ΓΕΝΙΚΟ «ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ» ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΣΠΙΤΙΑ

Πωλητήρια-σοκ με διαμερίσματα κάτω από 5.000 ευρώΔραματικές επιπτώσεις στην περιουσία των Ελλήνων προκαλεί, τα τελευταία χρόνια, η μεγάλη βουτιά στις αξίες των ακινήτων. Χιλιάδες διαμερίσματα και επαγγελματικοί χώροι που είχαν αγοραστεί πριν από μερικά χρόνια με τους κόπους μιας ζωής, σήμερα έχουν απαξιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές.

Ειδικά σε περιοχές του κέντρου, υπάρχουν ολόκληρες γειτονιές οι οποίες μοιάζουν με «νεκροταφεία» διαμερισμάτων. Πολυκατοικίες έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί ή στην καλύτερη περίπτωση από τα συνολικά 20-30 διαμερίσματα να κατοικείται το 10%. Τα πωλητήρια έχουν πολλαπλασιαστεί με τους ιδιοκτήτες να προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν ακόμη και σε τιμές που προκαλούν σοκ.

Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, έχει «σπάσει» και το όριο των 10.000 ευρώ για την αγορά ενός σπιτιού και αυξάνονται οι αγγελίες για πωλήσεις ακόμη και κάτω από… 5.000 ευρώ! Δηλαδή τα ετήσια έσοδα από την ενοικίαση διαμερίσματος με 400 ευρώ τον μήνα. Ή ακόμη και το κόστος μηνιαίας μίσθωσης ενός πολυτελούς διαμερίσματος στα βόρεια προάστια. Ωστόσο, και για τόσο χαμηλές τιμές δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι καθώς τα συγκεκριμένα σπίτια μένουν απούλητα επί μήνες. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις όπου σπίτια των 10.000 ευρώ βγαίνουν σε… προσφορά με μείωση τιμών 50%.

Πωλητήρια-σοκ με διαμερίσματα κάτω από 5.000 ευρώ

ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Υπενθυμίζεται ότι το 2005 στα 100 ευρώ περιουσίας των Ελλήνων τα 85 είχαν επενδυθεί σε ακίνητα, 10 σε αποταμιεύσεις και 3,5 ευρώ σε μετοχές. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, το 2006, 80% των Ελλήνων είχε πρώτη κατοικία και σχεδόν ένας στους 5 είχε και δεύτερο, εξοχικό σπίτι. Σήμερα η ιδιοκατοίκηση έχει υποχωρήσει στο 75% εξαιτίας των μαζικών πωλήσεων ακινήτων και της επιστροφής στο νοίκι.

Οι αγγελίες που ακολουθούν είναι πραγματικές, έχουν αλιευθεί από κτηματομεσιτικά γραφεία και καταγράφουν την δραματική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες. Πρόκειται για σπίτια 30 – 50 ετών τα οποία, πάντως, βρίσκονται σε καλή κατάσταση και με ελάχιστα χρήματα μπορούν να ανακαινιστούν. Σύμφωνα, λοιπόν, με σημερινές αγγελίες:

  • Στην Κυψέλη ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 18 τ.μ. του 1970 με ανακαίνιση το 2008 έχει τιμή 4.800 ευρώ.
  • Στο Παγκράτι, γκαρσονιέρα 25 τ.μ. με φυσικό αέριο σε ανακαινισμένη. πολυκατοικία δίνεται 5.500 ευρώ ή 220 ευρώ/τ.μ. αλλά από τον Μάιο είναι απούλητη.
  • Στην Πλατεία Αμερικής, διαμερίσμα 23 τ.μ. προσφέρεται από τον Ιανουάριο αντί 5.000 ευρώ.
  • Στην οδό Αγίου Μελετίου, διαμέρισμα 38 τ.μ. με κήπο 65 τ.μ. σε κακλή κατάσταση προσφέρεται από τον Φεβρουάριο αντί 7.500 ευρώ ή 197 ευρώ/τ.μ.
  • Στο Νέο Κόσμο, σε ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 26 τ.μ. έγινε μείωση 2.000 ευρώ και πωλείται 6.000 ευρώ
  • Στη Νεάπολη, υπόγειο διαμέρισμα 53 τ.μ. με αποθήκη πωλείται 10.000 ευρώ έχοντας μειωθεί πρόσφατα κατά 5.000 ευρώ.
  • Εκπτωση 10.000 ευρώ έγινε σε στούντιο 5ου ορόφου 15 τ.μ. στους Αμπελόκηπους, κατασκευής 1977 και πωλείται 10.000 ευρώ.
  • Στην Κυψέλη, στούντιο/γκαρσονιέρα υπερυψωμένου ισογείου με δρίυνο πάτωμα, πωλείται 8.000 ευρώ
  • Γκαρσονιέρα 7ου ορόφου 12 τ.μ. στην Πλατεία Αττικής πωλείται 6.500 ευρώ.
  • Διαμέρισμα 55 τ.μ. στα Χανιά, κατασκευής 1965 πωλείται 5.000 ευρώ.

ΠΟΙΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ
Οι ιδιοκτήτες που πουλάνε είναι κατά κύριο λόγο Ελληνες που αγόρασαν σπίτια τη δεκαετία του ’70. Πρόκειται κυρίως για τα πρώτα φοιτητικά διαμερίσματα ή τα σπίτια όσων ήρθαν από την επαρχία για να βρουν δουλειά στην Αθήνα και αγόρασαν στις καινούργιες τότε πολυκατοικίες.

Αφού έμειναν σ’ αυτά για αρκετά χρόνια στη συνέχεια μετακόμισαν σε άλλες περιοχές της Αττικής και ενοικίασαν τα πρώτα σπίτια. Ενοικιαστές ήταν αφενός το δεύτερο κύμα Ελλήνων από την επαρχία και αφετέρου οι χιλιάδες μετανάστες που ήθελαν ένα φθηνό σπίτι για να μείνουν τα πρώτα χρόνια ενώ στη συνέχεια πολλοί από αυτούς έγιναν και ιδιοκτήτες. Η περιουσία αυτή ενοικιάζονταν και προσέφερε ένα καλό εισόδημα ενώ με την σχεδόν μηδενική φορολόγηση των ακινήτων μέχρι το 2009, έμεναν αρκετά χρήματα από τα ενοίκια.

Η δεύτερη κατηγορία πωλητών είναι οι ξένοι που πρόκοψαν στην Ελλάδα αλλά η κρίση και η ανεργία των τελευταίων ετών τους οδήγησε σε μαζική? μετανάστευση στην πατρίδα τους. Πουλάνε κι αυτοί όσο – όσο γκαρσονιέρες και δυάρια που αγόρασαν κατά κύριο λόγο στις φτωχές συνοικίες της Αθήνας.

«ΠΝΙΓΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ»
Και νεόδμητα κάτω του κόστους

Η μεγάλη κρίση στην κτηματαγορά έφερε χιλιάδες άδεια διαμερίσματα και μεγάλη υποχώρηση των τιμών. Στην πλήρη κατάρρευση συνέτεινε και η δραματική αύξηση της φορολογίας η οποία έχει οκταπλασιαστεί από το 2009 και μετά.

Με την επιβολή του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ και του μόνιμου φόρου που έρχεται από το 2014, κανείς δεν θέλει να είναι πλέον ιδιοκτήτης σπιτιών που μένουν κλειστά και δεν προσφέρουν εισόδημα. Υπενθυμίζεται ότι στην τσιμπίδα του νέου φόρου πιάνονται και όσα διαμερίσματα δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Όμως, το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι η φορολόγηση γίνεται επί ανύπαρκτων αντικειμενικών αξιών.

Τα σπίτια που πωλούνται 5 και 10 χιλιάδες ευρώ έχουν μεγαλύτερη αξία για την εφορία και ο ιδιοκτήτης θα φορολογείται εσαεί για μια ανύπαρκτη περιουσία που δεν ενοικιάζεται και δεν πωλείται. Κι αν για πολλούς φαίνονται… ακραίες οι χαμηλές τιμές των σπιτιών, σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται πλέον και στα καινούργια.

Υπάρχουν περιοχές στην Αττική ή την επαρχία όπου η τιμή πώλησης ξεκινά κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ. Μάλιστα, πολλοί εργολάβοι οικοδομών, επισημαίνουν ότι αναγκάζονται να πωλούν ακόμη και κάτω από το κόστος το οποίο προσδιορίζουν, μαζί με την αξία του οικοπέδου στα 1.000 με 1.200 ευρώ/τ.μ.

Βασίλης Σ. Κανέλλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.