ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΚΑΤΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ…

Η Δ. Βανδή εκμυστηρεύτηκε σε κοντινούς της φίλους ότι η ηθική της και τα πιστεύω της δεν της επέτρεπαν να συνεργαστεί με τον Ν. Σφακιανάκη, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του.

Η απόφασή της να διακόψει τη συνεργασία της με τον Νότη Σφακιανάκη, λίγες ημέρες πριν από την πρεμιέρα τους, δηλώνοντας ξεκάθαρα την αντίθεσή της στις νέες δηλώσεις του τραγουδιστή υπέρ της Χρυσής Αυγής, ήταν αναμφισβήτητα μια πράξη θάρρους με την οποία κέρδισε την εκτίμηση ακόμη και εκείνων που δεν ανήκουν στο κοινό της.

Ολα ξεκίνησαν το βράδυ το Πέμπτης, στην Αθηναΐδα όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την απονομή πολυπλατινένιου δίσκου στον Νότη Σφακιανάκη. Η Δέσποινα Βανδή έδωσε το «παρών» για να τιμήσει τον τραγουδιστή με τον οποίο σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 7 Δεκεμβρίου, θα έκανε πρεμιέρα σε γνωστό νυχτερινό κέντρο. Ηταν μια τυπική παρουσία και τίποτα δεν προμήνυε αυτό που επρόκειτο να συμβεί.

Ο Νότης Σφακιανάκης όμως, ο οποίος έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν πως μιλάει χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες των δηλώσεών του, δεν έχασε την ευκαιρία να πλέξει το εγκώμιο της Χρυσής Αυγής. Στο περιθώριο της εκδήλωσης, μόλις βρέθηκε μπροστά στις κάμερες έσπευσε να… ξεκαθαρίσει ότι «οι χρυσαυγίτες δεν είναι φασίστες» και πως «επιβάλλεται να στηρίξετε τη Χρυσή Αυγή, διότι αυτή αν μη τι άλλο έχει μέσα και την αυγή, οι άλλοι έχουν μόνο το σκότος. Αν κάποιο κόμμα θα μπορούσε να κυβερνήσει σωστά την Ελλάδα, αυτό θα ήταν η Χρυσή Αυγή».

Αποχώρησε διακριτικά
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», εκείνη την ώρα η Δέσποινα Βανδή βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής και άκουσε μερικές μόνον από τις δηλώσεις, οι οποίες ωστόσο ήταν αρκετές για να πάρει την απόφαση και να αποχωρήσει διακριτικά. Ηδη η δημοφιλής τραγουδίστρια έκανε αρνητικές σκέψεις για τη συνεργασία της με τον Σφακιανάκη, όμως έπρεπε να περιμένει μέχρι το πρωί της Παρασκευής για να πάρει τη μεγάλη απόφαση: Μόλις πληροφορήθηκε το σύνολο των δηλώσεων του συναδέλφου της, οι οποίες έκαναν τον γύρο των ΜΜΕ, ένιωσε πως της ήταν αδύνατο να συνεργαστεί με έναν άνθρωπο ο οποίος διακηρύσσει με υπερηφάνεια τέτοιες απόψεις. Μέσα της όλα ήταν πλέον ξεκάθαρα. Δεν μπορούσε να το κάνει αυτό. Δεν της το επέτρεπαν η αξιοπρέπεια, η ηθική της, τα πιστεύω της, η ιστορία της οικογένειάς της, όπως εκμυστηρεύτηκε σε κοντινούς της ανθρώπους.

Φυσικά και δεν ήταν για εκείνη εύκολη η απόφαση να τινάξει στον αέρα μια πολυδιαφημισμένη συνεργασία η οποία θα της απέφερε πολλά κέρδη. Ωστόσο, η ίδια δεν υπολόγισε ούτε το οικονομικό κόστος ούτε το γεγονός, ότι κατά πάσα πιθανότητα, θα αναγκαστεί να μη δουλέψει τη φετινή σεζόν, καθώς όλα τα σχήματα είναι πλέον κλεισμένα.

Το μόνο που την απασχόλησε και την έκανε να καθυστερήσει λίγες ώρες την επίσημη ανακοίνωση της αποχώρησής της ήταν το γεγονός ότι με αυτή της την απόφαση θα έθετε σε κίνδυνο τη δουλειά πολλών ανθρώπων, καθώς και το ότι η ίδια θα αθετούσε τη συμφωνία που είχε κάνει με τον επιχειρηματία του νυχτερινού κέντρου. Τα ζύγισε όλα, τα συζήτησε με τους ανθρώπους του στενού της περιβάλλοντος και το απόγευμα κοινοποίησε, στην προσωπική σελίδα στο Facebook, την απόφασή της και τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή: «Τον Νότη τον συνάντησα για πρώτη φορά πριν 16 χρόνια. Από τότε κατάλαβα πως ήταν ένας άνθρωπος ιδιαίτερος, όπως και αν ακούγεται και μεταφράζεται αυτό, ξεχωριστός ως καλλιτέχνης και με συνέπεια ωστόσο ως προς και τα δύο, όλον αυτό τον καιρό. Ακραίος και ανατρεπτικός σε αξίες και πιστεύω. Δικαίωμα του κάθε ελεύθερου ανθρώπου σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα να λέει τη γνώμη του και να την υποστηρίζει. Διαφωνούσα κατά καιρούς σε πολλά από αυτά που έλεγε, άλλοτε συμφωνούσα, όσο εξτρεμιστικά και αν εκφραζόταν (Νότης είναι αυτός). Παρά τη διαφορετική άποψη που έχουμε γενικότερα στις σχέσεις, στη ζωή και τη δημοκρατία, θεωρούσα ότι καλλιτεχνικά θα μπορούσαμε να συνυπάρξουμε σε μια μουσική σκηνή. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι τα πράγματα που μας χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά που μας ενώνουν. Αποχωρώ με λύπη. Και κάτι τελευταίο: Εμένα οι γονείς μου ήταν μετανάστες… Αυτό».

Λίγο πριν την ανάρτηση της ανακοίνωσης, η Δέσποινα Βανδή ενημέρωσε τον Νότη Σφακιανάκη για την απόφασή της στέλνοντάς του ένα μακρύ μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο. Και αυτό, όπως λένε οι φίλοι της, το έκανε όχι επειδή δεν είχε το θάρρος να του μιλήσει αλλά γιατί μία ακόμη από τις πολλές ιδιαιτερότητες του τραγουδιστή είναι πως δεν του αρέσει να μιλάει στα τηλέφωνα αλλά προτιμά να επικοινωνεί μέσω γραπτών μηνυμάτων…

ΑΠΟ ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ
«Φαρμάκι» για τον Νότη στα social media

Φωτιά στο Διαδίκτυο άναψε, αμέσως μετά τη διάλυση του σχήματος Βανδή-Σφακιανάκη. Τα tweets και τα σχόλια στο Facebook παροιμιώδη και φυσικά στην πλειονότητά τους έδιναν πολλούς πόντους στη Δέσποινα Βανδή, που σήκωσε παντιέρα στον Νότη. Ανώνυμοι και επώνυμοι οργίασαν… Εδωσαν μπράβο στη Δέσποινα, κατακεραύνωσαν τον Νότη και παράφρασαν με χιούμορ τα τραγούδια τους: «Μπράβο Δέσποινα», έγραψε ο Γιώργος Καπουτζίδης, η Ντορέτα Παπαδημητρίου, ο Τόνι Μαυρίδης από τους πρώτους, ενώ ακολούθησαν και πολλοί άλλοι. «Μέσα στις πίστες η Δέσποινα Βανδή ξεφτίλισε τον Νότη και τους νεοναζί», «Μήπως είμαι τρελός μήπως τα’ χω χαμένα που ακόμη πιστεύω… στους εξωγήινους κ τη ΧΑ πως θα σώσει έμενα», «Η αυγή που μαχαιρώνει στους δρόμους μετανάστες δεν αντέχει και νόμους, μακριά της η ζωή μου είναι άδεια φοβισμένος ναζί στα σκοτάδια», «το ‘ριξες και πάλι απόψε το φασιστάκι σου» ή «τη θέση της Βανδή στο μπουζουκοσχήμα θα πάρει ο Γαϊτάνος».

Παράδειγμα προς μίμηση
«… Ας ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά της, είναι επιτακτική η ανάγκη να τραβηχτεί, αμετάκλητη, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ υπεύθυνων και λογικών δημοσίων προσώπων και αδικαιολόγητων φερέφωνων επικίνδυνων ιδεολογιών», λέει ο Παναγιώτης Χατζηστεφάνου. «Δεν με εκφράζει καλλιτεχνικά η Δέσποινα Βανδή, αλλά μαγκιά, μεγάλη μαγκιά από γυναίκα και σε τέτοιους δύσκολους καιρούς. Και μάλιστα εκφράστηκε όσο πιο δημόσια γίνεται, στο FB», τουιτάρει έτερος.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ, ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.