Το κείμενο συντάχθηκε από τον Γέρο του Μοριά στις 15 Ιουνίου 1822

Στο σφυρί η επιστολή του Κολοκοτρώνη με τη φράση «φωτιά και τσεκούρι»Σε δημοπρασία βγαίνει αύριο από τον οίκο δημοπρασιών Πέτρος Βέργος η ιστορική επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη με την φράση «φωτιά και τσεκούρι».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η «άγνωστη» έως σήμερα επιστολή του Γέρου του Μοριά αποδεικνύει πως η απειλητική φράση που έχει πάρει μυθικές διαστάσεις στα χρόνια της νεότερης Ελλάδας, γράφτηκε για πρώτη φορά τέσσερα χρόνια νωρίτερα από όσο νομίζαμε.

Το συγκεκριμένο κείμενο συντάχθηκε από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στις 15 Ιουνίου 1822 και, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του οίκου δημοπρασιών, με αυτή τη φράση προσπάθησε να επιστρατεύσει τον κόσμο να βοηθήσει στην πολιορκία της Πάτρας.

Η τιμή του ιστορικού εγγράφου εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει πολύ τα 4.000 ευρώ, λόγω της κρίσης, ενώ παλαιότερα εκτιμάται ότι μπορεί να έφθανε και τα 8.000 ευρώ. Κατά 500 ευρώ χαμηλότερη είναι η τιμή εκκίνησης της δεύτερης επιστολής του Θόδωρου Κολοκοτρώνη με την οποία δίνει οδηγίες για μελλοντικές κινήσεις.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη:

«Εις Ελόγου Σας χωρία της Λιοδώρας, όλα από Ζάτουνα έως Ασπρα Οσπήτια. Ευθύς όπου λάβετε το παρόν μου να ακούσετε την φωνήν του γενναιοτάτου χιλιάρχου Δημητράκη Πλαπούτα, τον οποίον διορίζω με πληρεξουσιότητα να πάρη τα άρματα σας και όλοι μαζύ να ελθήτε το ογληγορώτερον κατά το χρέος σας.

Του έδωσα άδεια δια εκείνους από εσάς όπου δεν θελήσουν να θύση και να απολέση με φωτιά και τζεκούρι, οι δε λοιποί είσθε εις την αγάπην μου και κάμνετε το χρέος σας με προυθυμίαν, και ελπίζω ότι θ’ ακολουθήσετε χωρίς δυσκολίας. Ακολουθήσατε λοιπόν καθώς σας γράφω και ακολουθήσατε τον Καπιτάν Δημητράκη να προφθάσετε το ογληγορώτερον.

15 Ιουνίου 1822, Σαραβάλι εκ της πολιορκίας Πατρών,

Ο στρατηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης».

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.