Αμετακίνητος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο μεγάλο συνασπισμό II

Στα χέρια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένουν τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών στο μεγάλο συνασπισμό της Γερμανίας, η σύνθεση του οποίου ανακοινώθηκε την Κυριακή. Αντικαγκελάριος και επικεφαλής του νέου υπερ-υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας αναλαμβάνει ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Την πρώτη γυναίκα υπουργό Άμυνας αποκτά η Γερμανία, στα ηνία η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν που θεωρείται διάδοχος της Μέρκελ. Στο υπουργείο Εξωτερικών επιστρέφει ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ.

Και η έκπληξη, ο Γεργκ Άσμουσεν εγκαταλείπει την ΕΚΤ και τη Φρανκφούρτη και επιστρέφει στο Βερολίνο αναλαμβάνοντας υφυπουργός Εργασίας. Ο ίδιος ο Άσμουσεν, μέλος των Σοσιαλδημοκρατών που διατέλεσε υφυπουργός Οικονομικών την περίοδο 2008-2011, επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους για την απόφασή του να εγκαταλείψει την ΕΚΤ αποδεχόμενος την υπουργοποίησή του.

Συνολικά πέντε υπουργεία και το υπουργείο της καγκελαρίας στελεχώνουν μέλη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στον μεγάλο συνασπισμό της Γερμανίας.

Πέραν του Βόλφγκανγκ Σοιμπλε, τη θέση της στη νέα κυβέρνηση διατηρεί και η υπουργός Παιδείας και Έρευνας η Γιοχάνα Βάνκα, βάσει της ανακοίνωσης της καγκελαριόυ Άνγκελα Μέρκελ.

Η μέχρι πρότινος υπουργός Εργασίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, ενώ ο νυν υπουργός Αμυνας Τόμας Ντε Μεζιέρ θα επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο γενικός γραμματέας της CDU Χέρμαν Γκρέχε θα γίνει υπουργός Υγείας και ο μέχρι τώρα υπουργός Περιβάλλοντος Πέτερ Αλτμάιερ θα αναλάβει το υπουργείο της καγκελαρίας. Την θέση του κ. Γκρέχε στο κόμμα θα αναλάβει ο Πέτερ Τάουμπερ.

Στα δύο υφυπουργεία που υπάγονται στην καγκελαρία τοποθετούνται η Μόνικα Γκρούτερς, με αρμοδιότητα τον Πολιτισμό και τα ΜΜΕ, ενώ υφυπουργός Εξωτερικών θα γίνει η Μαρία Μπέμερ.

Ο μέχρι τώρα κοινοβουλευτικός υφυπουργός Εργασίας και υπεύθυνος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ αναλαμβάνει κοινοβουλευτικός υφυπουργός στο υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας.

Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) θα αναλάβουν τρία υπουργεία στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Αλεξάντερ Ντόμπριντ θα αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Συγκοινωνιών και Ψηφιακών Υποδομών, ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Διατροφής και Γεωργίας Γκερντ Μούλερ θα γίνει υπουργός Αναπτυξιακής και Οικονομικής Συνεργασίας, ενώ υπουργός Διατροφής και Γεωργίας θα γίνει ο μέχρι τώρα υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.

Νέος γενικός γραμματέας του κόμματος αναλαμβάνει ο Αντρέας Σόγιερ.

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, ο αρχηγός του κόμματος Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ αναλαμβάνει αντικαγκελάριος και παράλληλα τίθεται επικεφαλής του νέου υπερ-υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας.

Ο ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ θα επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου υπηρέτησε και κατά τον τελευταίο «μεγάλο συνασπισμό» (2005-2009).

Η γενική γραμματέας του κόμματος, Αντρέα Νάλες, θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο θα χειριστεί την εισαγωγή του κατώτατου μισθού -κεντρικής θέσης του SPD -, ενώ στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα βρεθεί η ταμίας του SPD, Μπάρμπαρα Χέντρικς, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Προστασίας του Καταναλωτή ο Χάικο Μάας και στο υπουργείο Οικογένειας, η αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέσιγκ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες θα πάρουν ακόμη και ένα υφυπουργείο από τα τρία που υπάγονται στην καγκελαρία, αυτό για την Μετανάστευση, τους Πρόσφυγες και την Ενσωμάτωση.

Υφυπουργός θα είναι η αντιπρόεδρος του SPD Αϊντάν Εζογκούζ, υπέρμαχος της διπλής υπηκοότητας, η οποία γίνεται η πρώτη γυναίκα με τουρκικές ρίζες στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο.

Τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα αναλάβει ο Τόμας Όπερμαν, αφού βεβαίως ψηφιστεί από τους συναδέλφους του βουλευτές. Θα αντικαταστήσει τον Φρανκ-Βάλτερ Στάιμαγερ.

δολ,αμπε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.