Τα επιδόματα δικαιούχων ισχύουν μόνο για προμήθειες της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου (15/10/2013-30/4/2014)

ΑΥΞΗΜΕΝΑ εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προβλέπονται τη φετινή περίοδο για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αφορά 580.000 νοικοκυριά.

 

Η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» δίνει απαντήσεις στις 25 πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το ύψος, τα κριτήρια και τον τρόπο που θα εισπράξετε το επίδομα θέρμανσης:

1 Ποιους αφορά το επίδομα θέρμανσης;

Ιδιοκτήτες, ενοικιαστές και όσους τους έχει παραχωρηθεί η κατοικία όπου διαμένουν και πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το επίδομα θέρμανσης αφορά αυστηρά την κατοικία που έχει δηλώσει ως πρώτη στη φορολογική του δήλωση ο δικαιούχος.

2 Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια;

Φέτος τα εισοδηματικά κριτήρια είναι αυξημένα για όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων κατά 5.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι και διαμορφώνονται ως εξής:

* 30.000 ευρώ για άγαμους.

* 43.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια.

* 46.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια με δύο παιδιά.

* 49.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά (προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο).

* 40.000 ευρώ για έγγαμους χωρίς παιδί.

* 43.000 ευρώ για έγγαμους με ένα παιδί.

* 46.000 ευρώ για έγγαμους με 2 παιδιά.

* 49.000 ευρώ για έγγαμους με τρία παιδιά (προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο).

3 Ποια είναι τα περιουσιακά κριτήρια για να λάβω το επίδομα θέρμανσης;

Τα περιουσιακά κριτήρια αφορούν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου, που φέτος αυξήθηκαν κατά 50.000 ευρώ για τους άγαμους και 100.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες, όπως και την κατοχή Ι.Χ. και διαμορφώνονται ως εξής:

** Αγαμος, συνολική ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

** Μονογονεϊκές οικογένειες, περιουσία έως 300.000 ευρώ.

** Εγγαμος, συνολική ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

** Το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων διευρύνεται μέχρι τα 3.000 κ.ε., έναντι των 2.000 κ.ε. που ίσχυε.

4 Ποια τέκνα θεωρούνται προστατευόμενα;

α) Τα ανήλικα άγαμα τέκνα.

β) Τα ενήλικα άγαμα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το 25 έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και εκείνα τα οποία παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης στο εσωτερικό.

γ) Τα άγαμα τέκνα εφόσον υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

δ) Τα τέκνα που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία.

5 Αν έχω δύο Ι.Χ με κυβισμό μικρότερο των 3.000 κ.ε., δικαιούμαι επιδόματος;

Ναι. Το περιουσιακό κριτήριο του αυτοκινήτου αφορά μόνο Ι.Χ. άνω των 3.000 κ.ε. το κάθε ένα.

6 Πώς θα μάθω αν είμαι δικαιούχος του επιδόματος;

Βάσει των εισοδηματικών και των περιουσιακών στοιχείων που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών είναι εύκολο να δούμε αν είμαστε δικαιούχοι του επιδόματος. Αλλιώς με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων στοιχείων στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και στην εφαρμογή του Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης, το σύστημα θα μας ενημερώσει αυτόματα αν είμαστε δικαιούχοι ή όχι.

7 Πώς υπολογίζεται το επίδομα θέρμανσης;

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού, την περιοχή όπου βρίσκεται και τα επιδοτούμενα λίτρα που αναλογούν στην περιοχή, ώστε να δώσει το επίδομα θέρμανσης.

8 Με ποιον τρόπο θα λάβω το επίδομα θέρμανσης;

Από τη στιγμή που θα υποβάλετε και εγκριθεί η αίτησή σας, μέσα στις επόμενες μέρες θα πιστωθεί προκαταβολικά το 25% του επιδόματος στον τραπεζικό λογαριασμό που συμπληρώσατε στην αίτηση. Το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος θα πιστωθεί στο λογαριασμό σας μετά την αγορά του πετρελαίου, με τη συμπλήρωση των στοιχείων του τιμολογίου αγοράς.

9 Η πίστωση του λογαριασμού μου δεν πραγματοποιείται λόγω ανενεργού ΙΒΑΝ που έχω δηλώσει. Πώς μπορώ να τον διορθώσω;

Θα προβείτε σε τροποποιητική αίτηση, στην οποία θα διορθώσετε τον ΙΒΑΝ.

10 Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω για να κάνω αίτηση Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης;

Με τους κωδικούς του TAXIS μπαίνετε στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και στη συνέχεια στις εφαρμογές:

α. Εφαρμογή Υποβολής/Τροποποίησης Αίτησης Ενταξης στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης.

β. Εφαρμογή Διαχειριστών – Εκπροσώπων για συμπλήρωση στοιχείων ενοίκων και χιλιοστών θέρμανσης.

11 Αν είμαι δικαιούχος επιδόματος θέρμανσης είμαι υποχρεωμένος να υποβάλω ο ίδιος την αίτηση;

Οχι, την αίτηση μπορεί να την υποβάλει ηλεκτρονικά οποιοσδήποτε γνωρίζει τους κωδικούς του δικαιούχου για να εισέλθει στη σελίδα της ΓΓΠΣ, και τα υπόλοιπα στοιχεία που ζητά η αίτηση.

12 Με τι κωδικούς εισέρχομαι στην Εφαρμογή Δικαιούχων του Επιδόματος πετρελαίου Θέρμανσης;

Οι πιστοποιημένοι χρήστες της ΓΓΠΣ συνδέονται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, ανεξάρτητα αν έχουν λάβει κλειδάριθμο ή όχι.

Οι χρήστες που δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιου εκ των τελευταίων 5 εκκαθαριστικών των Δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.

13 Δεν θυμάμαι τον κωδικό πρόσβασης στο TAXIS.

Θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασής σας μέσω των σχετικών διαδικασιών ανάκτησης κωδικού από το TAXIS.

14 Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης;

** Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος.

** Το ονοματεπώνυμο.

** Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) όπου ο αιτών επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού.

** Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας.

** Αν η κατοικία είναι ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη πρέπει να γνωρίζετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

** Ο όροφος.

** Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων.

** Η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία.

** Η υποχρέωση ή όχι υποβολής Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρο 61 ΚΦΕ) του αιτούντος.

** Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός σταθερού και κινητού τηλεφώνου).

** Ο ΑΦΜ του διαχειριστή της πολυκατοικίας ή της εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες διαχειριστή.

** Ο αριθμός παροχής κοινόχρηστου ρεύματος της ΔΕΗ.

** Τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο διαμέρισμα.

15 Ποια δυνατότητα δίνει στο χρήστη η εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/ Χιλιοστών Θέρμανσης μιας Πολυκατοικίας;

Με την εφαρμογή αυτή, ο διαχειριστής-εκπρόσωπος εισάγει τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά. Επίσης, ο διαχειριστής μπορεί να ενημερώνει τα στοιχεία σε περίπτωση αλλαγής ενοίκων (μετακομίσεις κ.λπ.) με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμής.

16 Είμαι διαχειριστής και μόλις εισάγω τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ρεύματος εμφανίζεται μήνυμα ότι δεν υπάρχει. Τι να κάνω;

Αν είστε βέβαιοι ότι εισαγάγατε σωστά τον αριθμό, αλλά δεν ανοίγει η σελίδα, τότε επικοινωνήστε με το call center της ΓΓΠΣ στο 210 4803131, ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα.

17 Είμαι διαχειριστής. Τι πρέπει να ζητήσω από τους κατοίκους της πολυκατοικίας μου για να συμπληρώσω την απαιτούμενη ηλεκτρονική φόρμα;

Για κάθε διαμέρισμα, θα χρειαστείτε τα παρακάτω στοιχεία:

α. Αριθμό Διαμερίσματος (προαιρετικά).

β. Ονοματεπώνυμο.

γ. Οροφο.

δ. Χιλιοστά συμμετοχής στις δαπάνες θέρμανσης.

18 Είμαι διαχειριστής και κάποια διαμερίσματα είναι μονίμως κλειστά. Πρέπει να δηλωθούν τα χιλιοστά τους στη Φόρμα Κατανομής Ενοίκων Πολυκατοικίας ή όχι;

Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας, για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της, είτε είναι ανοικτά, είτε είναι κλειστά.

19 Είμαι διαχειριστής, αλλά δεν έχουμε κοινόχρηστο μετρητή ΔΕΗ (ρολόι ΔΕΗ) στην πολυκατοικία. Ποιο ρολόι ΔΕΗ πρέπει να δηλώσω σαν κοινόχρηστο;

Δηλώστε το δικό σας (ως διαχειριστή/εκπροσώπου) ρολόι ΔΕΗ, ή εναλλακτικά συμφωνήστε σε ένα ρολόι (αρ. παροχής ΔΕΗ) που θα έχετε συμφωνήσει με όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας σας.

20 Είμαι νέος διαχειριστής και η πληρωμή των επιδομάτων των ενοίκων μας είναι σε εκκρεμότητα ενώ έχουμε αγοράσει πετρέλαιο, και η δήλωση των χιλιοστών θέρμανσης είναι σωστή και πλήρης (από τον προηγούμενο διαχειριστή). Τι ενέργειες πρέπει να κάνω για την εκκρεμότητά μας αυτή;

Τίποτα, από τη στιγμή που το πετρέλαιο το έχετε προμηθευτεί με τον προηγούμενο διαχειριστή. Το παραστατικό του πρατηριούχου πρέπει να αναγράφει τον αριθμό ΑΦΜ του διαχειριστή που έχει φτιάξει το προφίλ της πολυκατοικίας και δηλώνεται και από όλους τους ενοίκους. Επιβεβαιώστε την ορθή υποβολή των δικαιούχων.

21 Ο προμηθευτής πετρελαίου δεν μου έδωσε στοιχεία για να υποβάλω αίτηση χορήγησης επιδόματος. Τι κάνω;

Ο προμηθευτής πετρελαίου δεν δίνει κάτι που χρειάζεται για την υποβολή αίτησης. Κάθε αγορά πετρελαίου υποβάλλεται από τον προμηθευτή στη ΓΓΠΣ μαζί με τον ΑΦΜ σας (ή του διαχειριστή-εκπροσώπου, αν πρόκειται για πολυκατοικία) και τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ (ή τον κοινόχρηστο, αν πρόκειται για πολυκατοικία).

Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η ορθή αναγραφή των στοιχείων αυτών στα παραστατικά του προμηθευτή για να εξασφαλιστεί η ορθή υποβολή τους στη ΓΓΠΣ.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού παροχής της ΔΕΗ πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό του πρατηριούχου και στην αίτησή σας.

22 Εχουμε ήδη εφοδιαστεί με πετρέλαιο από τον περασμένο Απρίλιο (τιμολόγιο 03/04/2013 ) και έχουμε υποψηφίους δικαιούχους στην πολυκατοικία μας. Τι κάνουμε;

Τα επιδόματα δικαιούχων ισχύουν μόνο για προμήθειες της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου (15/10/2013-30/4/2014). Επίδομα θα δοθεί μόνο για τις προμήθειες αυτής της περιόδου.

23 Είμαστε μια διπλοκατοικία, όπου κάθε κατοικία έχει δικό της καυστήρα. Πρέπει να τη δηλώσουμε σαν πολυκατοικία ή ο κάθε ένοικος να κάνει αίτηση ως κάτοικος μονοκατοικίας;

Θα κάνετε χωριστή αίτηση ως κάτοικοι μονοκατοικίας, με την προϋπόθεση ότι θα παραλάβετε πετρέλαιο με διαφορετικά παραστατικά αγοράς.

24 Είμαστε ένα κτήριο με 4 κατοικίες, όπου οι κατοικίες ανά δύο έχουν κοινό καυστήρα. Πώς πρέπει να δηλώσουμε το κτήριο;

Για κάθε ζευγάρι κατοικιών με κοινό καυστήρα θα οριστεί ένας εκπρόσωπος, ο οποίος θα δημιουργήσει μια πολυκατοικία με τα δύο διαμερίσματα που έχουν τον κοινό καυστήρα. Οπότε τελικά θα δημιουργηθούν δύο ολιγοκατοικίες, με ξεχωριστό εκπρόσωπο.

25 Είμαστε μια πολυκατοικία με κοινό καυστήρα. Το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης το μοιραζόμαστε ανάλογα με την κατανάλωση του καθενός, ενώ δεν υπάρχουν χιλιοστά θέρμανσης. Πώς θα συμπληρώσω τα χιλιοστά θέρμανσης στον πίνακα;

Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μια κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Ενδεικτικά μπορείτε να μοιράσετε ισότιμα τα χιλιοστά ή με βάση τις πληρωμές των προηγούμενων ετών να προσδιορίσετε μια αναλογία, οπότε ανάλογα να προσδιορίσετε τα χιλιοστά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.