Ο καφές και η μπύρα καθορίζουν τη διάρκεια της ζωήςΟι επιλογές μας στον καφέ και τη μπύρα δεν επηρεάζουν μόνο τη διάθεσή μας αλλά και τα γονίδιά μας!

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, η καφεΐνη και η αιθανόλη καθορίζουν τις ιδιότητες των κυττάρων και επηρεάζουν τη γήρανση και την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών. Τα ευρήματα της νέας μελέτης υποδεικνύουν καινοτόμες μεθόδους με στόχο την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης και την καταπολέμηση κάθε παράγοντα κινδύνου.

Οι ερευνητές ήθελαν να μελετήσουν ποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τα τμήματα του DNA που προκαλούν τη γήρανση (τελομερή). Για το σκοπό αυτό, καλλιέργησαν ένα τύπο μύκητα που έχει κοινές ιδιότητες με τον άνθρωπο σε επίπεδο γονιδίων.

Στη συνέχεια, έφεραν το μύκητα σε επαφή με δώδεκα διαφορετικά στοιχεία, όπως η θερμοκρασία, το pH, χημικές ουσίες και φάρμακα. Από το σύνολο των ουσιών, ξεχώρισαν ο καφές και η μπύρα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μάλιστα πώς ακριβώς επιδρούν οι δύο ουσίες στο μήκος των τελομερών. Αν και η καφεΐνη σε ποσότητα ίση με αυτή που περιέχει ένας εσπρέσσο μειώνει το μήκος των τελομερών, διάλυμα περιεκτικότητας 5-7% αλκοόλ έχει σαν αποτέλεσμα την επιμήκυνση των τελομερών.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό PLoS Genetics.

onmed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.