Πού και πώς βρέθηκε το οπλοστάσιο, πώς το συνδέουν και γιατί πονοκεφαλιάζει η Αντιτρομοκρατική

Τα μυστικά της Πάρνηθας ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ.

«Μυστικές επιχειρήσεις» του εγχώριου αντάρτικου πόλης στην Πάρνηθα προβληματίζουν την ΕΛ.ΑΣ. Η ανεύρεση ενός θαμμένου οπλοστασίου στην περιοχή του Αγίου Μερκουρίου προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στις αρχές Ασφαλείας καθώς πιστεύουν ότι υπάρχουν «συνεχείς προπαρασκευαστικές ενέργειες για ένοπλες επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς». Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας βρίσκονται διαρκώς μπροστά σε έναν κύκλο ανεύρεσης όπλων αλλά και διάπραξης ληστειών από ομάδες επαναστατικής βίας που έχουν στόχο τη μεγάλη επάνοδο με κύριο στόχο την ΕΛ.AΣ.

«Το Βήμα» εντόπισε τον χώρο όπου έκρυψαν τέσσερα Καλάσνικοφ, δέκα χειροβομβίδες και δεκάδες σφαίρες σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τις ταβέρνες του Αγίου Μερκουρίου και σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τη στροφή του περιφερειακού δρόμου. Προ τουλάχιστον έξι-επτά εβδομάδων η ΕΛ.ΑΣ. είχε ενημερωθεί από ένα άτομο που περιδιάβαζε την περιοχή για κινήσεις υπόπτων που μετέφεραν «κουτιά» στην περιοχή του δάσους. Στην περιοχή αυτή μάλιστα, όπως ειπώθηκε, υπήρχε και περίεργη κινητικότητα.

Καρτέρι μετά την πληροφορία
Η πληροφορία αυτή θεωρήθηκε ιδιαίτερα αξιόπιστη. Αφού οι αστυνομικοί εντόπισαν το σημείο, έστησαν «καρτέρι» μήπως εμφανιζόταν κάποιος από τους κατόχους-μεταφορείς του οπλισμού. Η πολυήμερη επιτήρηση του χώρου όμως δεν απέδωσε οτιδήποτε και έτσι προ τριημέρου η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τον εντοπισμό των ευρημάτων, χάνοντας παράλληλα το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Η «αποκάλυψη» του οπλοστασίου συνδυάστηκε με άλλες πληροφορίες που είχαν οι διωκτικές αρχές για επικείμενο χτύπημα εναντίον αστυνομικών από ομάδες αντάρτικου πόλης.

Ωστόσο το γεγονός ότι το εύρημα ήταν «προγενέστερο» οδηγεί στο συμπέρασμα πως τα θαμμένα όπλα της Πάρνηθας ήταν ένας από τους λόγους – μαζί με τις διαπιστώσεις για τις ληστείες τραπεζών από τον αντάρτη πόλης Νίκο Μαζιώτη – του συναγερμού που είχε σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. και προ της αιματηρής επίθεσης εναντίον μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.

Οι εκδοχές για το «αμπαλάζ»
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαναν ότι εξετάζουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση του θαμμένου οπλοστασίου. Οπως σημειώνουν, «το αμπαλάζ των όπλων και ο τρόπος συντήρησής τους είναι δείγμα ενεργειών από αντάρτες πόλης. Οφείλουμε όμως να πούμε ότι ο τρόπος αποθήκευσής τους δεν είναι όμοιος με τα όπλα που είχαν βρεθεί θαμμένα πριν από έναν χρόνο στην Πολυτεχνειούπολη, όπου μάλιστα δεν είχε βρεθεί και Καλάσνικοφ. Εκείνο που εξετάζουμε σοβαρά είναι τα όπλα αυτά να σχετίζονται με ενέργειες ενός 35χρονου αντιεξουσιαστή, στο νοικιασμένο ΙΧ του οποίου είχε βρεθεί την άνοιξη παρόμοιος οπλισμός. Τότε στο αυτοκίνητό του είχαν βρεθεί δύο σακίδια πλάτης που περιείχαν δύο Καλάσνικοφ με κομμένα κοντάκια, τέσσερις χειροβομβίδες αμυντικού τύπου, τρεις γεμιστήρες και περίπου 800 σφαίρες».

Για τον 35χρονο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν διατυπώσει την άποψη ότι είναι τροφοδότης με όπλα ενόπλων οργανώσεων. Επιπλέον οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι Καλάσνικοφ και χειροβομβίδες είχαν βρεθεί στην κατοχή πολλών οργανώσεων όπως η «Συνωμοσία  Πυρήνων της Φωτιάς», η «Σέχτα Επαναστατών», ο «Επαναστατικός Αγώνας», η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» που χτύπησε στις αρχές Ιανουαρίου 2013 τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού αλλά και η ένοπλη ομάδα που γάζωσε με τέτοιου είδους πολεμικά όπλα το Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής τον Οκτώβριο του 2009.

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.