ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Θα πάρουν πίσω τα τσουχτερά πρόστιμα με εντολή Σαμαρά

Να αλλάξουν οι επίμαχες διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο για την αναστολή των πλειστηριασμών και προβλέπουν τσουχτερά πρόστιμα για όσους καθυστερούν την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, φέρεται να ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκαν από πολλούς βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, συνεργάτες του κ.Σαμαρά που βρίσκονται μαζί του στις Βρυξέλλες, έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτε για την επίμαχη διάταξη που τον εξέπληξε αρνητικά. Φέρεται μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνομίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και να του ζήτησε να τροποποιηθεί η διάταξη.

Το νομοσχέδιο για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας εισήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής, το απόγευμα της Παρασκευής, μετά την ψήφισή του από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές, ενώ η επίμαχη ρύθμιση δεν είχε αποσυρθεί.

Οι αντιδράσεις των βουλευτών ήταν ιδιαίτερα έντονες, καθώς η διάταξη προβλέπει την επιβολή εξοντωτικών προστίμων σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μια καθυστέρηση δύο μηνών και ολίγων ωρών, επιφέρει πρόστιμο ίσο με το 10% της οφειλής, φτάνοντας ακόμη και το 30% σε βάθος διετίας.

Οι βουλευτές τόσο της συμπολίτευσης, όσο και της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική και για το γεγονός ότι για άλλη μια φορά κατατέθηκε πλήθος άλλων άσχετων διατάξεων στο νομοσχεδιο για τους πλειστηριασμούς, την τελευταία στιγμή και χωρίς να έχουν ενημερωθεί από το οικονομικό επιτελείο.

Μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδα και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονταν οργισμένα προς υπουργούς που έχουν κάνει τα νομοσχέδια “κουρελούδες” και για το γεγονός ότι τους αντιμετωπίζουν ως αγέλη και τους καλούν να ψηφίσουν ό,τι φέρνουν στη Βουλή.

Ειδικότερα, οι βουλευτές έπνεαν μένεα κατά του Γιάννη Στουρνάρα, για την προσθήκη “άσχετων” τροπολογιών στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, αλλά και κατά του Κωστή Χατζηδάκη που έκανε δεκτές τις ρυθμίσεις.

Μάλιστα, η ένταση ήταν τέτοια που οι βουλευτές ζήτησαν να αποσυρθεί και μια διάταξη που αφορούσε στις ΠΑΕ και ωφελούσε το Δημόσιο, κάτι το οποίο αντιλήφθηκαν στην πορεία και ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να την επαναφέρει.

Από το πρωί της Παρασκευής που ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς στην επιτροπή Οικονομικών, οι βουλευτές της ΝΔ εξεγέρθηκαν και συντομα το κλίμα ηταν τέτοιο, που ο Κωστής Χατζηδάκης αναγκάστηκε να ζητήσει να διακοπεί η συνεδρίαση ώστε να αποσύρει κάποιες από τις πιο προκλητικές ρυθμίσεις.

“Είναι αδιανόητο μέσα σε δύο μήνες να καλείται κάποιος να καταβάλει πρόστιμο 10% επειδή χρωστάει λίγα χρήματα. Αδικείται ένα πολύ καλό νομοσχέδιο από τις διατάξεις που σας έχουν αναγκάσει να βάλετε μέσα οι υπουργοί. Είναι δυνατόν να υπάρχουν φορολογικές διατάξεις όταν στην ολομέλεια συζητάμε άλλο φορολογικό νομοσχέδιο; Αυτό ξεπερνάει και τις αντοχές και του πιο καλόπιστου υποστηρικτή της κυβέρνησης, σημείωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

“Είναι δυνατόν να έχει το νομοσχέδιο που ενισχύουν αυτόν τον απίθανο γενικό γραμματέα εσόδων;” αναρωτήθηκε η βουλευτής της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου, ενώ Κώστας Μαρκόπουλος επισήμανε ότι “αδικούνται οι καλές προθέσεις του κ. Χατζηδάκη όταν μέσα στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις ακόμα και για τις ΠΑΕ”.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραϊτης τόνισε ότι τα πρόστιμα “είναι εκτός τόπου και χρόνου”.

Επιστρέφοντας στην επιτροπή, ο υπουργός Ανάπτυξης είχε έντονη φραστική αντιπαράθεση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Σταθάκη για τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη.

“Ο νόμος παρατείνει ένα καθεστώς που δεν λειτούργησε τα 3 τελευταία χρόνια. Η τελευταία ασφάλεια παραμένει ο νόμος Κατσέλη” δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης για να απαντήσει ο υπουργός Ανάπτυξης: “Είδα τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει υπέρ του νόμου Κατσέλη. Εμείς τον ψηφίσετε τότε, εσείς τον καταψηφίσατε και σήμερα λέτε ότι είναι καλός ο νόμος. Δεν ξέρω τι έγινε, αν σας ήρθε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, η αν φταίει το γεγονός ότι η κυρία Κατσέλη φέρεται να είναι κοντά στο κόμμα σας”.

Η κρίσιμη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου, και νωρίτερα το μεσημέρι θα προηγηθεί η ονομαστική ψηφοφορία για το νέο ενιαίο φόρο των ακινήτων.

mega

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.