ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ
Στουρνάρας: Τρεις αλλαγές για τα πρόστιμα στις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σε νομοτεχνικές βελτιωτικές αλλαγές, στο επίμαχο άρθρο 7 του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, που αφορά πρόστιμα σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση ορίζονται τρεις βασικές αλλαγές:

-Επαναφέρεται ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο για τον φορολογικό κώδικα

-Ορίζεται ότι η επιβολή το προστίμου θα γίνεται έξι μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας της πληρωμής, αντί για δύο, όπως αρχικά προβλεπόταν.

-Ξεκαθαρίζεται ότι όλα αυτά τα πρόστιμα αφορούν μόνο φορολογικές οφειλές και όχι άλλες οφειλές όπως για παράδειγμα πολεοδομικές.

Ειδικότερα, αντικαθίσταται η παράγραφος 6 του άρθρου 7 ως εξής:

«Για οποιαδήποτε ποσό χρέους γίνεται ληξιπρόθεσμο, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τόκους και πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, κατ΄ανάλογη, εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 53 και 57 του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013), όπως ισχύει. Προκειμένου περί δημόσιων εσόδων, που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ως άνω Κώδικα, πλην των τελωνειακών, το χρονικό διάστημα των δύο μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής αυξάνεται σε έξι μήνες. Πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων, δεν επιβάλλεται στις περιπτώσεις των οφειλών, οι οποίες προέρχονται από επιβολή προστίμων σύμφωνα με οποιαδήποτε διάταξη της κείμενης νομοθεσίας».
Σδοδρή επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, εξέφρασε την απόλυτη πεποίθηση ότι το 2014 η Βουλή θα καταπιαστεί με λιγότερο επώδυνα θέματα και περισσότερο με θέματα για την ελάφρυνση του χρέους, την επαύριο της κρίσης, το νέο αναπτυξιακό πρότυπο και με το μέλλον του τόπου.

Αφού εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι όλα αυτά τα αντιφατικά, που υποστηρίζει, δεν θα τα βρει κανείς πουθενά σε κανέναν διανοητή, απευθύνθηκε στο Σώμα για να τονίσει ότι «αυτές τις μέρες καλούμαστε να ολοκληρώσουμε το νομοθετικό έργο μιας δύσκολης χρονιάς και βρισκόμαστε στην τελευταία και πιο δύσκολη στροφή». «Κάποιοι σήκωσαν τα βάρη δύσκολων αποφάσεων, κάποιοι όμως επαναπαύτηκαν στην πιο προνομιακή δουλειά που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δηλαδή την ανακύκλωση, την κινδυνολογία, την καταστροφολογία, την μεμψιμοιρία, τη γκρίνια. Κι από προτάσεις «μηδέν», το απόλυτο μηδέν. Μετά από δύο χρόνια που είμαι εδώ δεν έχω ακούσει ούτε μία δημιουργική πρόταση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος ο υπουργός Οικονομικών στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή και την πρωινή ομιλία του στη Βουλή, είπε ότι ο κ. Τσίπρας είναι μια soui generis περίπτωση διανόησης «δηλαδή πιστεύει στη δημιουργία πλούτου από αέρα κοπανιστό». Όπως σημείωσε διακηρύσσει την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά, σύμφωνα με τις προτάσεις του, ένας πολίτης με ακίνητη περιουσία, αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ και καταθέσεις 200.000 ευρώ, πρέπει να τύχει της ίδιας προστασίας με έναν άνεργο που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειο για το δυαράκι που έχει πάρει στη Δραπετσώνα.

«Λέει ότι δεν θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ, αλλά συγχρόνως γυρνάει και λέει προς τους πολίτες της Ευρώπης εγώ δεν θα πληρώσω τα δάνεια που μας χορηγήσατε με τον τσαμπουκά γιατί είναι επαχθή ή θα ορίσω εγώ μονομερώς τους όρους με τους οποίους θα τα πληρώσω» συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας και στην κατάληξη της έντονης κριτικής του προς τον κ. Τσίπρα ανέφερε: «Δηλαδή νομίζει ότι για πολύ καιρό ακόμη θα πατάει σε δυο βάρκες. Τον πληροφορώ ότι θα πέσει στην θάλασσα».

απε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.