Τη «χρυσή τομή» των πλειστηριασμών αναζητεί κυβέρνηση και Τρόικα – Ποια θα είναι τα κριτήρια για την προστασία Τη «χρυσή τομή» στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης αναζητούν και οι δύο πλευρές στο ζήτημα της άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών. Μάλιστα κατά τις συζητήσεις της Τρόικας με το υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται να συμφωνούν και οι δύο σε ένα μεταβατικό σχέδιο, όμως να υπάρχουν έντονες διαφωνίες στις διατάξεις αυτού του σχεδίου.

Μάλιστα, μετά την συνάντηση του Σαββάτου – κατά την οποία δεν βρέθηκε λύση – οι εκπρόσωποι της Τρόικας θα συναντηθούν εκ νέου το πρωί της Κυριακής, στις 10:00, στο υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νομοθέτηση ορισμένων μεταβατικών ρυθμίσεων με χρονικό ορίζοντα το 12μηνο του 2014, ενώ άλλες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η μεταβατική διάταξη θα προβλέπει προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας που έχει αντικειμενική αξία είτε μέχρι 200.000 ευρώ είτε μέχρι 180.000 ευρώ.

Βέβαια αν και η διαφορά των 20.000 ευρώ δεν είναι βέβαιο πως θα γίνει αποδεκτή από τη Βουλή, ωστόσο, καλύπτει, περίπου το 80% των δανειοληπτών που έχουν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια την ίδια στιγμή που η αντικειμενική αξία θα συνδυάζεται με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που θα κυμαίνεται από 20.000 ως 25.000 ευρώ.

Αν αναλογιστεί κανείς και το γεγονός πως οι μηνιαίες καταβολές του ελληνικού λαού στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν συρρικνωθεί αρκετά, το συγκεκριμένο ποσό καλύπτει ευρύ φάσμα δανειοληπτών, αλλά και πάλι παραμένει αρκετά χαμηλό.

Βέβαια, τίποτα δεν αποκλείει η προηγούμενη επισήμανση να μορφοποιηθεί σε νομική διάταξη κάτι που στην προκείμενη περίπτωση είναι και το πλέον ουσιαστικό και ίσως το στοιχείο με το οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κατευνάσει την αντίδραση της Τρόικας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.