131.000 περίπου νέα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό του AIDS, τον HIV, αριθμώνται στην Ευρώπη και σε γειτονικές της χώρες το 2012, σε ένα ποσοστό αυξημένο κατά 8% σε σχέση με το 2011, ενώ ανησυχητική είναι η αντιστροφή της πρόσφατης τάσης μείωσης των κρουσμάτων της νόσου που είχε παρατηρηθεί στη Δύση, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ευρωπαϊκό παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών.

Η έκθεση καταδεικνύει μία σταθερή αύξηση των νέων κρουσμάτων του HIV κατά τον περασμένο χρόνο, αλλά η πλειονότητα των κρουσμάτων καταγράφεται μακράν στην ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

“Ο υψηλός και αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων του AIDS στην ανατολική Ευρώπη είναι ενδεικτικός της μη έγκαιρης διάγνωσης του HIV, της περιορισμένης κάλυψης του κόστους θεραπείας και της αργοπορημένης έναρξης της σωτήριας για τη ζωή θεραπείας για τον HIV”, σημειώνουν από κοινού ο ΠΟΥ και το Κέντρο στην έκθεσή τους.

Σημειώνεται ότι περίπου 76.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον HIV καταγράφηκαν μόνο στη Ρωσία, αριθμός που αντιστοιχεί σε πάνω από τα μισά κρούσματα στην περιοχή.

Πάντως, τα κρούσματα του AIDS μειώνονται σταθερά στη δυτική Ευρώπη -μειώθηκαν κατά 48% από το 2006 ως το 2012- στην ανατολική που ανήκει στη λίστα των χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ- η οποία περιλαμβάνει πολλές ασιατικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες- ο αριθμός των νεοδιαγνωσθέντων με AIDS αυξήθηκε κατά 113%.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών αφορούν στο ότι η αύξηση συνδέεται στενά με την έλλειψη προληπτικών μέτρων από άτομα που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τις αποστειρωμένες βελόνες και σύριγγες για τους τοξικομανείς, τη διανομή δωρεάν προφυλακτικών και την εύκολη πρόσβαση σε εξετάσεις για τον HIV για τους εργαζόμενους στην βιομηχανία του πορνό και τις ιερόδουλες και για τους άνδρες ομοφυλόφιλους, καθώς και την έγκαιρη πρόσβαση στη θεραπεία με φάρμακα κατά του AIDS (αντιρετροϊκά φάρμακα) για όσους είναι οροθετικοί.

Σημειώνεται ότι η Σουζάνα Τζακάμπ, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη, τόνισε ότι η έγκαιρη εξασφάλιση των φαρμάκων κατά του AIDS για τους οροθετικούς θα τους επιτρέψει να ζήσουν περισσότερα χρόνια μία υγιέστερη ζωή και θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού σε άλλους. “Παρότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος της επιδημίας του HIV στην Ευρώπη, ο στόχος μας να περιορίσουμε την εξάπλωση του HIV μέχρι το 2015 εξακολουθεί να είναι εφικτός σε πολλές χώρες”, υπογράμμισε η ίδια.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.