Υπό εξαφάνιση είδη ζώων στη χώρα εκτρέφονται και διασώζονται στη Θεσσαλία

Σπάνια θεσσαλικά άλογα στην «Κιβωτό του Δήμου»Η ενασχόληση του κ. Δημήτριου Δήμου με την κτηνοτροφία ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια για λόγους βιοποριστικούς. Οι μεγαλεπήβολες υποσχέσεις της εποχής εκείνης για στήριξη της αγροτοβιομηχανικής παραγωγής διαψεύστηκαν σύντομα και έτσι πήρε την απόφαση να επενδύσει σε αυτά που ο ίδιος μιλώντας στο «Βήμα» ονομάζει «δοκιμασμένα ζώα».

Είδη ζώων που ζουν στον τόπο μας χιλιάδες χρόνια και επιβιώνουν ευκολότερα, όπως το ενδημικό είδος μαύρου χοίρου, σπάνιες φυλές αγελάδων, καθώς και περίπου 60 άλογα της ελληνικής θεσσαλικής φυλής, «που υπάρχουν εδώ και 10.000 χρόνια διατηρώντας την ίδια μορφή ως τις ημέρες μας». Μια φυλή που έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τα υπό εξαφάνιση ζώα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αριθμεί σήμερα περίπου 750 άλογα.

«Το άλογο της θεσσαλικής φυλής κατάγεται από τις πανάρχαιες ανατολικές φυλές, γι’ αυτό και είναι μικρόσωμο με ύψος περίπου 130 εκατοστά» περιγράφει ο κ. Δήμου. Επίσης παρουσιάζει ισχυρά άκρα, στα οποία φαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες έδιναν ιδιαίτερη προσοχή καθώς χρησιμοποιούνταν κυρίως για ίππευση, μακριά ουρά και χαίτη, ενώ το χρώμα τους ήταν συνήθως φαιό. «Το εξαιρετικά ενδιαφέρον πλάι σε αυτά τα ζώα είναι ότι κάθε ημέρα ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο» αναφέρει ο κ. Δήμου, που ζώντας δίπλα στα σπάνια αυτά ζώα τα αγάπησε και έγιναν το μεράκι της ζωής του. «Δίπλα σε αυτά τα ανώτερα ζώα μαλακώνεις και γλυκαίνεις κι εσύ ως άνθρωπος» λέει στο «Βήμα».

Σημαντικός σταθμός για την προστασία της θεσσαλικής φυλής είναι η ίδρυση, πριν από έξι χρόνια, της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Θεσσαλών Φίλιππος Ενωσις, η οποία, εκτός από καταγραφή του πληθυσμού και μελέτη των προβλημάτων, στόχο έχει την υποστήριξη ιδιοκτητών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα διατηρήσουν.

Οσο για την προστασία των σπάνιων φυλών, σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης υπάρχουν εδώ και 15 χρόνια,  λόγω αδυναμίας όμως των διοικητικών μηχανισμών, όταν τελειώσει το ένα πρόγραμμα, περνούν τρία χρόνια για την ένταξη στο επόμενο. «Εδώ και τρία χρόνια η οικονομική ενίσχυση έχει σταματήσει, γεγονός που κάνει δυσβάστακτη τη συντήρηση των ζώων, ενημερωθήκαμε όμως ότι θα χρειαστεί κι άλλος ένας χρόνος» αναφέρει ο κ. Δήμου.

Στο αγρόκτημά του, με τη χαρακτηριστική  ονομασία «Κιβωτός του Δήμου», κρατά ακόμη ζωντανές αρχέγονες ελληνικές φυλές βοοειδών, από τις οποίες παράγονται αμιγώς ελληνικά αλλαντικά και κρέατα. «Οταν έχεις να κάνεις με σπάνιες φυλές που πρέπει να διατηρηθούν, δεν μπορείς να ζητάς από τα ζώα να είναι μηχανές παραγωγής, όπως γίνεται στην Ευρώπη» επισημαίνει ως οικονομολόγος, τονίζοντας ότι τα συστατικά της ελληνικής γης δίνουν στα προϊόντα αυτά ιδιαίτερη αξία.

Τα λόγια αυτά έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία όταν τα λέει ο πρώτος Ευρωπαίος που βραβεύθηκε από τον Οργανισμό Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την καινοτόμο δράση του στον πρωτογενή τομέα. Την ίδια στιγμή διατηρεί ανοιχτό το αγρόκτημά του για όποιον θέλει να το επισκεφθεί για να γνωρίσει από κοντά τα σπάνια αυτά ζώα.

 

 

Κλώντζα Ολγα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.