Στις 8 Δεκεμβρίου του 2008 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο Χανιώτης επιχειρηματίας και έμπορος Γιώργος Μαλινάκης αφήνοντας πίσω του μια αμύθητη περιουσία με «κληρονόμους» την κοινωνία των Χανίων.

Ο αείμνηστος Μαλινάκης, μέσα από τη διαθήκη του, διέθετε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του (βλ παρακάτω βιογραφία και ιστορικό), η οποία σήμερα αγγίζει τα 4,2 εκ. ευρώ στο Νοσοκομείο Χανίων για την ανέγερση Ψυχιατρικής Πτέρυγας.

Το μόνο που ζητούσε είναι να τεθεί στην κύρια είσοδο της πτέρυγας που θα ανεγερθεί μια πλάκα στην οποία να αναφέρεται: «Δωρεά Γεωργίου Γεωργίου Μαλινάκη, εις μνήμη των γονεών του Γεωργίου και Αλεξάνδρας.

Και φυσικά να τηρηθεί η διαθήκη με σχολαστικότητα αλλιώς το κληροδότημα θα δοθεί στον Ερυθρό Σταυρό.

Ωστόσο, η ασύλληπτη δωρεά με καταθέσεις ύψους περίπου 3,7 εκ. δολλαρίων, χρυσές λίρες Αγγλίας, ακίνητα σε Χανιά και Αθήνα, παραμένει μέχρι και σήμερα αναξιοποίητη.

Ένας νόμος του 1939(!), η χαρακτηριστική ολιγωρία του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και τραγελαφικά περιστατικά όπως το χάσιμο φακέλων οι οποίοι είχαν αποσταλεί από την Επιτροπή Εκτέλεσης της Διαθήκης στο Υπουργείο, «δέσμευαν» εκατομμύρια ευρώ την ώρα που η κοινωνία «σφαδάζει» από την κρίση.

Πέντε χρόνια μετά, και ενώ τα 4,2 εκ. ευρώ “λιμνάζουν” εξαιτίας της γραφειοκρατίας, η περιβόητη διαθήκη «ανοίγει» και πάλι.

Αυτή τη φορά το δρόμο προς την υλοποίηση της τελευταίας επιθυμίας του Γ. Μαλινάκη.

Αναλαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr ο φάκελος με την υπόθεση του κληροδοτήματος έχει αποσταλεί από τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία πλέον αναλαμβάνει και τη διαχείρισή του, ενώ ταυτόχρονα οι δαπάνες για την εκτέλεση του έργου που χρονολογούνται από το 2009, επιτέλους εγκρίθηκαν, επιτρέποντας πλέον, η διαδικασία για την αξιοποίηση της διαθήκης να συνεχιστεί με ταχύτατους ρυθμούς.

Η πρώτη εξέλιξη, αποτέλεσμα της κατάργησης του νόμου του 1939, είναι πολύ σημαντική όπως σημειώνει ο κ. Ανδρέας Μπαϊλάκης, σύμβουλος επί των οικονομικών θεμάτων της Επιτροπής Εκτέλεσης της Διαθήκης, καθώς πλέον όλες οι εγκρίσεις και ο έλεγχος θα γίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Γ.Γ κ. Δεικτάκη, στον οποίο ήδη έχει σταλεί ο φάκελος.

Έτσι η όλη διαχείριση θα είναι αποτελεσματικότερη επιταχύνοντας τις διαδικασίες, χωρίς τη διαμεσολάβηση του κεντρικού κράτους.

Η δεύτερη εξέλιξη «λύνει» τα χέρια της Επιτροπής καθώς χωρίς την έγκριση των δαπανών των τελευταίων 4 ετών, για να καλυφθούν τα αναγκαία έξοδα προς διασφάλιση της περιουσίας και τα αναγκαία έξοδα για την υλοποίηση της βούλησης του διαθέτη η Επιτροπή δεν μπορούσε να προχωρήσει ούτε στα στοιχειώδη, όπως το άνοιγμα της θυρίδας σε Τράπεζα της Αθήνας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκτέλεσης της Διαθήκης Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ανέφερε ότι από την πλευρά της η Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε μέσα στον Οκτώβρη, έχει κάνει όλες τις ενέργειες που ζητήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται ο φάκελος να σταλεί στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας για να προκηρυχτεί το έργο.

«Το έχουμε πάρει πατριωτικά, το ενδιαφέρον όλων μας είναι να υλοποιηθεί η διαθήκη» δήλωσε ο Σεβασμιότατος αναφερόμενος στον τελευταίο και σημαντικότατο όρο της διαθήκης που αναφέρει ότι σε περίπτωση που το Νοσοκομείο Χανίων με ακρίβεια και σχολαστικότητα δεν εφαρμόσει τους όρους της διαθήκης, αυτή ανακαλείται και όλα τα κινητά και τα ακίνητα του Γεωργίου Μαλινάκη περιέρχονται στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Ποιος ήταν ο Γ. Μαλινάκης

Ο Γιώργος Μαλινάκης, γεννήθηκε στα Χανιά το 1925 γιος του παλαιού εμπόρου των Χανίων Γεωργίου Μαλινάκη και της Αλεξάνδρας Σγουρού

Μαζί με τον αδελφό του Γιάννη σε νεαρή ηλικία, συνέχισαν τις επιχειρήσεις του πατέρα τους στο εμπόριο ειδών αλιείας. Το 1953 περίπου, τα δύο αδέλφια επέκτειναν τις εργασίες τους στον Πειραιά και τη διαχείριση του εκεί καταστήματος, την ανέλαβε ο Γεώργιος. Πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του έως τη συνταξιοδότησή του προς το τέλος της δεκαετίας του 1980 στην Αθήνα.

Τον τόπο καταγωγής του τα Χανιά δεν τον ξέχασε ποτέ και τον επισκεπτόνταν σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατά τα οποία ερχόνταν σε επικοινωνία με τους συγγενείς του. Μετά τη συνταξιοδότησή του οι επισκέψεις του στα Χανιά αυξήθηκαν.

Δεν απέκτησε δική του οικογένεια, η ζωή του ήταν λιτή ενώ όταν έφτασε σε ηλικία που απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας οικογένειας, άρχισε να σκέπτεται ότι έπρεπε κάτι να προσφέρει στον τόπο που γεννήθηκε στα Χανιά, για να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη των γονέων του αλλά και να τιμήσει και τους συγγενείς του στα Χανιά.

Αποφάσισε τελικά, μετά από πολλή σκέψη, να αφήσει όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του στο Νοσοκομείο Χανίων προκειμένου να ανεγερθεί μια πτέρυγα ψυχιατρικής κλινικής. Στην απόφασή του αυτή κατέληξε όπως εκμυστηρεύτηκε σε πρόσωπο της εμπιστοσύνης του, διότι η πάθηση των ψυχικά ασθενών ατόμων είναι χρόνια, δεν θεραπεύεται άμεσα, για αυτό χρειάζονται μακροχρόνια και περισσότερα φροντίδα.

Διόρισε δε και Επιτροπή Εκτελεστών Διαθήκης η οποία και θα υλοποιήσει την επιθυμία του. Ακόμη στη διαθήκη δεν λησμόνησε τους γονείς του και ορίζει να τεθεί στην κύρια είσοδο της πτέρυγας που θα ανεγερθεί μια πλάκα στην οποία να αναφέρεται: «Δωρεά Γεωργίου Γεωργίου Μαλινάκη, εις μνήμη των γονεών του Γεωργίου και Αλεξάνδρας.

Επιθυμία του επίσης ήταν να διατεθεί ποσό για αγορά ενός τάφου στο Νεκροταφείο Αργουλιδέ Ακρωτηρίου.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του. Και ας γίνει επιτέλους πράξη η επιθυμία του

Ελένη Ζουμαδάκη
zoumadaki@flashnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.