KALAFATHS KASTORIAΤις συμβάσεις δύο έργων προϋπολογισμού 8, 5 εκατομμυρίων ευρώ υπέγραψε τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013, ο  Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης  με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Η υπογραφή των έργων έγινε παρουσία του  ειδικού γραμματέα δασών  Γιώργου Αμουργανιώτη, του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλου, της Βουλευτού Καστοριάς Μαρίας Αντωνίου, του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Συνοχής Φιλώτα Ταλίδη, του πρώην Νομάρχη Κωνσταντίνου Λιάντση, των τριών Δημάρχων, περιφερειακών συμβούλων, διευθυντικών στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Το πρώτο έργο αφορά την  «Εκτέλεση δημοσίων δασοτεχνικών έργων ορεινής υδρονομίας σε τμήμα της λεκάνης του υδατορέματος Ξηροποτάμου, στην περιοχή του Δήμου Καστοριάς της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και στην περιοχή του Δήμου Αμυνταίου, της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας» προϋπολογισμού 4.850.000,00 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα θα κατασκευαστούν  δεκάξι (16) φράγματα δυο τύπων, βαθμίδωσης ύψους και συγκράτησης φερτών υλών, για την ανάσχεση του φαινομένου των προσχώσεων των πεδινών και δει των παραλίμνιων περιοχών άρα και την άρση των ασκούμενων πιέσεων στο σημαντικό υγροβιότοπο της λίμνης Καστοριάς. Παράλληλα θα εκτελεστούν φυτοκομικά έργα στις κοίτες των χειμάρρων σε έκταση 402,97 στρεμμάτων, με φυτάρια σπάρτου  και ακακίας, καθώς και αναδασώσεις με μαύρη Πεύκη σε έκταση περίπου 1.500 στρεμμάτων, οι οποίες και θα περιφραχτούν για την  αποτροπή εισόδου ζώων που βόσκουν ελεύθερα στη περιοχή. Το συνολικό μήκος των απαιτούμενων περιφράξεων είναι 24.983,00 m. Βοηθητικά θα γίνουν κάποιες διανοίξεις αλλά και βελτιώσεις των  υφιστάμενων  αγροτικών δρόμων.

Το δεύτερο έργο αφορά την «Εκτέλεση δημοσίων δασοτεχνικών έργων ορεινής υδρονομίας σε τμήμα της λεκάνης του υδατορέματος της Βυσσινιάς, του Δήμου Καστοριάς, της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς»,  προϋπολογισμού 3.650.000,00 ευρώ.

Θα κατασκευαστούν δέκα (10) φράγματα συγκράτησης – βαθμίδωσης φερτών υλών. Παράλληλα, θα εκτελεστούν φυτοκομικά έργα σε έκταση 246,65 στρεμμάτων, τα οποία θα καλυφθούν σε ποσοστό 75% από φυτάρια ακακίας και σε ποσοστό 25% από φυτάρια σπαρτού. Θα απαιτηθούν συνολικά 143.057 φυτάρια εκ των οποίων  τα 61.662 θα είναι σπαρτού και τα υπόλοιπα 81.394,θα είναι ακακίας. Τέλος, θα γίνουν αναδασώσεις με μαύρη Πεύκη συνολικής έκτασης 1.276,86 στρεμμάτων. Συνολικά θα απαιτηθούν 331.344 φυτάρια μαύρης Πεύκης. Περιμετρικά θα κατασκευαστεί περίφραξη από πασσάλους προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος ζώων που βόσκουν ελεύθερα στη περιοχή. Το συνολικό μήκος των απαιτούμενων περιφράξεων είναι 35.000,00 m.

«Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα έργα προστασίας του περιβάλλοντος» σημείωσε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Υπουργός  Αναπληρωτής Σταύρος Καλαφάτης. «Ειδικά για την διαχείριση των δασών και των  υδάτων, το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί προωθεί έργα  και δράσεις που έπρεπε από καιρό να είχαν ολοκληρωθεί. Τα έργα για τη λίμνη της Καστοριάς, που μόλις υπογράψαμε τις σχετικές συμβάσεις, είναι ένα άριστο παράδειγμα της συνεργασίας, που μπορεί και πρέπει να έχουν όλοι,  η κυβέρνηση και η αυτοδιοίκηση του  πρώτου και  δεύτερου βαθμού».

Από την πλευρά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής αναφέρθηκε στα δυο έργα υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «Προχωράμε σε δύο ακόμη σημαντικά έργα που θα συμβάλλουν  στην προστασία αλλά και εξυγίανση της λίμνης Ορεστιάδας, κάνοντας πράξη το στρατηγικό σχεδιασμό για τη συνολική αναβάθμιση της  περιοχής». Αμέσως μετά προχώρησε και στην υπογραφή της ένταξης των δύο έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας – Θράκης».

Την ικανοποίηση του για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων που αφορούν στην υλοποίηση των δυο έργων, εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος.  «Μέσα από τη συνεργασία όλων των φορέων, πετυχαίνουμε το καλύτερο» τόνισε, «γεγονός που αποδεικνύεται από την υλοποίηση στοχευμένων έργων που θα αποκαταστήσουν περιβαλλοντικά τη λίμνη της Καστοριάς»

Νωρίτερα, ο Υπουργός Αναπληρωτής Σταύρος Καλαφάτης συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή, τον Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γιάννη Σόκουτη, τον Δήμαρχο Σερβίων-Βελβεντού Βασίλη Κωνσταντόπουλο και υπηρεσιακών παραγόντων, επισκέφτηκε την περιοχή των πρώην ΜΑΒΕ, όπου ανακοίνωσε την τρίτη φάση του έργου «Αποκατάσταση των Πρώην Μεταλλίων», προϋπολογισμού 17.600.000,00€, το οποίο περιλαμβάνει

–          Καθαρισμό Αμίαντου όλων  των  Κτιρίων  του  Συγκροτήματος  των  πρώην ΜΑΒΕ

–          Κατασκευή Χυτάμ για  τον  ενταφιασμό του αμίαντου που θα  συλλεχτεί από το χώρο

–          Έργα Πρασίνου

Αρδευτικό Σύστημα

–          Διαμορφώσεις Περιβάλλοντος Χώρου

–          Περιβαλλοντική Παρακολούθηση

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής υπογράμμισε τη σημαντικότητα του έργου που άλλαξε εξ’ ολοκλήρου την περιβαλλοντική εικόνα της περιοχής, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα αξιοποίησης μιας έκτασης 4.143,587 τετραγωνικών μέτρων, προς όφελος των πολιτών.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης σημείωσε ότι η Περιφέρεια έχει ένα συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό για τα θέματα περιβάλλοντος και πρόσθεσε «Στο πλαίσιο της κατάρτισης του ολοκληρωμένου σχεδίου εντάσσεται και το συγκεκριμένο έργο που θεωρείται το μεγαλύτερο στον τομέα περιβαλλοντικής αποκατάστασης  στα Βαλκάνια».

«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να προχωρήσουμε έργα και δράσεις που αφορούν στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος» τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αναπληρωτής Σταύρος Καλαφάτης. «Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών με τους οποίους έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας, ώστε να έχουν ουσιαστικό ρόλο στις αποφάσεις για την επόμενη προγραμματική περίοδο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.