Ολοκληρώθηκε στις 7.30 μ.μ. της Κυριακής η καθιερωμένη πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στα πλαίσια του εορτασμού της 40ής επετείου από την καταστολή της αντιδικτατορικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, η οποία άρχισε λίγο μετά τις 3.μ.μ.από την οδό Πατησίων, με συμμετοχή χιλιάδων πολιτών.

Τα αστυνομικά μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, με χιλιάδες αστυνομικούς ακροβολισμένους σε πολλά σημεία στο κέντρο της πόλης.

Λίγο μετά τις 4 μ.μ. η αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Μικροένταση σημειώθηκε όταν τα μέλη του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-1974, που κατά παράδοση συνοδεύουν την σημαία, έφτασαν στη γωνία Σταδίου και πλατείας Συντάγματος, όπου διμοιρία των ΜΑΤ είχε κλείσει την πρόσβαση προς το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και ζήτησαν να περάσουν.

Μετά από ολιγόλεπτη διαβούλευση επιτράπηκε η συνέχιση της πορείας τους προς τη Βουλή και στη συνέχεια από την Βασιλίσσης Σοφίας στην αμερικανική πρεσβεία.

Μπροστά από το κτήριο της πρεσβείας των ΗΠΑ πέρασε μεταξύ άλλων το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, χωρίς να υπάρξει ένταση και υπό δρακόντεια αστυνομική φρούρηση.

Διαδηλωτές έκαψαν μία σημαία της ναζιστικής Γερμανίας, με τον αγκυλωτό σταυρό, καθώς και μία σημαία του ΝΑΤΟ, έξω από το χώρο της πρεσβείας.

Η αστυνομία προχώρησε, πριν από την έναρξη της πορείας, σε προληπτικές προσαγωγές τουλάχιστον 99 ατόμων, από τις οποίες οι δύο μετετράπησαν σε συλλήψεις, με έναν εκ των δύο συλληφθέντων να φέρει σφεντόνα. Οι δύο συλληφθέντες θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα.

Προσήχθησαν επίσης και δύο διαδηλωτές οι οποίοι, στο ύψος της συμβολής της οδού Σταδίου με την πλατεία Συντάγματος, έβγαλαν όλα τους τα ενδύματα και στάθηκαν γυμνοί απέναντι από τις αστυνομικές δυνάμεις. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι πρόκειται για γάλλους υπηκόους.

Naftemporiki

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.