Σε διαθεσιμότητα 12.500 υπάλληλοι τους πρώτους μήνες του 2014 – Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

 

Αιφνίδιος θάνατος απειλεί Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου - Εκλεισε το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας

Θετικά εξελίχθηκε η συζήτηση της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, καθώς ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε το «πράσινο φως» για τα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι δανειστές της χώρας ως προς την τρέχουσα περίοδο αξιολόγησης.

Οι κκ Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αναγνώρισαν την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, την αξιολόγηση δομών και τα σχέδια στελέχωσης 400.000 υπαλλήλων σε υπουργεία και φορείς του δημοσίου, ενώ δεν υπήρξε και πρόβλημα με τις 2.730 απολύσεις (2.000 από το κλείσιμο της ΕΡΤ, 500 λόγω προβλημάτων υγείας και 230 «επίορκων»).

 

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του, τους ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας θα ολοκληρωθεί -εκ των πραγμάτων- με μία μικρή καθυστέρηση, τους πρώτους μήνες του 2014, αφού τους ανέλυσε τον προγραμματισμό του. Όπως έχει γίνει γνωστό, η διαθεσιμότητα για 12.500 υπαλλήλους θα προέλθει από την Υγεία, τους ΟΤΑ (η τρόικα συμφώνησε για την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα) και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του υπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τρόικα ανέφεραν ότι το ζήτημα της διαθεσιμότητας και των αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο δεν αποτελούν πλέον «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις των πιστωτών με την Ελλάδα.
Το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας (Δεκεμβρίου 2013) που αφορά 12.500 εργαζομένους θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2014. Ως προς τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων του δεύτερου κύματος θα προκύψει από ΕΟΠΥΥ, από ΟΤΑ και από άλλους φορείς που δεν έχουν μέχρι τώρα αξιολογηθεί.
Η Τρόικα ενημερώθηκε για την εθελοντική κινητικότητα στους Δήμους (ενδοδημοτική και διαδημοτική μετακίνηση) από την πορεία της οποίας θα εξαρτηθεί , όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, το εάν θα υπάρξει και υποχρεωτική κινητικότητα – διαθεσιμότητα στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών η Τρόικα άνοιξε για πρώτη φορά το ζήτημα των συμβασιούχων που παραμένουν στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις (προσωρινές διαταγές), ζητώντας από το υπουργείο να δώσει στοιχεία γι αυτούς. Από την πλευρά του υπουργείου επισημαίνεται ότι θα επανέλθουν στο θέμα όταν θα έχουν συγκεκριμένους αριθμούς, με δεδομένο ότι συγκεντρώνονται με βάση τις τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων.

Παραμένει το χρονοδιάγραμμα για 4.000 απολύσεις ως το τέλος του 2013 και 11.000 το 2014
Όσον αφορά τις 4.000 απολύσεις εντός του έτους αρμόδιοι του υπουργείου εξηγούν ότι θα προσμετρηθούν σε αυτές οι 2.000 απολύσεις από την ΕΡΤ, ενώ για να συμπληρωθεί ο αριθμός έχουν ζητήσει να προσμετρηθούν και οι απολύσεις, εφόσον γίνουν, από την αμυντική βιομηχανία ΕΑΣ , ΕΛΒΟ. Θα υπάρξει και αξιολόγηση για το προσωπικό των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου με σκοπό τον περιορισμό του μεγέθους τους.
Ως προς τα Νομικά Πρόσωπα ήδη τα υπουργεία τα οποία εποπτεύουν τέτοιους φορείς προχωρούν σε αξιολόγηση και προτάσεις για την τύχη τους. Σύμφωνα με το επιτελείο του υπουργείου δεν υπάρχει ζήτημα «ξαφνικού θανάτου» για μεγάλα νομικά πρόσωπα, ενδεχόμενο που δεν αποκλείσουν «για μικρά και μεσαία».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο της συμφωνίας προβλέπει και τον «ξαφνικό θάνατο» ενός μικρού ή μεσαίου δημόσιου φορέα, κατά τα πρότυπα της ΕΡΤ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο πρώτος φορέας που θα κλείσει θα είναι το Εθνικό Ταμείο Οδοποιίας έπειτα από συμφωνία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείου Μεταφορών.

Ο ξαφνικός θάνατος του Ταμείου Οδοποιίας είχε ουσιαστικά προαγγελθεί από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όταν πριν από λίγες εβδομάδες «ξήλωσε» το ΔΣ μετά το πόρισμα Ρακιντζή για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και προανήγγειλε την εκκαθάριση του οργανισμού.

Επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το ζήτημα των πρωτοβουλιών του υπουργείου για τη διαχείριση του προσωπικού στο Δημόσιο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις αλλαγές που αφορούν τον τρόπο επιλογής και ανέλιξης των διευθυντικών στελεχών.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Ο ξαφνικός θάνατος δημόσιου φορέα, η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, η φοροεπιδρομή που οδηγεί σε δήμευση της ακίνητης περιουσίας, οι νέες απολύσεις και η περαιτέρω μείωση των δημοσίων επενδύσεων, είναι τα «επιτεύγματα» της «δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα» είναι το σχόλιο των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

«Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει τάχιστα και, όσο πιο γρήγορα ανατραπεί, τόσο το καλύτερο για τον τόπο και το λαό μας» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: δεν μπορεί να σκεπαστεί η τραγική πραγματικότητα

«Οι υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και οι υπερήφανες κραυγές πως δεν θα υπάρξουν νέα μετρά καταλήγουν σε ένα νέο ξαφνικό θάνατο δημόσιου φορέα για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών για νέες απολύσεις» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

«Την ίδια στιγμή, δρομολογείται η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, ενώ η νέα φορολογία για τα ακίνητα αποτελεί την μεγαλύτερη φοροεπιδρομή που έχει γνωρίσει η ελληνική κοινωνία, καθώς οδηγεί στη δήμευση της ακίνητης περιουσίας για ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών μας.»

» Το αδιέξοδο των μνημονιακών πολιτικών, η διάλυση της οικονομίας και η κοινωνική ισοπέδωση έχουν αναδειχτεί σε όλες τους τις διαστάσεις και καμιά πλέον επικοινωνιακή προσπάθεια εκ μέρους της αδύναμης και πολιτικά απονομιμοποιημένης κυβέρνησης δεν μπορεί να σκεπάσει την τραγική πραγματικότητα» επισημαίνει.

«Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει τάχιστα και, όσο πιο γρήγορα ανατραπεί, τόσο το καλύτερο για τον τόπο και το λαό μας» καταλήγει το σχόλιο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΑΝ.ΕΛ: Αποτυχημένο το έργο της δήθεν διαπραγμάτευσης

«Ενώ ο κυβερνητικός περιφερόμενος θίασος συνεχίζει να παίζει το αποτυχημένο έργο της δήθεν αντίστασης στην τρόικα, την ίδια στιγμή προχωρά σε ξεπάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, σε φοροληστρικό ρεσάλτο στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων που κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τα σπίτια τους και σε λουκέτα στις ΔΕΚΟ, αυξάνοντας τις στρατιές των ανέργων», σχολιάζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.

ΔΗΜΑΡ: η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη θέση της

«Η κυβέρνηση λαθεμένα προσήλθε στις διαπραγματεύσεις έχοντας εγκαταλείψει την επί ένα μήνα διακηρυσσόμενη άποψή της για δημοσιονομικό κενό 500 εκατ. ευρώ» σχολιάζει η ΔΗΜΑΡ.

«Απέναντι στις γιγαντωμένες απαιτήσεις της τρόικας για όλα τα προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση οφείλει να αποκρούσει τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, να προστατεύσει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, να αποτρέψει την εκ νέου επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας, και να απορρίψει κάθε ιδέα για περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» τονίζει ακόμη.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.