ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ

Ολι Ρεν: μια θετική ψήφος του ελληνικού Κοινοβουλίου θα ανοίξει τον δρόμο για την Κομισιόν να εγκρίνει τη χρηματοδότηση γι' αυτά τα έργαΣτο τελικό στάδιο εισέρχεται η διαδικασία επανεκκίνησης των έργων στους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας, μετά τη στήριξη που παρείχε χθες η Κομισιόν στην Ελλάδα

Στη συνάντηση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον Ευρωπαίο επίτροπο και αντιπρόεδρο της ΕΕ Ολι Ρεν στις Βρυξέλλες επιβεβαιώθηκε ότι μετά την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή, το μόνο που θα απομένει θα είναι το «πράσινο φως» από τους επιτρόπους Ανταγωνισμού Χ. Αλμούνια και Περιφερειακής Πολιτικής Γ. Χαν, το οποίο εκτιμάται πως θα «ανάψει» με συνοπτικές διαδικασίες.

Σε δηλώσεις του ο Ολι Ρεν υπογράμμισε ότι μια θετική ψήφος του ελληνικού Κοινοβουλίου θα ανοίξει τον δρόμο για την Κομισιόν προκειμένου να λάβει τις τελευταίες αποφάσεις, οι οποίες αφορούν την έγκριση της χρηματοδότησης και των κρατικών ενισχύσεων, αποφάσεις απαραίτητες γι’ αυτά τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη με κοινοτική χρηματοδότηση.

Θέσεις απασχόλησης
Σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομίας, η επανεκκίνηση αυτών των έργων θα έχει άμεσο αντίκρισμα στην ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται από μεγάλες ευρωπαϊκές κατασκευαστικές εταιρείες, η επανεκκίνησή τους θα στείλει σημαντικό μήνυμα ότι η ελκυστικότητα της Ελλάδας στους διεθνείς ιδιώτες επενδυτές ενισχύεται και θα ενθαρρύνει περαιτέρω τις συνεργασίες μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στη χώρα.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Πηγαίνω στη Βουλή για να ψηφίσουμε την επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων και των πραγματικών επενδύσεων

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Πηγαίνω στη Βουλή για να ψηφίσουμε την επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων και των πραγματικών επενδύσεων

Η ΕΕ εργάζεται σκληρά προκειμένου να ενισχύσει την Ελλάδα στις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης που θα δημιουργήσει ευημερία και απασχόληση στον ελληνικό λαό, κατέληξε ο κ. Ρεν.

Ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πλήρη, όπως επισήμανε, στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Δεν είναι μόνο πολιτική, είναι προπαντός οικονομική, καθώς τα έργα των αυτοκινητοδρόμων χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από τους ευρωπαϊκούς πόρους: ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), Ταμείο Συνοχής και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Ο υπουργός ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη, με ειδική μνεία στον επικεφαλής της Task Force κ. Ράιχενμπαχ.

Την πρόθεσή του να εγκρίνει άμεσα τα κονδύλια που σχετίζονται με τα συγχρηματοδοτούμενα μεγάλα έργα, αμέσως μόλις η ελληνική Βουλή εγκρίνει τις νέες συμβάσεις, εξέφρασε ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν. «Χαιρετίζω θερμά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τους αναδόχους των αυτοκινητοδρόμων και υπέγραψε τις σχετικές συμβάσεις. Τώρα ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση των μεγάλων έργων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Εφόσον η ελληνική Βουλή εγκρίνει τις συμφωνίες, οι οποίες υποβλήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, θα είμαι σε θέση τις επόμενες μέρες να εγκρίνω τις σχετικές επενδύσεις που αφορούν αυτά τα μεγάλα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Ελπίζουμε διακαώς πως η ελληνική Βουλή θα υποστηρίξει αυτή την επανεκκίνηση», τόνισε.

Μιχ. Χρυσοχοΐδης
«Είμαστε στην αφετηρία με μπουλντόζες και καύσιμα»

Στα πολλαπλασιαστικά οφέλη της επανεκκίνησης των αυτοκινητοδρόμων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τη συνάντησή του με τον Ολι Ρεν, επισημαίνοντας πως θα δουλέψουν και οι μεγάλες και οι μικρές επιχειρήσεις και προπάντων οι πολίτες.

Δεσμεύτηκε πως οι ποιοτικοί έλεγχοι στα έργα θα είναι εντατικοί και πως η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού θα είναι απολύτως νόμιμη, ούτως ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο απασχόλησης μη ασφαλισμένου εργατικού δυναμικού.

Επενδύσεις
«Η ελληνική οικονομία διψάει για επενδύσεις και αυτήν τη φορά είμαστε στην αφετηρία με μπουλντόζες και καύσιμα. Πηγαίνω στη Βουλή για να ψηφίσουμε την επανεκκίνηση όχι μόνο των αυτοκινητοδρόμων, αλλά προπαντός των πραγματικών επενδύσεων. Το σήμα εμπιστοσύνης που λάβαμε σήμερα απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες που κάνουν θυσίες γι’ αυτόν τον τόπο. Το σήμα εμπιστοσύνης είναι απάντηση στις Κασσάνδρες, ντόπιες και ξένες, που με κάθε τρόπο προσπαθούν να ανατρέψουν τις προσπάθειές μας για επανεκκίνηση της οικονομίας και των επενδύσεων», δήλωσε.

Tέλος, o κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε τον θετικό ρόλο που διαδραμάτισε επί του θέματος ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος συνόδευσε τον υπουργό στην επίσκεψή του στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Β. ΔΕΜΙΡΗΣ – Μ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Message
Από τον Χρήστο Κολώνα

Επιστροφή στην ανάπτυξη
Συμβολικό αλλά και ουσιαστικό μήνυμα για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στους ρυθμούς ανάπτυξης στέλνει η επανεκκίνηση των έργων στους αυτοκινητοδρόμους.
Οι χιλιάδες θέσεις εργασίας και η διενέργεια επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να είναι οι θετικές επιπτώσεις από τα μεγάλα έργα.
Ταυτόχρονα, η συμβολή των εμπλεκομένων και οι συμβιβασμοί που έκαναν όλες οι πλευρές για την επανέναρξη των εργασιών στέλνουν και το μήνυμα της ανάγκης για συλλογικές προσπάθειες, οι οποίες σίγουρα φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.