ΟΥΡΕΣ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ

Τέσσερις «βόμβες» στην τσέπη μας μέχρι το τέλος του χρόνου

Μεγάλες ουρές άρχισαν να σχηματίζονται στις τράπεζες και τις εφορίες με τους φορολογούμενους που σπεύδουν να πληρώσουν φόρους και τέλη, να τακτοποιήσουν φορολογικές εκκρεμότητες ή να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους καθώς αδυνατούν να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014.

Τις τελευταίες τέσσερις εργάσιμες ημέρες του έτους, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, του φόρου ακίνητης περιουσίας των ετών 2011, 2012 και 2013, τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 αλλά και από το «χαράτσι» της ΔΕΗ στην περίπτωση που η προθεσμία εξόφλησης του λογαριασμού λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Τα έσοδα από τους φόρους και τα τέλη που προσδοκά να βάλει στα ταμεία του το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζονται περίπου σε 1,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων θα προέλθει από τα τέλη κυκλοφορίας αν και οι κάτοχοι αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών εμφανίζονται… απρόθυμοι μέχρι στιγμής να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων περίπου 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες Ι.Χ και μοτοσυκλετών (σε σύνολο 5,5 εκατ.) έχουν πληρώσει τα τέλη σε τράπεζες και τα ΕΛΤΑ. Δηλαδή περίπου 3,5 εκατομμύρια υπόχρεοι δεν έχουν περάσει από το ταμείο των τραπεζών για να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2014

Όπως συνηθίζεται την τελευταία εβδομάδα κάθε χρόνου στις τράπεζες θα επικρατεί το αδιαχώρητο χωρίς να αποκλείεται την τελευταία στιγμή το υπουργείο Οικονομικών να δώσει μια άτυπη ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ με πρόστιμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών το πρόστιμο είναι ισόποσο της αξίας του σήματος . Την αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν τα «τσουχτερά» τέλη κυκλοφορίας ειδικά για τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα δείχνει το γεγονός ότι από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι σήμερα περισσότερα από 70.000 αυτοκίνητα τέθηκαν σε ακινησία με τους ιδιοκτήτες τους να καταθέτουν τις πινακίδες στις ΔΟΥ.

Μέσα στις τελευταίες τέσσερις εργάσιμες ημέρες του 2013 οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν:

– Την δόση του φόρου εισοδήματος

– Τα τέλη κυκλοφορίας του 2014

– Την πέμπτη δόση του ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012 και την τρίτη δόση του ΦΑΠ του έτους 2013.

– Το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ των οποίων η προθεσμία πληρωμής λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι τα συνολικά έσοδα από τους φόρους αυτούς μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη θα φθάσουν τα 1,5 δισ. ευρώ ενώ ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, τις πισίνες και τα αεροσκάφη θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ με έκπτωση 1,5% μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014.

Μαρία Βουργάνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.