Στη δίνη της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής η τοπική αυτοδιοίκηση πλήττεται βάναυσα. Ο αγώνας μας για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι πρώτα απ’ όλα αγώνας επιβίωσης της και στη συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις. Στην κατεύθυνση αυτή προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, δημιουργώντας παράλληλα ένα ευρύτατο και πολύμορφο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο αγώνας είναι διμέτωπος, στο πεδίο των ευρύτερων συμμαχιών με τα πληττόμενα στρώματα του πληθυσμού και στην  επεξεργασία εναλλακτικών προτάσεων για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης.  

ΟΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ:

  • Η «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ» θεωρεί την τοπική αυτοδιοίκηση ως τον εγγύτερο προς τους πολίτες, δημοκρατικό και συγχρόνως συμμετοχικό θεσμό διοίκησης. Αποτελεί, δηλαδή, διακριτό επίπεδο άσκησης και διαχείρισης της ευθύνης της διακυβέρνησης και οφείλει να επιδιώκει κάθε φορά τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τους στη λήψη των αποφάσεων της.
  • Οι ανθρώπινες κοινότητες αποτελούν κοινωνικά κύτταρα με πρωτογενή εξουσία η οποία εκφράζεται μέσα από τις πολιτικές δομές που οι ίδιες δημιουργούν. Οι συμμετοχικοί θεσμοί αποτελούν θεμελιώδες γνώρισμα της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού και κατά συνέπεια αποτελούν αναπόσπαστο και δομικό συστατικό μέρος της θεσμικής και πολιτικής της λειτουργίας.
  • Η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, της κατοικίας, και του περιβάλλοντος από τις επιθέσεις της νεοφιλελεύθερης αγοράς.
  • Η προώθηση μιας κοινωνικής πολιτικής, με την αποτελεσματική υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
  • H καταπολέμηση κάθε μορφής αποκλεισμού και η ενθάρρυνση όλων των προοδευτικών μορφών της ελεύθερης ατομικής και κοινωνικής δράσης.
  • Η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι σαφής, εύληπτη και σταθερή και να μην μπορεί να μεταβληθεί στην λογική συγκυριακών πολιτικών επιλογών.

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΣΕΣ/ΟΣΟΥΣ:

  • Συμμερίζονται γενικά τις θεμελιώδες αρχές μας και επιθυμούν να τις θέσουν ως βάση για μια ευρύτερη συναίνεση γύρω από μια προοδευτική πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο ως κοινωνικό υποκείμενο και όχι ως αγοραίο αντικείμενο.
  • Θεωρούν πως οι μέχρι τώρα εφαρμοζόμενες πολιτικές, όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικές και νομιμοποιημένες, αλλά δεν αποτελούν και μονόδρομο.
  • Υπερασπίζονται την πόλη, το φυσικό περιβάλλον, την ιστορική μνήμη, τις κοινωνικές υποδομές και τη συλλογική χρήση του χώρου και των κοινωφελών υπηρεσιών.
  • Απορρίπτουν τον κυνισμό των υποστηρικτών της ελεύθερης αγοράς και έχουν πρώτη προτεραιότητα την αναδιανομή των πόρων υπέρ των υποβαθμισμένων περιοχών και των αδύναμων κοινωνικά ομάδων και ατόμων.
  • Υφίστανται διακρίσεις λόγω εθνότητας, φύλου, θρησκείας, πολιτιστικών διαφορών, ηλικίας, αναπηρίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
  • Αγωνίζονται για τη δημοκρατία στην πόλη, για τη συμμετοχή με ουσιαστικά δικαιώματα των πολιτών στους θεσμούς.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΑΣ

  Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ξαναβρεί το βηματισμό της, μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτικής απαξίωσης και μηδενιστικού κυνισμού. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί αν πρώτα δεν γκρεμίσουμε τα τείχη που ύψωσε ο Καλλικράτης ανάμεσα στον πολίτη και τους θεσμούς του. Αν η πρακτική αποτελεσματικότητα των λειτουργιών της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν εμπεδώσει εκ νέου ένα κλίμα εμπιστοσύνης στους πολίτες.

Στην κατεύθυνση αυτή, θεωρούμε ότι ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο θα περιστρέφεται η δράση μας, θα είναι η κοινωνική πολιτική όχι ως υποκατάστατο και πάρεργο ενός αδρανούς κράτους και μιας αδιάφορης κεντρικής εξουσίας, αλλά ως συνισταμένη των συνολικών ενεργειών της τοπικής κοινωνίας και των θεσμών της για αλληλεγγύη και συλλογικότητα.

Η κίνησή μας θεωρεί ότι οι τοπικές κοινωνίες δεινοπάθησαν όλα αυτά τα χρόνια από την αντανάκλαση των παθογενειών του δικομματισμού στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο αποκλεισμός των προσώπων και των πολιτικών που συνέβαλαν με τον τρόπο τους στον κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό της ελληνικής κοινωνίας, έρχεται ως απαραίτητο συμπλήρωμα της προσπάθειας μας για την συγκρότηση των ευρειών συσπειρώσεων και συνθέσεων που απαιτεί η εποχή μας. Έτσι εγκαινιάζουμε μια λαϊκή συμμαχία με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μας, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο που προέρχονται ή ανήκουν. Οι πολιτικές τοποθετήσεις όλων μας, είναι γνωστές και σεβαστές, αλλά δεν θα μας εμποδίσουν να παραμερίσουμε όσα μας χωρίζουν και να προτάξουμε όσα μας ενώνουν.

Η υπογραφή της διακήρυξης δεν συνεπάγεται την οποιαδήποτε υποχρέωση, οργανωτική ή ιδεολογική με οποιοδήποτε κόμμα. Δεν συνεπάγεται επίσης την αυτόματη υποψηφιότητα του υπογράφοντα για τις θέσεις των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Δηλώνει απλά την υποστήριξη μιας εναλλακτικής πρότασης για την αυτοδιοίκηση του νομού και της περιφέρειας στο όνομα των παραπάνω διακηρυγμένων αρχών.

Την διακήρυξη υπογράφουν (κατά αλφαβητική σειρά):

Αγγέλης Αντώνιος
Βαμβακίδου Μαγδαληνή
Βέρρας Χρήστος
Γκουντάνος Σάκης
Εταιρίδης Σοφοκλής
Ευαγγελόπουλος Γιάννης
Ζέρβα Ελένη
Ζιανός Αθανάσιος
Θωμαϊδης Γιώργος
Καλιάκας Ανδρέας
Καραγιώργου Παναγιώτα
Καραμήτρος Άλκης
Κουτσαλιάρης Ιωάννης
Κουτσοτόλης Γιώργος
Κώττας Στέργιος
Λάλλος Ευάγγελος
Μαρκόπουλος Νικόλαος
Μιχαλογιάννης Γιώργος
Μότσιος Νικόλαος
Μπαλιάμης Αχιλλέας
Μπαλιάμης Κωνσταντίνος
Ντάγκα Κωνσταντίνα
Ντέλλας Λεωνίδας
Ντώνας Γιάννης
Παπαϊωάννου Αναστάσιος
Παπαλιούρας Γιώργος
Παπανίκος Νικόλαος
Παπαχρήστος Λουκάς
Πόραβος Γεώργιος
Πύρρος Μιχάλης
Σκόδρα Αλεξάνδρα
Σκόδρα Ιωάννα
Σκόδρας Ρήγας
Στούπας Ιωάννης
Τζιώλα Κωνσταντίνα
Τσακνάκης Αλέξανδρος
Τσακνάκης Γιώργος
Τσαμπαρδούκας Βασίλης
Φωτόπουλος Ευθύμιος
Χαντζής Χρήστος
Χαριζόπουλος Βασίλης
Χατζηπαρασίδης Αντώνης
Χριστόπουλος Αναστάσιος

Σύντομα θα ακολουθήσει και μια ανακοίνωση σχετικά με τον χώρο και τον χρόνο της πρώτης συνέλευσης της κίνησης, από την οποία θα προκύψει μια συντονιστική επιτροπή, με σκοπό να προωθήσει τις δράσεις της κίνησης και να αναζητήσει υποψήφιους για τις θέσεις του δημάρχου και των συμβούλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.