Εκτιμάται πως θα διευκολύνει σημαντικά την πάταξη της φοροδιαφυγής
Θέμα ημερών η ενεργοποίηση του Μητρώου Τραπεζικών ΛογαριασμώνΘέμα ημερών θεωρείται η ενεργοποίηση της εφαρμογής του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών η οποία θα επιτρέπει στην εφορία, στην οικονομική αστυνομία, αλλά και στην Αρχή για το ξέπλυμα του «μαύρου» χρήματος, να αποκτούν πρόσβαση στους καταθετικούς λογαριασμούς υπόπτων για φοροδιαφυγή ή ατόμων που εμπλέκονται σε οικονομικά εγκλήματα.

Το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών είναι μια βάση δεδομένων στην οποία θα αποστέλλονται από τη διατραπεζική εταιρεία Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών – Τειρεσίας ΑΕ όλα τα στοιχεία λογαριασμών, καταθέσεων, δανείων, ομολόγων, αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ. που διατηρούν φορολογούμενοι που ελέγχονται από τις φορολογικές Αρχές, είτε για φοροδιαφυγή είτε για άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Μέσω του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών παρέχονται μέσα σε λίγες ώρες στοιχεία και πληροφορίες που τηρούνται στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ιδρύματα πληρωμών για φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, χωρίς να παραβιάζονται οι διατάξεις για την άρση του τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου.

Η Κυβέρνηση δίδει ειδικό βάρος στο Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, καθώς εκτιμάται πως θα διευκολύνει σημαντικά την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και τους ελέγχους για την καταπολέμηση της νομιμοποιήσεως εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή εντός του Ιανουαρίου.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.