον αποτροπιασμό της και την απόλυτη καταδίκη «της σημερινής άνανδρης τρομοκρατικής ενέργειας, η οποία είχε ως μόνο και προφανή στόχο την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, λίγες ήμερες πριν την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ».

το βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.