Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ποτέ δεν είναι αργά για υγιεινές συνήθειες

13 Νοεμβρίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Τι δείχνει έρευνα σε γυναίκες μέσης ηλικίας που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή

Ποτέ δεν είναι αργά για υγιεινές συνήθειεςΠοτέ δεν είναι αργά να βελτιώσουμε τη διατροφή μας, υποστηρίζουν ερευνητές. Η δρ. Cecilia Samieri, που ανέλυσε στοιχεία από σχεδόν 11.000 γυναίκες είπε ότι «οι γυναίκες με υγιεινές διατροφικές συνήθειες κατά τη μέση ηλικία, είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μετά τα 70». Επίσης, ήταν πιο πιθανό να γεράσουν χωρίς σωματικά ή διανοητικά προβλήματα.

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ότι βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και δρα κατά του καρκίνου, λόγω του ότι είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς και καλά λιπαρά και φτωχή σε κόκκινο κρέας και κορεσμένο λίπος.

Η δρ. Samieri και η επιστημονική της ομάδα από το Brigham and Women’s Hospital και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, χρησιμοποίησαν στοιχεία από μια μεγάλη μελέτη που ξεκίνησε το 1976 και μελέτησε 10.670 αμερικανίδες κοντά στα 60 τους, χωρίς χρόνιες ασθένειες, τη δεκαετία του ’80. Οι γυναίκες βαθμολογούνταν από το 0 (λιγότερο υγιής) έως το 110 (περισσότερο υγιής), ανάλογα με το κατά πόσον η διατροφή που ακολουθούσαν ήταν υγιεινή και από το 0 έως το 9 ανάλογα με το πόσο κοντά στα μεσογειακά πρότυπα ήταν η διατροφή τους. Η νέα έρευνα με επικεφαλής την δρ. Samieri παρακολούθησε τις γυναίκες το 2000 για να δει πόσο καλά είχαν γεράσει. Πράγματι, το 11% των γυναικών είχαν γεράσει χωρίς προβλήματα υγείας, ενώ είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία ή να καπνίζουν και σε μεγάλο ποσοστό είχαν γυμναστεί αρκετά στη μέση ηλικία τους.

Η δρ. Samieri πιστεύει ότι αντίστοιχα θα ήταν τα ποσοστά και στους άντρες σε μια ανάλογη έρευνα.

 

 vita

This entry was posted on Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2013 at 20:33 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply